Çorbalar Türk Mutfağı'nda olduğu kadar dünya mutfağında da geniş bir yere sahiptir. Hepimiz ezogelin, mercimek, işkembe, analı kızlı, tarhana ve domates çorbası gibi klasik çorbaları biliriz. Hatta hemen herkes bu çorbaları tatmıştır. Peki maş fasulyeli brokoli çorbası, tarhanalı balık çorbası ya da jambonlu bezelye çorbası ne kadar tanıdık geliyor? Bunlar gibi 20 değişik çorba tarifini öğrenmek ve denemek için sabırsızlanıyorsanız doğru yerdesiniz. Farklı yörelerden bilinmeyen çorbaları sizler için bir araya getirdik.
Genel olarak başlangıç menülerini süsleyen çorbalar; et, sebze ve bakliyat ürünleri ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilir. Çorbalar; soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu rahatsızlıklarının giderilmesinde etkili bir rol oynar. Zengin besin değerleri sunmasının yanı sıra kalori değerleri de oldukça düşüktür. Ayrıca uzun süre tokluk hissi verdiği için birçok diyet listesinde yer alır.
Kısa sürede hazırlayabileceğiniz lezzetli, sıcacık ve değişik çorba tariflerine yazımızın devamından ulaşın.
Malzemeler;
Brüksel Lahanalı Domates Çorbası Yapılışı: Domateslerin kabuğunu soyup rendeleyin. Unu tereyağında kavurun. Salçayı ve rendelediğiniz domatesleri ekleyip 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak pişirin. Brüksel lahanalarını dörde bölüp ayrı bir tencerede kavurup domateslerin olduğu tencereye ekleyin. Üzerine sütü ve suyu ilave ederek kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nane yaprağıyla süsleyerek servis yapın.
Malzemeler;
Mısırlı Bezelye Çorbası Yapılışı: Konserve bezelye ve mısırın suyunu süzüp sudan geçirin. Havucu temizleyip küp küp doğrayın. Soğanları soyup kıyın.Margarini tencerede eritip soğanı kısık ateşte kavurun. Havucu ekleyip soteleyin. Nişastayı yarım bardak suda eritip tencereye ilave edin. 5.5 bardak suyu ekleyip karıştırın ve havuç hafifçe yumuşayana kadar pişirin. Mısır, bezelye ve tuzu ekleyip 10 dakika daha pişirin ve tencereyi ocaktan alın. Çorbayı kâselere paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.
Malzemeler;
Kırmızı Fasulyeli Semizotu Çorbası Yapılışı: Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Salçayı ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavurun. İri doğradığınız semizotu ve sıcak suyu ilave edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp bir taşım kaynatın. Haşlanmış kırmızı fasulyeyi ilave edip 7-8 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Maş Fasulyeli Yer Elması Çorbası Yapılışı: Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. İri doğradığınız yer elması ve havucu ilave edip 10 dakika daha soteleyin. Suyunu ekleyip 20-25 dakika pişirin. Çorbayı ocaktan alıp pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin. Haşlanmış maş fasulyesi, krema, tuz ve karabiberi ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırın. Üzerini ince kıydığınız maydanoz yaprakları ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Cheddar Peynirli Karnabahar Çorbası Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Un ve tuz ekleyip 1 dakika daha kavurun. Süt, su ve tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Küçük parçalara ayrılmış karnabaharı karışıma ekleyin ve orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Peynirin 2/3’ünü çorbaya ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Kaselere paylaştırıp peynir ve kıyılmış maydanoz serpiştirerek sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Kuskuslu Pazı Çorbası Yapılışı: Zeytinyağını tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı, ince kıydığınız sarımsağı ekleyip kavurun. Tavuk suyu, kakule, defne yaprağı ve kuskusu ilave edin. Kuskuslar yumuşamaya başladığında ince kıydığınız pazı yapraklarını ilave edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp pazılar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Pişen çorbanın içinden defne yaprağını alın. Ayrı bir kapta yumurta ve limon suyunu çırpın. Çorbanın suyundan ekleyerek terbiyeyi ısıtın. Çorbaya ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve kırmızı kuru biber ile süsleyerek sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Zahterli Yoğurt Çorbası Yapılışı: Soğan ve sarımsağı küçük küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Bulgur, sıcak su ve et suyunu ekleyip bulgur yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Yoğurdu bir kasede un ile pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe ekleyip çırpmaya devam edin ve bunu yavaş yavaş bulgura ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber, nane ve pul biber ile tatlandırın. Üzeri için, pazıları ince doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Ayrı bir tavada kalan zeytinyağı ve tereyağı ile rendelenmiş sarımsağı soteleyin. Zahter, tuz, karabiber ve nohutları ekleyip birkaç dakika pişirin. Zahterli nohudu pazıya ekleyerek karıştırın. Çorbayı kaseye alıp üzerine bir miktar pazılı karışımdan ekleyerek sıcak servis yapın.
Malzemeler;
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Pezüklü Toyga Çorbası Yapılışı: Yarmayı tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave ederek 40 dakika pişirin. Pişerken gerekirse sıcak su ekleyin. Pazı yapraklarını 1 parmak kalınlığında doğrayıp çorbaya ekleyin. Tuz ile tatlandırın. Ayrı bir tencerede yoğurt, yumurta ve sütü karıştırıp pürüzsüz hale getirin ve orta ateşte kaynatmadan ısıtın. Çorbanın suyundan 3 yemek kaşığı kadar alıp karışıma ekleyin ve bunu yarmaya karıştırın. Soğanı küp şeklinde doğrayıp tereyağı ve zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar pişirin. Kuru nane ekleyin ve çorbanın içine karıştırın. Tereyağını eritip pul biber ile karıştırın. Çorbanın üzerine dökerek sıcak servis yapın.
Pazı bulamazsanız, aynı şekilde ıspanak kullanabilirsiniz. Kırık yarma; aşurelik buğdayın kırılmış halidir. Bulamazsanız, aşurelik buğdayı kahve değirmeninde çekerek kendiniz elde edin. Değirmende çekerken çok ufak yapmayın. Bir iki kez çekmeniz yeterli olacaktır.
Malzemeler;
Damla Sakızlı ve Zerdeçallı Mercimek Çorbası Yapılışı: Mercimekleri, pirinci ve bulguru yıkayıp süzün. Soğanın, havucun ve patatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Tereyağını eritip soğanı şekerle birlikte karamelize olana kadar kavurun. Unu ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun. Kalan sebzeleri, damla sakızını, et suyunu, mercimekleri, bulguru ve pirinci de ilave edin. Orta ateşte, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzu ve zerdeçalı ekleyip tatlandırın. Birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Bacaklı Yeşil Mercimek Çorbası Yapılışı: Yeşil mercimeği geniş bir tencereye alın. Üzerine su ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzüp kenara alın. Yemeklik doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilave edip kıymanın rengi dönünceye kadar kavurmaya devam edin. Salça ve suyunu süzdüğünüz mercimeği ilave edip 3-4 dakika pişirin. Suyu ilave edip kaynatın. Çorba kaynamaya başlayınca erişteleri ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın. Erişteler yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Fesleğenli ve Dolmalık Fıstıklı Bal Kabağı Çorbası Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun. Küp şeklinde kesilmiş bal kabağını ilave edin. Birkaç dakika kavurun. Daha sonra havuç ile patatesi de aynı şekilde doğrayıp tencerenin içine ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte, sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almaya yakın rendelenmiş muskatı, taze çekilmiş karabiberi ve tuzu ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatın. En son ayrı bir yerde çırpmış olduğunuz krem peyniri ekleyin. Blender yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpın.
Üzeri için zeytinyağını tavada ısıtıp dolmalık fıstık, çok ince kıyılmış sarımsakları ve çok ince kıyılmış fesleğenleri kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerine dolmalık fıstıklı,fesleğenli ve sarımsaklı yağı gezdirip sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Portakallı Havuç Çorbası Yapılışı: Havuçların kabuğunu soyup rendeleyin. Taze sıkılmış portakal suyu, su, rendelenmiş havuç ve mercimeği tencereye alıp kısık ateşte pişirin. Mercimekler yumuşayınca ocaktan alın ve tüm karışımı blender’la ezin. Tereyağını eritin ve unu ekleyerek kavurun. Baharatları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Blender’da ezdiğiniz karışımı yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte kaynayana kadar pişirin. Tuzla tatlandırıp sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Limonlu ve Yoğurtlu Kuzu Gerdan Çorbası Yapılışı: Ramazan davetlerinde misafirlerinize sunacağınız güzel bir çorba. Kuzu gerdanı iyice temizlenip yıkayın. Derin bir tencerede sırasıyla su, ufak doğranmış soğan ve havucu ilave edip haşlayın. Suyunu süzüp ayrı bir tencereye alın. Etleri ellerinizle incecik ayırın. Kalan et suyunu kaynatın. Un, yoğurt, limon suyu ve yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Yavaşça ocaktaki et suyuna ilave edin. Tuzunu ekledikten sonra etleri de ilave edin. Tencereyi ocaktan alın. Teflon tavada tereyağını eritin. Kırmızıbiberi ekleyip bir iki dakika pişirin. Çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.
Malzemeler;
Kinoalı ve Nohutlu Pırasa Çorbası Yapılışı: Zeytinyağının yarısını tencerede ısıtıp halka şeklinde doğradığınız havuçları ve pırasaları ekleyin. 5 dakika kadar kavurun. Tuzu, baharatı, kinoayı, nohudu ve 5 bardak sıcak suyu ekleyin. Kaynamaya bırakın. 15 dakika sonra ayrı bir yerde oda ısısına gelmiş yoğurdu ve yumurta sarısını iyice karıştırın. Kaynamakta olan çorbadan 3-4 yemek kaşığı kadarını alıp yoğurtlu karışımın içine ekleyin. İyice karıştırın. Elde ettiğiniz yoğurtlu karışımı kaynayan çorbanın içine yavaş yavaş dökün (Bu arada çorbayı karıştırmayı ihmal etmeyin). 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.
Malzemeler;
Tarhanalı Balık Çorbası Yapılışı: Alıç¸, zahter, maydanoz sapı ve rendelenmiş limon kabuğunu bir tülbent içine alın, tülbenti bohça haline getirip bir iple bağlayarak baharat demeti hazırlayın. Suyu orta ateşe alın ve yaklaşık 3 dakika sonra balığı, ince kıyılmış soğanı ve hazırladığınız baharat demetini suya ilave edin. Su ha f kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve düşük ateşte pişirmeyi sürdürün. Balıklar pişip etleri ayrılmaya başladığında ocaktan alın. Balığı tencereden alıp etlerini ayrı bir kaba, suyunu da tülbentten geçirip ayrı bir kaba alın. Aynı tencerede pırasaları tereyağıyla 4-5 dakika sürekli c¸evirerek soteleyin. Pırasaların sularını tamamen yitirmemesine özen gösterin. Sonrasında rendelenmiş balkabağı ve havucu ilave edin. Birkaç dakika daha soteleyin. Tarhanayı ve unu ekleyerek kavurmaya 3-4 dakika kadar devam edin. Rengi hafif dönmeye başlayınca süzdüğünüz balık suyunu üzerine ilave edin. Kıvamı koyu olursa biraz daha sıcak su ekleyin. Çorbayı sürekli karıştırarak kaynama derecesine gelene kadar pis¸irin. Kaynamaya başladığında ocaktan alın ve blenderdan geçirip süzün. Ayırmış olduğunuz balık etlerini ekleyip karıştırın ve servis kaselerine paylaştırın. Üzerine kabak çekirdekleri ve limon kabuğu rendesi serperek madalyon simit ile servis yapın.
Malzemeler;
Fasulyeli ve Zerdeçallı Arpa Şehriye Çorbası Yapılışı: Kuru fasulyeyi bol suyla yıkayıp haşlayın ve suyunu süzün. Ayçiçeği yağını tencereye alıp ısıtın. Kıyılmış soğan ve küp kesilmiş biberi ekleyip orta ateşte kavurun. 5 su bardağı tavuk suyunu, tuzu, karabiberi ve zerdeçalı ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra arpa şehriyeyi ve haşlanmış kuru fasulyeyi ilave edip orta ateşte pişirin. Servis yapın.
Malzemeler;
Mantılı Sebze Çorbası Yapılışı: Soğan, patates ve havucun kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağı ve soğanı tencereye alıp pembeleşinceye kadar kavurun. Salçaları ekleyip kavurmaya devam edin. Sıcak suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Doğranmış kereviz sapı, patates ve havuçları ekleyin. Tuz ekleyip 10 dakika sonra mantıları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Karabiber ve kırmızı pul biber ile tatlandırıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Sütlü Kestane Çorbası Yapılışı: Muhteşem tariflerle soğuk kış günlerinde lezzetin sıcaklığını tadacaksınız. Pırasayı doğrayıp zeytinyağı ile soteleyin. Kestanelerin kabuklarını soyun. Mantarlarla kestaneleri iri doğrayıp un ile birlikte pırasaya ilave edip soteleyin. Tavuk suyunu ve suyu ekleyin. Püre olacak kıvama gelinceye kadar pişirip mutfak robotundan geçirin. Tekrar tencereye alıp, süt ve tuzu ilave edip kaynatın. Servis kaselerine alıp üzerine kavrulmuş file badem serperek sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Ispanaklı Buğday Çorbası Yapılışı: Haşlanmış buğday ve yıkayıp ince doğradığınız ıspanakları bir tencereye alın. Üzerine su ilave edip 20 dakika kaynatın. Bir karıştırma kabında yoğurt, yumurta, un ve tuzu pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe kadar ekleyerek ılındırın ve karışımı çorbaya ilave edin. Kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Çorbanızı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderdan geçirin. Üzeri için kırmızı pul biberi tereyağında kavurup çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
Malzemeler;
Jambonlu Bezelye Çorbası Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun. Sarımsakları rendeleyip ekleyin. Bezelyeleri ilave edin ve yüksek ateşte 3-4 dakika soteleyin. 2 litre sıcak su ekleyip bezelyeler tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp blender’dan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Tereyağını eritip unu ekleyin ve sararıncaya kadar kavurun. Bezelye püresini ekleyerek yüksek ateşte birkaç dakika kaynatın. Kıvamı için gerektiği kadar sıcak su ilave edin ve 10 dakika kaynatın. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Üzeri için bezelyeleri 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Jambonları şerit halinde doğrayın. Çorbayı kaselere paylaştırıp üzerine jambon, bezelye ve karabiber serpiştirip sıcak servis yapın.
Şunlara da göz atabilirsiniz: