Bizim geleneklerimize göre tüm güzel sohbetler, ağırlamalar, kutlamalar sofranın etrafında olur. Ailenizi, dostlarınızı ağırladığınız sofra sizin imzanızdır. Her sofra mevsimine veya kutlanacak olaylara göre değişiklik göstermesine rağmen; kullandığınız aksesuarlar, onları yerleştirmeniz ya da sunumunuz o sofranın size ait olduğunu gösterir. Sonbahar olduğunda sofranızı sararmış yapraklarla, bal kabaklarıyla süsleyebilirsiniz. Kış geldiğinde gümüşün, altın renginin ağır bastığı, beyazın sade bir şıklıkla göz kamaştırdığı sofralar kurabilirsiniz. İlkbaharda canlı yeşilleri, güneşin sarısını sofranıza getirebilirsiniz. Yaz geldiğinde ise her şey çok daha basit, her şey çok daha rahat olmalı. Kendinizi yansıtan sofranızı hazırlamak için sizinle birkaç kural da paylaşmak istiyorum:
- Sofranızda mutlaka mum kullanmalısınız. Ancak mumlar karşılıklı oturan kişilerin birbirlerini rahatlıkla görebilecekleri büyüklükte ve uzunlukta olmalı. Sofrada mumlarınızı mutlaka gündüz dahi olsa yakın.
- Masanızda mutlaka mevsime uygun canlı çiçek olmalı. Ancak yine bu çiçekler karşılıklı oturan kişilerin görüş alanlarını kısıtlayacak şekilde büyük ve çok gösterişli olmamalı.
- Çiçeklerle ilgili bir önemli detay ise kokuları. Özenerek hazırladığınız yemeklerin her birinin kendine has kokusu var. Sarımsak, tarçın, kimyon, fesleğen gibi kokular iştahımızı açar. Bu sebepten dolayı soframızda kullanacağımız çiçeklerin kokusu yemeklerimizin kokusunu bastırmamalı.
- İki servis kullanacaksanız küçük çatal bıçağı dışarıda, büyük çatal bıçağı tabağa daha yakın olacak şekilde yerleştirin.
- Oturma düzenini misafirlerinize bırakmadan sizin organize etmeniz daha doğru olur. Tabakların üzerini parktan toplayabileceğiniz doğal yapraklarla süsleyebilir, üzerine davetlilerin isimlerini yazabilirsiniz.
- Oturma düzeninde birbirini daha az tanıtan insanları yan yana koymanız daha keyifli bir sohbetin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
- Yemek başlamadan şükretmek bizim ihmal ettiğimiz ama çok önemli bir geleneğimiz. O yemeğin bize gelene kadarki geçirdiği yolculuğa katkısı olan herkes için şükrederek yemeğinize başlayabilirsiniz.