Darı, buğdaygiller ailesinden küçük, yuvarlak taneli bir tahıldır. Özellikle Asya ve Afrika kıtalarında yaygın olarak yetiştirilir ve besin kaynağı olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Dünyada yaygın olarak tüketilen pirinç ve buğday kadar bilinirliği olmasa da, darı son yıllarda glutensiz beslenme tercih edenler ve sağlıklı alternatifler arayanlar tarafından daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Darı, yüksek besin değeriyle bilinir ve iyi bir protein, lif, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminleri kaynağıdır. En yaygın darı türleri arasında ince darı (millet), tilki kuyruğu darısı ve sorgum bulunur. Taneleri küçük, yuvarlak ve genellikle sarımsı bir renge sahiptir, ancak farklı renklerde de olabilir.
Darıyı pişirmeden önce bir süzgeçte iyice yıkayın. Bu, toz ve yabancı maddeleri temizlemenin yanı sıra taneleri hafifçe yumuşatmaya yardımcı olur. Daha lezzetli ve aromatik bir tat için darıyı bir tavada birkaç dakika kavurabilirsiniz. Bu, darının doğal tadını yoğunlaştırır. 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağını tavaya alın, darıyı ekleyin ve altın sarısı olana kadar 3-4 dakika kavurun. 1 su bardağı darıya 2 su bardağı su veya et/ sebze suyu ekleyin. Su kaynamaya başladığında tuz ekleyin. İsterseniz bir tutam baharat da ekleyebilirsiniz. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, kapağını kapatın ve yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Darı, tüm suyu çekene kadar pişmeye devam edecektir. Piştikten sonra, darıyı ocaktan alın ve kapağını kapalı tutarak 5-10 dakika dinlenmeye bırakın. Bu süreçte darı iyice şişecek ve yumuşayacaktır. Yumuşadıktan sonra servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;