Çinekop, sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar. Çinekop balığının en lezzetli olduğu aylar ise Ocak ve Şubat ayıdır.
Çinekop Nasıl Pişirilir?
- Yağlı bir balık olduğu için her türlü pişirme işlemine uygundur.
- Genellikle tavada, fırında ve ızgarada pişirilir.
- Çinekopun besin değerlerini korumak için, en ideal yöntem buğulama yapmaktır.
- Çinekop balığını pişirirken ilave bir yağ eklemeye gerek yoktur. Yapışmaz tavada kendi yağıyla pişirilebilir.
- Çinekop ızgarada pişirilecekse, marine edilmelidir.
Çinekop Tavada Nasıl Pişirilir?
- Öncelikle çinekop, bol su ile temizlenmelidir.
- Ardından kağıt havlu yardımıyla kurulanır.
- Bir kabın içerisinde mısır unu ve tuz karıştırılır.
- Kurulanan balıklar bu karışıma bulandıktan sonra, derin yağda kızartılır.
- İsteğe göre yapışmaz yüzeyli balık tavasında önlü arkalı bir şekilde de pişirilebilir.
Çinekop Fırında Nasıl Pişirilir?
- Biberiye, zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak ve baharatları bir kabın içinde karıştırın.
- Çinekopun üzerine tuz serpin. Daha sonra hazırladığınız karışımı balıkların üzerine ekleyin ve ovalayarak marine olmasını sağlayın.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve balığınızı tepsiye alın.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında balığınızı 15 dakika üzeri kapalı bir şekilde pişirin. Daha sonra üzerini açın ve kızarana kadar pişirin.
Çinekop Izgarada Nasıl Pişirilir?
- Çinekoplar güzelce temizlenir. Balığı yağlamaya gerek yoktur.
- Ancak balığın tellere yapışmasını önlemek için, ızgara telini yağlayabilirsiniz.
- Balığı istediğiniz bir balık sosu ile marine edebilirsiniz.
- Çinekopları ızgarada önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra sıcak sıcak tüketebilirsiniz.
- Balıklar soğuduktan sonra çıtırlığını ve lezzetini kaybedecektir.
Çinekopla Yapabileceğiniz Tarifler
- Çinekop buğulama
- Asma yaprağına sarılı çinekop
- Kağıtta çinekop
- Yaprak çinekop
- Biberli ve domatesli çinekop
Şunlara da göz atın;
- Karides nasıl pişirilir?
- Uskumru nasıl pişirilir?
- Somon nasıl pişirilir?
- Kefal nasıl pişirilir?
- Sardalya nasıl pişirilir?