Ekşili köftelerin dağılmadan pişmesi, limon ekşiliğinin tam yerinde olması, kıvamının tam tutturulması gibi pek çok ayrıntı önemlidir. Ustalık gerektiren, lezzetli ve tam kıvamında ekşili köfte yaparken dikkat edilmesi gereken bazı mutfak sırları bulunur. İşte ekşili köfte yapmanın püf noktaları.

Köfte Harcı
- İnce bulgur: Genelde kıymaya ince bulgur eklenir. Bulguru biraz suyla ıslatıp yumuşatmak, köftenin dağılmasını önler.
- Yoğurma süresi: Köfte harcını iyice yoğurmalısınız, kıvamlı bir hamur gibi olmalıdır. Bu hem köftelerin formunu korumasını sağlar hem de lezzet bütünlüğü verir.
- Un veya yumurta kullanımı (isteğe bağlı): Köftelerin dağılmaması için az miktarda un ya da 1 yumurta ekleyebilirsiniz ama klasik tariflerde genelde sadece bulgur-kıyma-soğan yeterli olur.

Köfteleri Haşlamadan Önce Dinlendirmek
- Köfteleri yuvarladıktan sonra buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirmek, pişirme sırasında dağılmamaları açısından çok faydalı olur.
Pişirme Sırası ve Yöntemi
- Önce sebzeleri (patates, havuç gibi) yumuşayana kadar haşlayın, sonra köfteleri ekleyin. Böylece köfteler fazla haşlanıp dağılmaz.
- Köfteleri ekledikten sonra fazla karıştırmamaya özen gösterin, sadece tencereyi hafifçe sallamak yeterlidir.

Ekşilik Dengesi
- Limon suyu veya sumak suyu kullanabilirsiniz. Limon suyunu en son aşamada eklemek, ekşiliğin tazeliğini korur.
- Eğer terbiyeli (yumurtalı-limonlu) yapmak isterseniz; Yumurtayı kesilmemesi için azar azar sıcak çorba suyuyla ılıtarak karışıma alıştırın, sonra yavaşça tencereye dökün.

Kıvam
- Terbiye ya da limon ekledikten sonra kaynatmamaya dikkat edin. Bu, hem kıvamın kesilmesini hem de ekşiliğin bozulmasını önler.
Şunlara da göz atın:
- Islama Köfte Yapmanın Püf Noktaları
- Kadınbudu Köfte Yapmanın 7 Altın Püf Noktası
- Ev Yapımı Meşhur İsveç Köftesi Tüyoları
- Dondurulmuş İçli Köfte Nasıl Pişirilir?
- Dondurulmuş Köfte Nasıl Pişirilir?