Çiğ Kurabiye Hamuru Yemek Güvenli mi?

Bir grup kurabiye hazırlarken, o lezzetli hamurdan bazılarını çiğ olarak tatmak cazip gelir. Kurabiye hamuru tadında birçok lezzet piyasada yer alır ve Dünya çapında sevilen lezzetlerden biridir. Peki çiğ kurabiye hamuru yemek güvenli mi:
 Çiğ Kurabiye Hamuru Yemek Güvenli mi?
14 Haziran 2023, 15:59

Bir grup kurabiye hazırlarken, o lezzetli hamurdan bazılarını çiğ olarak tatmak cazip gelir. Kurabiye hamuru tadında birçok lezzet piyasada yer alır ve Dünya çapında sevilen lezzetlerden biridir. Yine de, çiğ kurabiye hamuru yemenin güvenli olup olmadığını veya bakteriyel kontaminasyon ve gıda zehirlenmesi risklerinin basit bir ikramın sevincinden daha ağır basıp basmadığını merak edebilirsiniz. Bu yazıda  çiğ kurabiye hamuru yemenin güvenliğini gözden geçirmekte ve yemesi güvenli bir çeşit için bir tarif sunmaktadır.

yumurta

Kurabiye Hamuru Çiğ Yumurta İçerir

Çoğu kurabiye hamuru çiğ yumurta içerir. Yumurtalar tipik olarak ısıyla sterilize edilse de, bazı bakteriler dış kabukta kalabilir. Yumurta kırıldığında, kabuktaki bakteriler yumurtaların eklendiği gıdaya bulaşabilir. Yumurtalar genellikle Salmonella bakterisi ile kirlenir.

Salmonella enfeksiyonu, kontamine gıdayı tükettikten yaklaşık 12 saat sonra başlayan ateş, kusma, ishal ve karın krampları ile karakterizedir ve tipik olarak 7 güne kadar sürer. Bununla birlikte, ciddi vakalar hastaneye yatmayı gerektirebilir ve hatta yaygın bir bakteriyel enfeksiyon olan sepsise dönüşebilir.

Şans eseri, bir Salmonella enfeksiyonuna yakalanma olasılığı nispeten düşüktür. Yine de, Amerika Birleşik Devletleri'nde, çiğ veya az pişmiş yumurta yemekle ilgili Salmonella enfeksiyonlarından yılda yaklaşık 79.000 hastalık raporu ve 30 ölüm bildirilmektedir.

Hamileler, yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar çiğ kurabiye hamuru veya pişmemiş yumurta tüketmemelidir. Bu insanlar için Salmonella enfeksiyonları daha şiddetli olabilir ve yaşamı tehdit edebilir.

un

Ham Un İçerir

Çiğ kurabiye hamuru ayrıca kendi başına bir sağlık riski oluşturabilen pişmemiş un içerir. Bakteriyel kontaminasyon riskini azaltmak için ısıyla sterilize edilen yumurtaların aksine, un patojenleri öldürmek için işlenmez. Unda bulunan herhangi bir bakteri tipik olarak pişirme sırasında öldürülür. Bu nedenle çiğ un yemek, E. coli gibi zararlı bakterilerle kirlenmişse hastalanmanıza neden olabilir.

E. coli, 5-7 gün süren şiddetli mide kramplarına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Ham unun pişirmeden güvenli olması için evde ısıyla sterilize etmeniz gerekir. Bunu, unu bir kurabiye tepsisine yayarak ve 175°C 5 dakika veya un 70°C ulaşana kadar pişirerek yapabilirsiniz.

kurabiye hamuru

Güvenle Yiyebileceğiniz Kurabiye Hamuru Tarifi

Canınız çiğ kurabiye hamuru çekiyorsa, daha güvenli seçenekler var. Örneğin, yenilebilir kurabiye hamuru artık çoğu markette veya internette mevcuttur. Kendi yemesi güvenli kurabiye hamurunuzu yapmak istiyorsanız, işte yumurta içermeyen ve ısıyla sterilize edilmiş un içermeyen bir tarif.

Malzemeler:

  1. 3/4 su bardağı (96 gram) çok amaçlı un
  2. 6 yemek kaşığı (85 gram) tereyağı, yumuşatılmış
  3. 1/2 su bardağı (100 gram) paketlenmiş esmer şeker
  4. 1 çay kaşığı (5 ml) vanilya özü
  5. 1 yemek kaşığı (15 ml) süt veya bitki bazlı süt
  6. 1/2 su bardağı (75 gram) yarı tatlı çikolata parçaları

Yapılışı:

  1. Unu büyük bir kurabiye tepsisine yayarak ve 175°C'de 5 dakika pişirerek ısıyla sterilize edin.
  2. Büyük bir kapta yumuşatılmış tereyağı ve esmer şekeri karıştırın, ardından vanilya özü ve sütü ekleyin.
  3. Tüm malzemeler iyice karışana kadar un ve çikolata parçacıklarını yavaşça karıştırın.
  4. Bu yenilebilir kurabiye hamuru, buzdolabında hava geçirmez bir kapta 1 haftaya kadar saklanabilir.
  5. Bu yenilebilir kurabiye hamurunun yemek için güvenli olmasına rağmen, şekerle dolu olduğunu ve ara sıra bir ikram olarak ölçülü olarak yenilmesi gerektiğini unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kurabiye hamurunu dondurmanın yolları nelerdir?
  2. Kurabiye nasıl saklanır?
  3. Kurabiye hamurunu neden dinlendirmeniz gerekiyor?
  4. Kurabiye tarfileri

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo