Bir grup kurabiye hazırlarken, o lezzetli hamurdan bazılarını çiğ olarak tatmak cazip gelir. Kurabiye hamuru tadında birçok lezzet piyasada yer alır ve Dünya çapında sevilen lezzetlerden biridir. Yine de, çiğ kurabiye hamuru yemenin güvenli olup olmadığını veya bakteriyel kontaminasyon ve gıda zehirlenmesi risklerinin basit bir ikramın sevincinden daha ağır basıp basmadığını merak edebilirsiniz. Bu yazıda çiğ kurabiye hamuru yemenin güvenliğini gözden geçirmekte ve yemesi güvenli bir çeşit için bir tarif sunmaktadır.
Çoğu kurabiye hamuru çiğ yumurta içerir. Yumurtalar tipik olarak ısıyla sterilize edilse de, bazı bakteriler dış kabukta kalabilir. Yumurta kırıldığında, kabuktaki bakteriler yumurtaların eklendiği gıdaya bulaşabilir. Yumurtalar genellikle Salmonella bakterisi ile kirlenir.
Salmonella enfeksiyonu, kontamine gıdayı tükettikten yaklaşık 12 saat sonra başlayan ateş, kusma, ishal ve karın krampları ile karakterizedir ve tipik olarak 7 güne kadar sürer. Bununla birlikte, ciddi vakalar hastaneye yatmayı gerektirebilir ve hatta yaygın bir bakteriyel enfeksiyon olan sepsise dönüşebilir.
Şans eseri, bir Salmonella enfeksiyonuna yakalanma olasılığı nispeten düşüktür. Yine de, Amerika Birleşik Devletleri'nde, çiğ veya az pişmiş yumurta yemekle ilgili Salmonella enfeksiyonlarından yılda yaklaşık 79.000 hastalık raporu ve 30 ölüm bildirilmektedir.
Hamileler, yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar çiğ kurabiye hamuru veya pişmemiş yumurta tüketmemelidir. Bu insanlar için Salmonella enfeksiyonları daha şiddetli olabilir ve yaşamı tehdit edebilir.
Çiğ kurabiye hamuru ayrıca kendi başına bir sağlık riski oluşturabilen pişmemiş un içerir. Bakteriyel kontaminasyon riskini azaltmak için ısıyla sterilize edilen yumurtaların aksine, un patojenleri öldürmek için işlenmez. Unda bulunan herhangi bir bakteri tipik olarak pişirme sırasında öldürülür. Bu nedenle çiğ un yemek, E. coli gibi zararlı bakterilerle kirlenmişse hastalanmanıza neden olabilir.
E. coli, 5-7 gün süren şiddetli mide kramplarına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Ham unun pişirmeden güvenli olması için evde ısıyla sterilize etmeniz gerekir. Bunu, unu bir kurabiye tepsisine yayarak ve 175°C 5 dakika veya un 70°C ulaşana kadar pişirerek yapabilirsiniz.
Canınız çiğ kurabiye hamuru çekiyorsa, daha güvenli seçenekler var. Örneğin, yenilebilir kurabiye hamuru artık çoğu markette veya internette mevcuttur. Kendi yemesi güvenli kurabiye hamurunuzu yapmak istiyorsanız, işte yumurta içermeyen ve ısıyla sterilize edilmiş un içermeyen bir tarif.
Malzemeler:
Yapılışı:
Şunlara da göz atın;