Blue Cheese (Mavi Peynir) Vs. Gorgonzola: Fark Nedir?

Dünya çapında peynirler binlerce çeşittedir. Her bölgenin, ülkenin kendine has, özel peynir türleri vardır. Dünya’da en popüler olan iki peynir çeşidinden blue cheese ve gorgonzola arasındaki fark nedir?
 Blue Cheese (Mavi Peynir) Vs. Gorgonzola: Fark Nedir?
11 Aralık 2023, 14:06

Dünya çapında peynirler binlerce çeşittedir. Her bölgenin, ülkenin kendine has, özel peynir türleri vardır. Peynir çeşitleri etkileyicidir; sert ve tuzlu parmesandan, lezzetli, yapışkan fondüye kadar. Benzerlikleri ile ilgi çeken blue cheese ve gorgonzola peyniri Dünya çapında oldukça popülerdir. Mavi küf dokuları ile özellikle benzetilirler. Onlara farklı renklerini veren küf sporlarıyla dolu olan bu çeşitler, keskin tatları ve keskin kokularıyla tanımlanır. Çoğu inek sütünden yapılır ve olgunlaşması için birkaç ay gerekir. Bununla birlikte, bu tür genelleştirilmiş özelliklerin yanı sıra, stilde pek çok çok yönlülük vardır. Aslında mavi peynir olarak kabul edilen şeyleri kategorize etmek bile karmaşık olabilir.

Stilton, Roquefort ve Gorgonzola gibi pek çok tanınmış peynirin mavi küfün bir parçası olduğu ortaya çıktı. Öyleyse ikincisine odaklanalım; sevilen gorgonzola diğer mavi peynirlerle karşılaştırıldığında nasıldır? Bu tür farklılıkların incelenmesi, Gorgonzola'nın benzersiz İtalyan niteliklerini ortaya çıkarırken, aynı zamanda mavi peynirlerin zenginliğini de gözler önüne seriyor.

blue cheese

Blue Cheese (Mavi Peynir) Nedir?

Mavi peynir, penisilin türleri ile özel olarak kalıplanmış herhangi bir peyniri kapsayan kapsamlı bir terimdir. Her ne kadar çoğu zaman inek sütüyle hazırlanmış olsa da, peynir yapımcıları keskin bir sonuç elde etmek için koyun ve keçi sütü bazına da ulaşabilirler. Diğer peynir türlerine eşdeğer bir hazırlama işleminden sonra (bir pıhtı ve peynir altı suyu ayırma prosedürü ile) penisilin kalıbı, hava sirkülasyonu için girintili olarak sokulur. Küfün çoğalmasını sağlamak için mavi peynir birkaç ay olgunlaştırılır.

Ortaya çıkan peynirlerin dokusu kremsiden ufalanana kadar değişir, pek çok tada sahiptir, ancak tipik olarak damak tadı tuzlu ve keskin tarafa doğru eğilir. En eski çeşitlerden biri olan Fransız Rokforu, karmaşık ve lezzetli bir karaktere sahip, en yoğun aromatik yorumlardan biridir. Tersine, Danimarka'nın Danablu'su gibi mavi peynir, stile daha sessiz, kremsi bir yaklaşım sunuyor. Özellikle fileto mignon için lezzetli bir sos gibi mutfak uygulamalarında mavi peynir kullanırken, görev için doğru stili satın aldığınızdan emin olun. Hiçbiri lezzet konusunda hayal kırıklığı yaratmasa da hepsi kendine özgü karakterler sunuyor.

gorgonzola

Gorgonzola Nedir?

Gorgonzola, özellikle Kuzey İtalya'nın çeşitli illerinden gelen, süt bazlı bir mavi peynir türüdür. Oluşturulması, çeşitli faktörlerin elde edilmesiyle elde edilen, korumalı bir menşe etiketi etiketi ile düzenlenir. Üretim aşamaları sırasında kesin bir sıcaklık aralığı, baharatlama ve olgunlaştırma için zaman sınırlamalarının yanı sıra tanımlanmış bir kabuk ve şekil vardır.

Bu tür atalardan kalma yöntemlere bağlı olmasına rağmen, gorgonzola çeşitli doku ve tatlarda gelir. Daha az olgunlaştırılmış varyantlar, daha yumuşak bir tada ve daha keskin bir karaktere sahip, daha kremsi bir kıvama sahiptir. Bu arada, yaşlı gorgonzolalar kesildiğinde ufalanan cesur, keskin ve daha lezzetli bir karaktere sahiptir. Uzun süreli olgunlaşma ile gorgonzola keskinlik kazanır.

Peynirin üretimi, kökenleri onuncu yüzyıla kadar uzanan İtalyan gururunun kaynağıdır. İsimde belirtilen yalnızca birkaç yüz üreticiye rağmen, büyük miktarlarda peynir komşu Avrupa ülkelerine ve yurt dışındaki diğer yerlere ihraç edilmektedir. Sonuç olarak, lezzetli, karmaşık ve erişilebilir yiyecekler, mavi peynirin simgesel bir örneği haline geldi.

Gorgonzola Blue Cheese’in Kuzey İtalya Versiyonudur

Gorgonzola, blue cheese’in (mavi peynir) bölgeye özgü bir çeşidi olduğundan, diğer kalıplanmış peynirlerle pek çok özelliği paylaşır. Ancak diğer versiyonlardan tamamen farklı birçok özelliğe sahiptir. İlk olarak, küf ebrusu, diğer peynirlerden farklı olarak, grinin ve koyu mavinin daha fazla tonunu içerebilen, özellikle yeşil-mavi renktedir. Ek olarak, daha koyu renk, benekli bir desene sahip olmak yerine, peynirin her yerinde akıp gidiyor. Sonuç olarak, bir peynir bloğu dilimlenerek açıldığında gorgonzolayı tanımak daha kolaydır.

Peynirin tadında çok fazla farklılık olduğundan, kesin tat gorgonzola üreticisine bağlıdır. Tipik olarak peynir, özellikle Rokfor ile karşılaştırıldığında, diğer türlere göre daha az yoğun bir şekilde keskinleşir. Üretiminde kullanılan eşsiz İtalyan yağsız sütü, ona diğer peynir türlerinde taklit edilemeyecek bir karakter kazandırmaktadır. Böylesine karmaşık bir köken süreci, onu özellikle lezzetli bir yorum haline getiriyor; Gorgonzola'ya benzeyen lezzet ve ağız hissi kombinasyonuna sahip mavi peynir yoktur.

Şunlara da göz atın;

  1. Feta peyniri nedir?
  2. Raclette peyniri nedir?
  3. Keçi peyniri nedir?
  4. Romano peyniri nedir?
  5. Parmesan peyniri yerine ne kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo