Bilim insanları brokolideki bir molekülün ince bağırsağın astarıyla etkileşime girdiğini ve hastalıkların ilerlemesini önlediğini keşfettiler. Indepedent'ın haberine göre bu gelişme 'süper besinin' bağırsak sağlığını nasıl iyileştirdiğine daha fazla ışık tutan bir ilerleme...
Önceki çalışmalar brokoli yemenin, farklı kanser türleri ve tip iki diyabet gibi hastalık riskini azaltmak da dahil olmak üzere sağlık açısından faydalarını gösteriyordu.
Akademik dergi Laboratory Investigation yayınlanan yeni bir araştırma ise brokolinin farelerde bir bağırsak reseptörüne bağlanan ve ince bağırsak astarını koruyan spesifik moleküller içerdiğini ortaya çıkardı.
Araştırmanın ortak yazarlardan; ABD'deki Penn State Üniversitesi'nden Gary Perdew, "Araştırmamız, brokoli ve diğer gıdaların farelerde ve muhtemelen insanlarda sağlığa nasıl fayda sağladığına dair mekanizmaları ortaya çıkarmaya yardımcı oluyor. Brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzelerin normal sağlıklı beslenmenin bir parçası olması gerektiğine dair güçlü kanıtlar sağlıyor” diyor.
İnce bağırsak duvarları, su ve besinler gibi faydalı maddelerin vücuda geçişini sağlarken, zarar verebilecek gıda parçacıklarının ve bakterilerin girişini engeller.
Bu araştırma brokolideki aril hidrokarbon reseptör ligandları adı verilen moleküllerin, AHR adı verilen bir protein türüne bağlanarak bağırsak hücrelerinin işlevlerini etkileyen faaliyetlere yol açtığını buldu.
Çalışmada bilim insanları deney fareleri grubunu yüzde 15 brokoli içeren bir diyetle (insanlar için günde yaklaşık 3,5 bardağa eşdeğer) beslediler ve farelerden oluşan bir kontrol grubunu brokoli içermeyen tipik bir laboratuvar diyetiyle beslediler.
Araştırmacılar hayvanların dokularını analiz ettiklerinde, brokoli ile beslenmeyen farelerin AHR aktivitesinden yoksun olduğunu ve bunun sonucunda bağırsak bariyer fonksiyonunun değiştiğini buldular. Dr Perdew, "Brokoli ile beslenmeyen farelerin bağırsak sağlığı, hastalıkla ilişkili olduğu bilinen çeşitli şekillerde tehlikeye girdi" diyor.