Bazlama Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

En iyi ve en lezzetli bazlama nasıl yapılır? Bazlama yaparken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, kahvaltı sofralarınıza çok yakışacak bazlamanın püf noktaları:
Bazlama Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
04 Ekim 2023, 17:23

Bazlama, ülkemizde çok seviyen hamur işi tariflerden biridir. Orta boyutlarda sunulan bazlama, yuvarlak bir şekle ve yaklaşık 2 cm kalınlığa sahiptir. Un, su, maya ve tuzdan yapılan bu besin, hamur mayalandırıldıktan sonra bölünür ve kalın bir şekilde açılır. Bu yüzden ' kalın yufka' olarak da bilinir. Genellikle sacda pişirilen bazlama, aynı zamanda fırında veya tavada da pişirilir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Yaklaşık 5 malzemeden oluşan bazlamanın yapımı kolay olsa da, bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir.

bazlama

Bazlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Bazlama yapımında en çok dikkat edilmesi gereken nokta hamurudur. Un, su, şeker, tuz ve maya ile hazırlanan hamur, hem yumuşak, hem de pofuduk bir kıvamda olmalıdır. 

  1. Bazlama hamuru için mayalandırma yaparken, ılık süt, yoğurt veya sodadan yardım alabilirsiniz. Bu üç malzemeden birini kullanarak, mayanın daha aktif olmasını sağlayabilirsiniz.
  2. Mayayı aktifleştirdikten sonra unu ilave edin. Bazlama hamuru, yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır. 
  3. Eğer hamur çok yumuşak ve cıvık bir kıvamdaysa hafif un takviyesi yaparak kıvamını daha iyi bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
  4. Hamuru hazırladıktan sonra mayalandırma işlemi için, kabın üzeri nemli bezle kapatılmalıdır.
  5. Mayalandırma işlemi oda sıcaklığında en az 40 dakika olmalıdır. 40 dakikadan az bekletirseniz, hamurunuz istediğiniz kıvama ulaşmaz.
  6. Hamuru mayaladıktan sonra, eşit büyüklükte bezelere ayırın. Tezgahın üzerini hafifçe unlayın ve bezelerinizi yuvarlayarak ikinci kez mayalandırın.
  7. İkinci mayalandırma işlemiyle kıvamı artan hamuru, çok ince veya çok kalın olmayacak şekilde merdaneyle açın.
  8. Diğer önemli nokta, bazlamayı doğru şekilde pişirmektir. Eğer sacınız varsa, mutlaka pişirme işlemi için sac kullanın. Sacı güzelce ısıttıktan sonra bazlamaları tek tek çift taraflı pişirerek nefis bir tat elde edebilirsiniz.

bazlama

  1. Bazlamayı tavada pişirmeyi de tercih edebilirsiniz. Ancak bu yöntemde bazen içi çiğ kalabiliyor. Özellikle hamur kalınsa ve tava yeterince ısınmadıysa, tüm emekleriniz bir anda boşa gidebilir. Bu yüzden tavayı çok iyi bir şekilde ısıtmaya ve sonrasında hamuru pişirmeye özen gösterin. 
  2. Eğer tavada kullanma yöntemini deneyecekseniz, hamurunuz çok kalın olmamalı. Ayrıca bir tarafı pişirdikten sonra diğer tarafını çevirip üzerine yağ sürmeniz gerekiyor. Bu şekilde bazlamalarınız daha lezzetli kalacaktır.
  3. Dilerseniz, bazlamaları fırında pişirmeyi de deneyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, bazlamaları 20-25 dakika pişirmeniz yeterlidir.
  4. Fırında pişirirken, pişirme süresinin yarısına geldiğinizde fırın tepsisini dikkatlice çıkarın ve diğer tarafını çevirin. Bu sayede bazlamanın her tarafı eşit bir şekilde pişecektir. 
  5. Ayrıca fırında pişirmek için turbo yerine alt-üst ayarını kullanmanızı öneririz.

Tarif için; Bazlama

Şunlara da göz atın;

  1. Evde ekmek yapmanın püf noktaları
  2. Sos yapmanın püf noktaları nelerdir?
  3. Omlet yapmanın püf noktaları
  4. Poğaça yapmanın püf noktaları
  5. Mutfakta bilmeniz gereken püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo