Mutfakta öğrenilen püf noktaları, çoğu zaman işimizi kolaylaştırır ve yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her gün yeni bir bilgi öğrensek de, eski zamanlardan miras kalan pratik bilgileri de aklımızın bir köşesine yazmamız gerekiyor. Özellikle büyüklerimizden öğrendiğimiz bu bilgiler, kimi zaman mutfakta hayat kurtarıcı nitelikte olabilir. İşte, babannelerimizden miras kalan 17 pratik bilgi:
- Eğer üzerinize yemek döktüyseniz, lekeli bölgenin üzerine hemen tuz dökün ve yağı çekmesini sağlayın.
- Pancarı dilimlerken parmaklarınızda kalan mor lekelerden kurtulmak için, elinizi limonla iyice ovalayın.
- Dibi tutan tenceredeki yemeği boşalttıktan sonra, tencerenin dibine bir avuç tuz atın ve 15 dakika kaynatın. Dilerseniz, bir tutam karbonat da ekleyebilirsiniz.
- Yumurtaları haşlarken çatlamasını önlemek için, suyun içine bir tutam tuz ekleyin.
- Sinek ve böcek ısırıklarından sonra kaşıntıyı gidermek için, o bölgeye yarım soğan veya yarım patates bastırın.
- Taze ekmeği dilimlerken dağılmasını önlemek için, bıçağı önce kaynar suya tutun, ardından kurulayın ve ekmeği kesin.
- Vazodaki güllerin ömrünü uzatmak için, suyuna toz haline getirilmiş aspirin ekleyin.
- Bulaşık deterjanı azaldıysa, içine çok az miktarda sirke ekleyebilirsiniz.
- Fincanın dibinde kalan çay ve kahve lekelerinden kurtulmak için, fincana tuz ve limon suyu ekleyip ovalayın.
- Çorbanız çok tuzlu olduysa, içine birkaç dilim patates ekleyin. Patates, fazla tuzu içine çeker. Çorba piştikten sonra patatesi içinden çıkartabilirsiniz.
- Buzdolabındaki kötü kokulardan kurtulmak için, ufak bir kaseye Türk kahvesi ve pirinç ekleyin. Bu karışımı dolapta bekletin.
- Soğanların filizlenmemesi için, onları külotlu çorap veya filelerin içinde saklayın.
- Pilavın tamamen beyaz olması için, içine birkaç damla limon suyu ve şeker ekleyin.
- Hamuru karıştırırken kaşığın yapılmasını önlemek için, kaşığı önceden süte batırın.
- Kızartma kokusunu önlemek için, tavanın içine birkaç dal maydanoz ekleyin.
- Balık yedikten sonra kan şekeri düşmesini önlemek için, tahin helvası yiyin. Tahin helvası, balıkta biriken ağır metalleri azaltır ve sindirimi rahatlatır.
- Lahana haşlarken ortaya çıkan kötü kokuyu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları atın.
Şunlara da göz atın;
- Mükemmel biftek yapmanın püf noktaları
- Ekmek yapmanın püf noktaları
- Omlet yapmanın püf noktaları
- Poğaçaların yumuşak kalması için ne yapmalıyız?
- En iyi kahve yapmanın püf noktaları