Ayçiçeğinin tohumlarının soğuk veya sıcak bir şekilde presslenmesiyle elde edilen ayçiçek yağı, açık sarı rengindedir. Hafif tadıyla hemen hemen birçok yemekte kullanılan bu yağ, dünyada en çok üretilen 4 bitkisel yağdan biridir. Neredeyse kokusuz denebilecek niteliktedir. Ayçiçek yağının ilk kullanımı ortalama 300-400 yıl öncesine Kuzey Amerikalılar'a dayanır. Dünyada ayçiçek yağı üretiminin başını Rusya çeker. 2. sırada ise Avrupa Birliği ülkeleri vardır. Ayçiçek yağı üretiminde Arjantin ve Ukrayna'da önemli bir yere sahiptir.
Ayçiçek Yağı Nasıl Saklanır?
- Ayçiçek yağı 20-24 derece sıcaklıkta serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
- Ayçiçek yağı buzdolabına konmamalıdır. Onun yerine serin dolap içi veya kilerde bekletilebilir.
- Ayçiçek yağı güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Aksi takdirde kısa sürede bozulacak ve yapısı değişecektir.
- Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir.
- Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir.
- Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
- Ayçiçek yağını açtıktan sonra, koyu renkli cam şişelerde saklayabilirsiniz.
Ayçiçek Yağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Ayçiçek Yağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?
- Ayçiçek yağı, kızartmaların vazgeçilmezidir. Özellikle deep frying tekniğiyle pişirilen yemeklerin içinde mutlaka kullanılır.
- Hafif olduğu için ana yemeklere eklenebilir.
- Salatanın ana malzemesi olarak bilinir.
- Sos yapımında tercih edilir.
- Hamur yapımında kullanılır.
Şunlara da göz atın;
- Un nasıl saklanır?
- Ekşi maya nasıl saklanır?
- Kuru soğan nasıl saklanır?
- Patlıcan nasıl saklanır?
- Taze fasulye nasıl saklanır?