Bugün günlerden 29 Ekim... 29 Ekim 1923'te kurulan Cumhuriyetin 101. yaşındayız. Türkiye'nin 101. yılında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına özel, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ve kalabalık toplantılara tanıklık eden Atatürk sofrasını sizlerle paylaşıyoruz.
Herkesin kolay kolay sevemediği bamya, Atatürk'ün severek tükettiği bir yemekmiş. Yoğurt ile tükettiği etli bamya, favori yemeklerinden biriymiş.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kuru fasulye, Atatürk'ün en sevdiği yemeklerin başında geliyor. Aşçısı Halit Atay'ın belirttiği üzere Atatürk, kuru fasulye yemeye öğrencilik yıllarında alışmış ve bu yüzden sevmiş.
Atatürk'ün kuru fasulye yanında en çok tercih ettiği yemek ise pilavmış. Bulgur ve pirinç pilavı sevdiği yemeklerden bir tanesiymiş.
Atatürk'ün aşçısı Halit Atay'ın verdiği bilgilere göre, Mustafa Kemal Atatürk gece acıktığında peynirli omlet yemeyi tercih ediyormuş. Yemek yemekle çok arası olmayan Atatürk, kahvaltıda da tercihini peynirli omletten yana kullanıyormuş.
Çocukluğunu Selanik'te ailesiyle birlikte geçiren Atatürk, annesinin yaptığı Selanik usulü ıspanaklı böreği de çok seviyormuş.
İçkilerden rakıyı seven Atatürk, meze olarak da favayı tercih ediyormuş. Bu yüzden sofralarında fava olmasını rica ediyormuş.
Atatürk'ün en sevdiği yemekler listesinde başı çeken yemeklerden biri de karnıyarık. Atatürk, karnıyarığı pirinç pilavı ile yemeyi seviyormuş.
Çok fazla tatlı sevmediği bilinen Atatürk, tatlılar arasında en çok irmik helvasını tercih ediyormuş.
Kuşkonmazı ilk kez Avrupa'da gören, deneyip beğendikten sonra tohumunu alarak Yalova Devlet Çiftliği'nde yetiştiren Atatürk, kuşkonmazı haşlanmış olarak tüketmeyi seviyormuş.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, hayata gözlerini yummadan önce son olarak ne yediği kesin olmamakla birlikte, son istediği yemeğin enginar olduğu hakkında bilgiler mevcut. Yeni yemekler denemeyi seven Atatürk'ün son isteği enginar yemeği olmuş. Fakat İzmir'den gelmesi gereken enginar yetişmediği için, bu isteği malesef gerçekleşmemiş.
Atatürk, çok sade bir kahvaltı ile güne başlarmış. Atatürk'ün kahveye düşkün olduğu ve gün içinde 10-15 fincan kahve tükettiği biliniyor. Ulu Önder Atatürk'ün ekmekle pek arası yokmuş. Eğer yemeklerin yanında pilav yoksa, 1-2 dilim ekmek yemek kafi geliyormuş. Öğünlerinde ayrana sık sık yer veriyormuş. Atatürk'ün akşam yemekleri ise hem kalabalık, hem de uzun sürermiş. Atatürk'ün atıştırmalık tercihi ise kavun, fıstık ve tuzlu leblebi olarak biliniyor.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Atatürk sofrası ile ilgili söylediği söz; 'Atatürk'ün sofrasından hepimizin ruhunda ve dimağında nice derin, tatlı ve ibret verici anılar, yaşama ve insanlığa dair, nice değerli dersler kalmıştır.'
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!