Dolma (yaprak sarma) gibi yemeklerin yapımında taze veya konserve üzüm yaprakları kullanılır. Üzüm yapraklarını yıl boyunca kullanıma hazır hale getirmek için dondurabilir veya evde konserve yapabilirsiniz. Dondurma, açık ara daha kolay ve daha güvenli saklama yöntemidir. Üzüm yapraklarının asit oranı düşüktür, bu nedenle evde konserve üzüm yaprakları botulizm riski taşırken donmuş üzüm yaprakları taşımaz.
Yabani üzüm yaprakları evcilleştirilmiş olanlar kadar iyi çalışır. Herhangi bir çeşit yeterli olsa da, çekirdeksiz sultana (Thompson çekirdeksiz) asma yaprakları, dolmaya iyi dayanacakları ve yine de esnek oldukları için en iyi seçim olarak bilinir. Yaprakları hala yumuşakken ilkbaharda veya yazın başlarında toplamak en iyisidir. Böcek ilacı veya herbisit ile püskürtülmemiş asmalardan yaprak topladığınızdan emin olun. İlk üç yaprağı asmanın ucunda bırakın ki bitki beslenmesi için onlara sahip olsun. Asma başına sonraki iki veya üç yaprağı meyvenin üzerinde toplayın.
Dolma yaparken bir kaşık doldurmayı alacak kadar büyük olan asma yapraklarını seçin. 8 cm genişliğindeki veya avucunuzun büyüklüğündeki yaprakları hedefleyin. İçinde delik veya yırtık olmayan yaprakları seçin.
Haşlama yaprakları yumuşatır ve yapraklardaki enzimlerin onları olgunlaştırmaya devam etmesini durdurur. Birçok aşçı yaprakları haşlamadan dondursa da, bu adım donmuş üzüm yapraklarınızın kıvamını iyileştirebilir. Ayrıca yaprakları sadece dondurarak yumuşatmak için gerektiği gibi iki ay beklemek yerine dondurduktan hemen sonra kullanabilirsiniz.
Haşlanmış asma yaprağı demetlerini dondurucu poşetlerine veya kaplarına koyun ve dondurun. Her poşeti veya kabı içindekiler, dondurulma tarihi ve son kullanma tarihi ile etiketleyin. Altı ay boyunca dondurucuda iyi kalacaklar.
Kullanmak için bir demet asma yaprağını eritin, mutfak ipini koparın ve tıpkı ticari olarak konserve edilmiş üzüm yaprağı kullanıyormuş gibi herhangi bir dolma tarifine devam edin.
Şunlara da göz atın;