Aloe vera, topraksız yaşayabildiği ve çiçek açabildiği için genellikle “ölümsüzlük bitkisi” olarak adlandırılır. Aloe veranın birçok türü vardır. Geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılmaktadır. Örneğin, bitki güneş yanıklarını tedavi etmek, diş plağıyla savaşmak ve kan şekerini düşürmek için kullanılır. Ek olarak, aloe vera vitaminler, mineraller, enzimler, amino asitler, yağ asitleri ve polisakkaritler dahil olmak üzere 75'ten fazla potansiyel olarak aktif bileşik içeren besinler açısından zengindir. Ancak, aloe veranın tüketimi ile ilgili soru işaretleri vardır. Peki bu bitki yemek için güvenli midir? Yoksa tüketilmemeli mi?
Aloe vera yaprakları üç bölümden oluşur: dış kısmı derisi yani cildi, iç jel kısmı ve lateks. Sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan jelleri ile tanınırlar. Çoğu insan jeli cildine uygularken, doğru hazırlandığında tüketmekte güvenlidir. Aloe vera jeli temiz, ferahlatıcı bir tada sahiptir ve smoothie'ler ve salsa gibi çeşitli tariflere eklenebilir.
Jeli hazırlamak için üst kısımdaki ve aloe vera yaprağının yanındaki dikenli kenarları kesin. Daha sonra, düz taraftaki cildi kesin, şeffaf jeli çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın. Tüm kir, kalıntı ve kalıntı izlerini gidermek için jel küplerini iyice yıkadığınızdan emin olun. Lateks kalıntısı jele hoş olmayan bir acı tat verebilir. Lateks, cilt ile yaprağın jeli arasında ince bir sarı sıvı tabakasıdır. Çok fazla lateks yemek ciddi ve potansiyel olarak ölümcül yan etkilere neden olabilir. Buna karşılık, aloe vera kabuğunu yemek genellikle güvenlidir. Hafif bir tada ve gevrek bir dokuya sahiptir, yaz salatalarınıza çeşitlilik katmak için mükemmeldir. Alternatif olarak, deriyi salsa veya humusa batırarak da tadını çıkarabilirsiniz.
Kabuğu hazırlamak için bitkinin üst kısmındaki ve yanındaki dikenli kenarları kesin ve düz taraftaki cildi dilimleyin. Kir, kalıntı ve lateksi temizlemek için cildi iyice yıkadığınızdan emin olun. Çiğnemekte zorlanıyorsanız yemeden önce 10-20 dakika suda bekletebilirsiniz.
Önemli Not: Aloe veranın her türü yenmeye uygun değildir. Aloe vera bitkisinden seçmek çok önemlidir, çünkü bunlar zehirli olabilir ve bu nedenle insan tüketimi için uygun olmayabilir. Bu sebeple işe hakim birinin yenilecek aloe veraları seçmesi gerekir. Market ya da manavlarınızda satılıyorsa deneyebilirsiniz. Konu hakkında bilgi sahibi değilseniz evinizde yetiştirdiğiniz aloe verayı tüketmeyiniz.
Şunlara da göz atın;