Bitter Çikolatalı Dondurma

Bitter Çikolatalı Dondurma
23 Eylül 2022

Yaz mevsiminin en serinletici, damaklarda buz gibi bir serinlik bırakan tatlıs�� olan dondurmaya kim hayır diyebilir ki... En doğal dondurmayı evinizde hazırlamanız için sizinle pratik bir yöntem paylaşıyoruz. Dondurmanın yapılışını öğrenin ve yaz boyu çeşit çeşit dondurmalar hazırlayarak sevdiklerinizle afiyetle yiyin.

A, B, C vitaminleri, kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengin gıdalara sahip olan dondurmayı, özellikle çocuklarınıza yedirmeyi ihmal etmeyin.

PÜF NOKTALARI

  • Dondurma yapımında kullandığınız sütün kaliteli ve günlük olması önemlidir. Tercihen keçi veya manda sütü kullanılmalıdır. Laktoz alerjisi olanlar Hindistan cevizi sütünü tercih edebilirler.
  • Dondurma yaparken kullanılan tencerenin emaye, bakır veya çelik olması gerekir. Alüminyum tencereler sütün rengini karartır.
  • Dondurmayı pişirirken sürekli karıştırmak önemlidir. Bu şekilde en az 10 dakika kıvam alana kadar kaynatmak gerekir.
  • Dondurmayı buzluğa koyduktan sonra ara sıra dondurma kaplarını kontrol edip iyice karıştırın. Böylece donan yerler ile donmayan kısım iyice karıştırılmış olur ve sakız gibi uzayan bir hal alır.
  • Sık sık karıştırılmayan dondurmalarda buzlaşmalar olur ve dondurmanın tadını bozar.
  • Meyveli dondurmaları daha sık karıştırmak gerekir. Çünkü onlar daha çabuk buzlaşır ve erirler, bu bakımdan karıştırma işlemini çok sık aralıklarla yapmak gerekir.
  • Meyveli dondurma yapımında meyveler sıcak şuruba atılmamalı ve kaynatılmamalıdır. Çünkü meyvenin lezzeti, besin değeri ve kokusu kaybolur.
  • Katkısız, taze, kimyasal ve boyalardan arınmış bir dondurma eksi 18 derecede, maksimum bir ay tazeliğini koruyabilir.
Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Bitter Çikolatalı Dondurma için

Malzemeler

  • 400 ml koyulaştırılmış şekerli süt
  • 180 ml yağlı süt
  • 175 ml krema 
  • 170 g bitter çikolata
  • 25 g kakao 
  • Yarım çay kaşığı granül espresso 
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı
  • Bir tutam tuz
  • 5 çay kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı soğuk su
Bitter Çikolatalı Dondurma

Nasıl Yapılır

Bitter çikolatalı dondurma için malzemeleriniz hazırsa başlayalım.

  1. Bitter çikolatayı rendeleyin. Koyulaştırılmış şekerli süt, süt ve kremayı büyük bir tencereye alın. Tel çırpıcıyla çırpın. Ocağa alıp karışımı kaynama noktasına getirin. Kaynamaya başlayınca ocağın üzerinden alın. 
  2. Rendelenmiş çikolata, kakao, kahve, vanilya esansı ve tuzu ekleyip çikolata tamamen eriyene kadar tel çırpıcıyla karıştırın. Mısır nişastasını ve soğuk suyu bir kaseye alıp çırpın. Çikolatalı karışıma ekleyin ve sürekli karıştırarak yüksek ateşte 8-10 dakika pişirin. Isıya dayanıklı bir kaba aktarıp yarım saat boyunca üzeri açık olarak oda ısısında soğumaya bırakın. Yarım saat sonra üzerini streç folyoyla kapatıp bir gün boyunca buzlukta bekletin. 
  3. Ertesi gün, karışımın üzerindeki kabuğu mikser yardımıyla karışıma yedirin, bu sefer hava almaması için streç folyoyu dondurmanın üzerine bastırarak yayın. Bir kat daha streç folyoyu üzerine gererek örtün ve en az 8 saat boyunca buzlukta bekletin. Dilerseniz dondurma kaşığı ile şekillendirip dondurma kaselerine paylaştırın. Bitter çikolatalı dondurmanızı bekletmeden servis yapın.

Harika çikolatalı dondurma tarifi için tıklayın

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo