Topak Helvası

Topak Helvası
14 Şubat 2023

Topak helvası, Adıyaman'a özgü oldukça pratik, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Pekmez ve susamın birleşimi ile damaklarda iz bırakır. Oldukça uzun ömürlü bir helva olan topak helvası, kolay kolay bozulmaz. Bu yüzden yöre halkı tarafından fazla fazla yapılır ve kapalı kaplarda saklanır. Malzemeleriniz ve siz hazırsanız topak helvası tarifinin detayları aşağıda. 

Alternatif helva lezzetleri arıyorsanız leblebi helvası, kolay irmik helvası ve umaç helvası tariflerine göz atabilirsiniz. 

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Topak Helvası için

Malzemeler

  • 200 gr un 
  • ½ çay bardağı beyaz susam 
  • ½ çay bardağı kahverengi susam 
  • 1 su bardağı ceviz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 su bardağı pekmez 
Topak Helvası

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle sıvıyağ tavada eritilir. Üzerine un eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulur. 
  2. Unun rengi değişmeye başladığında susamlar eklenerek kavrulmaya devam edilir.
  3. Ceviz robotta çektirilir. Susamlar kavrulduğunda üzerine ceviz parçaları ilave edilir.
  4. Ocağın altı kapatılarak pekmez eklenir. Karışım el yardımı ile yoğrulur ve yuvarlak misket şekli verilir. Afiyet olsun. 
Püf Noktası
  • Pekmezi mutlaka ocaktan tavayı aldıktan birkaç dakika sonra ekleyin. Pekmez yanabilir.
  • Dilerseniz, helvanın dışını badem veya fındık parçalarına batırabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo