Vişne Reçeli

Vişne Reçeli
26 Temmuz 2024

Gülgiller familyasının bir üyesi olan vişnenin ana vatanı Kuzey Anadolu dağları ve Hazar Denizi arasında kalan bölgedir. Ülkemizde en çok Kütahya ve Afyon illerinde yetiştirilen bu meyve, görünümü ile kirazla karıştırılabilir. Kiraza göre daha ekşi bir tada sahip olan vişne, iltihap önleyici bir özelli��e sahiptir. Prostat ve kolon gibi bazı kanser türlerine karşı etkili olan bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de bilinir. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, sofralarınıza renk katacak nefis vişne reçeli tarifine başlayabiliriz.

1 Kase Vişne Reçeli Kaç Kalori?

  • Bir tatlı kaşığı vişne reçeli 15, bir kase vişne reçeli ise yaklaşık 140 kaloridir. Ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

1 kilo vişneye ne kadar şeker konur?

  • 800 gram - 1 kilogram toz şeker (vişnelerin tatlılık derecesine göre ayarlayabilirsiniz)

Alternatif olarak şeftali reçeli veya ahududu reçeli tarifini de deneyebilirsiniz. Faydaları saymakla bitmeyen vişne ile kolayca hazırlayabileceğiniz vişneli fındıklı muffin tarifine de göz atmayı unutmayın.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Vişne Reçeli için

Malzemeler

  • 1 kg vişne 
  • 750 gram toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Vişne Reçeli

Nasıl Yapılır

  1. Vişneleri yıkayın, saplarını temizleyin ve çekirdeklerini çıkarın.
  2. Vişneleri geniş bir kaba alın ve üzerine toz şekeri serpin. Vişneleri şekeri iyice yedirerek karıştırın. Karışımı 1-2 saat bekletin, böylece vişneler suyunu salacaktır.
  3. Karışımı geniş bir tencereye alın ve üzerine suyu ekleyin. Orta ateşte pişirmeye başlayın.
  4. Şeker eriyip karışım kaynamaya başladığında, köpük oluşursa bir kepçe yardımıyla köpükleri alın.
  5. Kıvamın olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli soğuk bir tabağa damlatıp parmağınızla test edebilirsiniz; eğer damla yayılmıyorsa reçel kıvamında demektir. Kıvamı tuttuğunda, limon suyunu ekleyin, karıştırın ve birkaç dakika daha kaynatın.
  6. Reçeli sıcak sıcak sterilize edilmiş kavanozlara doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip bir süre bekletmek, kapakların hava almadan tam olarak kapanmasına yardımcı olur. Kavanozları soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.
  7. Vişne reçeli servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Taze ekmek veya kızarmış tost dilimlerinin üzerine sürerek servis edebilirsiniz.
  • Vişne reçelini krem peynir veya beyaz peynirle birlikte sunabilirsiniz.
  • Pankek veya waffle'ların üzerine vişne reçeli sürüp, üzerine biraz pudra şekeri serpebilirsiniz.
  • Vişne reçelini keklerinizin üzerine sürerek ya da pasta arasına ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
  • Vanilyalı veya sade dondurmanın üzerine vişne reçeli ekleyerek servis edebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Dilerseniz, vişnenin çekirdeklerini çıkartmadan da reçel yapabilirsiniz. Fakat çekirdeği çıkartılmadığında daha az sulanacağı için az miktarda su takviyesi yapabilirsiniz.
  • Pişirme esnasında reçeli çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Bu sayede vişnelerin parçalanmasını önleyebilirsiniz.
  • Reçelin üzerinde oluşan köpükleri tahta kaşık ile alın. Kaynamaya başladığında tereyağı ekleyerek köpüklenmesini azaltabilirsiniz.
  • Reçelin kıvamını anlamak için, bir çay kaşığı reçeli suya damlatın. Eğer reçel suda dağılıyorsa kıvamı olmamış, dağılmıyorsa olmuş demektir.
  • Tam kıvamında vişne reçeli için, vişneleri bir süre kaynattıktan sonra içinden alın. Şerbet koyulaşmaya başladığında tekrar vişneleri ekleyin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo