Valassky

Valassky
14 Kasım 2024

Çek mutfağına ait bir tatlı olan vallassky, Vallasko adlı bölgeye özgü bir lezzettir. Pizza şekli verilen bu tatlının yapımında erik reçeli, kuru preslenmiş süzme peynir, yaban mersini ve haşhaş tohumu kullanılabilir. Frgal ismiyle de bilinen bu tatlı, pizza gibi dilimlenerek servis edilir. 

Hazırlanma Süresi : 2 saat
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Valassky için

Malzemeler

Hamur için:

  • 2 su bardağı un
  • 4 + 1/2 su bardağı Wondra hazır un
  • 6 adet yumurta sarısı
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tuzsuz tereyağı
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

Maya için:

  • 7 yemek kaşığı aktif kuru maya
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri

Streusel için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı Wondra hazır un
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı

Dolgu için:

  • Yaban mersini
  • Öğütülmüş yıldız anason, tarçın ve karanfil
  • Erik reçeli
  • Su
Valassky

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle mayayı hazırlamak için sütü ılıklaşana kadar ısıtın. 
  2. Bir kapta maya, süt ve pudra şekerini karıştırarak aktifleştirin ve köpüklenmesini bekleyin. 
  3. Bu esnada hamuru için gereken malzemeleri bir kapta karıştırın.
  4. Hamuru hazırladıktan sonra, aktifleşen mayayı üzerine ekleyin ve güzelce yoğurun.
  5. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında en az 2 saat mayalamaya bırakın.
  6. Streusel için, ayrı bir kapta gerekli malzemeleri karıştırın ve streç film ile örterek kenarda bekletin.
  7. Dolgu için, yaban mersinlerini suda pişirin. Kıvamı koyulaşmaya başladığında diğer malzemeleri ekleyin. Dilerseniz, nişasta ile ekleyerek daha yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz.
  8. Hazırladığınız hamuru 2-3 parçaya bölün ve pizza şekli vererek yuvarlak biçimde açın.
  9. Hazırladığınız hamuru fırın tepsisine alın ve bir kapta yumurtayı çırpın.
  10. Çırpılmış yumurtayı fırça yardımıyla hamurun kenarlarına sürün.
  11. Hamurun orta kısmına hazırladığınız dolguyu ekleyin ve dikkatlice her tarafa yayın.
  12. En üst kısma ufalanmış streusel serpiştirin. Tekrar mayalanması için tepside 1 saat kadar bekletin.
  13. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo