Kayısılı Galette

Kayısılı Galette
17 Eylül 2024

Kayısılı galette, tatlı ve şık bir Fransız hamur işi tarifidir. Galette, çeşitli meyvelerle yapılan, serbest şekilli bir tart türüdür. İşte kayısılı galette tarifi:

Çilekli Ve Böğürtlenli Galette

Bir porsiyon Kayısılı galette kaç kaloridir?

Bir porsiyon Kayısılı galette 300 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kayısılı Galette için

Malzemeler

Hamur İçin:

  • Yarım su bardağı un
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı soğuk tereyağı
  • 1/4 su bardağı soğuk su

İç Harç İçin:

  • 500 gram kayısı
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı vanilin

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
Kayısılı Galette

Nasıl Yapılır

  1. Kayısılı galette için öncelikle, un, toz şeker ve tuzu bir karıştırma kabında harmanlayın.
  2. Küp küp doğranmış soğuk tereyağını ekleyin ve parmak uçlarınızla tereyağını una yedirin.
  3. Soğuk suyu ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamur topluca bir araya geldiğinde, fazla yoğurmadan bir top haline getirin.
  4. Hamuru streç filme sararak buzdolabında en az 30 dakika soğutun.
  5. Kayısıları bir kaba alın. Üzerine toz şeker, nişasta, limon suyu ve vanilyayı ekleyin. Karıştırarak kayısıların tatlandırılmasını sağlayın.
  6. Soğuyan hamuru unlu bir tezgahta yaklaşık 30 cm çapında bir daire olacak şekilde açın.
  7. Hamurun ortasına kayısılı karışımı yerleştirin ve kenarlarda yaklaşık 5 cm kadar boşluk bırakın ve hamurun kenarlarını meyvelerin üzerine kapatacak şekilde katlayın ve katladığınız yerlerde hafifçe bastırın.
  8. Çırpılmış yumurtayı hamurun kenarlarına sürün ve üzerine toz şeker serpin. Galette'yi yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin.
  9. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 35-40 dakika, kenarları altın rengini alana kadar pişirin.
  10. Fırından çıkan kayısılı galette servise hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Sıcak galette'nin üzerine bir top vanilyalı dondurma veya bir kaşık yoğurt ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Galette'yi taze nane veya kekik yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
  • Servis yapmadan önce üzerini biraz toz şeker veya tarçınla serpebilirsiniz.
  • Galette'nin üstüne hafifçe bal gezdirerek servis edebilirsiniz.
  • Yanında birkaç dilim taze meyve sunabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Tereyağının soğuk olması hamurun kıvamını korur ve çıtır çıtır bir yapı sağlar.
  • Hamuru sadece gerekli kadar yoğurun. Aksi halde hamur sertleşebilir. Hamur topaklı ve hafif nemli görünmelidir.
  • Hamuru en az 30 dakika buzdolabında soğutmak, şekil vermeyi ve açmayı kolaylaştırır.
  • Limon suyu, meyve karışımının lezzetini artırır ve asidik bir tat katar. Ayrıca meyve karışımının koyulaşmasına yardımcı olur.
  • Hamurun kenarlarını galettenin üzerine doğru katlarken, düzgün ve eşit şekilde katlamaya çalışın. Kenarların çok yüksek olmaması hamurun daha güzel pişmesini sağlar.
  • Hamurun üzerine çırpılmış yumurta sürmek, pişirme sırasında galettenin altın rengini almasını sağlar.
  • Fırından çıkardıktan sonra tamamen soğutmak, dilimlenmesini ve sunumunu kolaylaştırır. Sıcak servis ettiğinizde iç harcı çok sıvı olabilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo