Çilekli Tart

Çilekli Tart
25 Eylül 2024

Ana vatanı Amerika olarak bilinen çilek, gülgiller familyasındandır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu besin, ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde, toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Cilt sağlığını koruduğu için, maske yapımında da kullanılır. Dünyanın birçok yerinde tüketilen tart ise; çilek, muz, böğürtlen ve şeftali gibi meyvelerle birlikte sunulur. Dilerseniz, kendinizi ve sevdiklerinizi şımartmak için hazırlayabileceğiniz jöleli çilekli tart nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Çilekli Tart Kaç Kaloridir?

  • Çilekli tartın bir porsiyonu, yaklaşık 260 kaloridir. İçeriğinde şeker ve karbonhidrat bulunduğundan, ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Alternatif olarak havuçlu kabaklı tart tarifini notlarınız arasına ekleyebilirsiniz.
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Çilekli Tart için

Malzemeler

Tart için:

  • 125 gr tuzsuz tereyağı, biraz yumuşatılmış
  • 85 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 200 gr sade un
  • 100 gr çilek reçeli
  • 500 gr çilek (küçük kabuklu, büyük dilimlenmiş)

Pastacı Kreması için:

  • 300 ml süt
  • 150 ml krema
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • 3 yumurta sarısı
  • 60 gr pudra şekeri
  • 3.5 yemek kaşığı un
  • 50 gr tereyağı, küp küp doğranmış ve yumuşatılmış
Çilekli Tart

Nasıl Yapılır

  1. Tereyağı ve şeker pürüzsüz olana kadar çırpılır. Yumurta eklenir, ardından un eklenir. Bir hamur oluşturmak için ellerinizle birleştirin. 
  2. Hamur haline geldikten sonra 30 dakika buzdolabında soğutulur. Bir yüzeye un serpilir. Hamur 26 cm’lik bir daire olacak şekilde açılır. 
  3. 23 cm’lik bir tart kalıbı hamurla bir çıkıntı bırakarak hizalanır. Oluşan hava kabarcıklarını durdurmak için tabanı bir çatalla delinir. 30 dakika soğutulur. 
  4. Fırın 200 derecede ısıtılır. Tartın üzerine yağlı kağıt serilir, bakliyat koyularak 15 dakika pişirilir. Ardından yağlı kağıt alınarak kızarana kadar 15-20 dakika daha pişirilir. Tart soğumaya bırakılır. 
  5. Pastacı kreması için; süt, krema ve vanilya karıştırılır, orta ateşte pişirilir. Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır, un ilave edilir. 
  6. Sıcak krema yavaş yavaş karışıma eklenir. Ardından süzgeçten geçirilerek ocağa alınır ve kıvam alana kadar pişirilir. 
  7. Altını kapattıktan sonra tereyağı ilave edilir ve çırpılır, soğumaya bırakılır. Tart üzerine çilek reçeli sürülür, ardından krema sürülür. 
  8. Çilekler ikiye bölünerek üzerine dizilir. Soğuk şekilde servis edilir. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Tart yapımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta, malzemelerin soğuk olmasıdır. Tarife başlamadan önce malzemeleri dolapta bekletin.
  • Hamuru hazırladıktan sonra tortu oluşmaması için, bir kez mikserden geçirin.
  • Vaktiniz varsa, hamurun üzerini streçle örtün ve 15 dakika bekletin.
  • Tartın çıtır olması ve kırılmaması için mutlaka tart kalıbı kullanın.
  • Pişen hamuru kalıptan çıkarmadan önce soğumasını bekleyin. Aksi takdirde tart dağılmaya başlayacaktır.
  • Çileklerin daha parlak görünmesi için, meyveli tart jölesi ve sulandırılmış çilek reçeli dökebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo