Nohutlu Ve Biberiyeli Ekmek

Nohutlu Ve Biberiyeli Ekmek
28 Şubat 2025

Sahur sofralarınıza sağlık ve lezzet katacak nohutlu ve biberiyeli ekmek, yüksek lif ve protein içeriğiyle sizi uzun süre tok tutar. Mis gibi biberiye kokusu ve yumuşacık dokusuyla her lokmada doyurucu bir tat sunan bu ekmek, sahur için hem pratik hem de besleyici bir alternatif. İşte nohutlu ve biberiyeli ekmeğin yapılışı, tarifi ve malzemeleri:

Kakuleli Bulgurlu Ekmek tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Nohutlu ve Biberiyeli ekmek kaç kaloridir?

Bir porsiyon Nohutlu ve Biberiyeli ekmek 150 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 1 saat 30 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Nohutlu Ve Biberiyeli Ekmek için

Malzemeler

  • 3 su bardağı un (tercihen tam buğday veya beyaz un karışımı)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (püre haline getirilmiş)
  • 1 paket instant maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay kaşığı taze biberiye veya yarım çay kaşığı kuru biberiye
  • Yarım çay bardağı ılık su 

Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Birkaç dal taze biberiye
  • Deniz tuzu
Nohutlu Ve Biberiyeli Ekmek

Nasıl Yapılır

  1. Ilık sütü veya suyu bir kaba alın. İçine şekeri ve mayayı ekleyip karıştırın. 5-10 dakika köpüklenmesini bekleyin.
  2. Unu geniş bir kaba alın. Tuz, püre haline getirilmiş nohut ve biberiyeyi ekleyin. Ortasını açıp mayalı karışımı ve zeytinyağını ekleyin.
  3. Hamuru yoğururken kıvamına göre gerekirse azar azar su ekleyin. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.
  4. Hamurun üzerini streç film veya temiz bir bezle örtüp 1 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
  5. Mayalanan hamuru hafifçe yoğurun ve yağlı kağıt serili yuvarlak borcama alın. Üzerine biberiye dalları ve biraz deniz tuzu serpin.
  6. Şekil verdiğiniz hamuru 30 dakika daha dinlendirin.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  8. Fırından çıkan nohutlu ve biberiyeli ekmeğin üzerine hafifçe zeytinyağı gezdirin ve ılık olarak servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Yanında beyaz peynir, zeytin ve domates ile hafif ama doyurucu bir öğün oluşturabilirsiniz.
  • Üzerine avokado ezmesi veya labne sürerek sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
  • Mercimek, ezogelin veya sebze çorbalarıyla mükemmel uyum sağlar.
  • Hafif ısıtıp üzerine zeytinyağı gezdirerek, yanında yoğurtlu dip soslarla tüketebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Hamuru yoğurduktan sonra en az 1 saat mayalandırmaya dikkat edin. İkinci mayalandırmayı da ihmal etmeyin.
  • Pişirmeden önce üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve fırına dayanıklı bir kapla su koyarak nemli bir ortam oluşturun.
  • Biberiyeyi eklerken yanına kekik veya sarımsak tozu ekleyerek lezzeti derinleştirebilirsiniz.
  • Tam buğday unu kullanarak lif oranını artırabilirsiniz.
  • Ekmek tamamen soğuduktan sonra hava almayan bir torbada saklayın. Eğer uzun süre dayanmasını istiyorsanız dilimleyip buzlukta saklayabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo