Tavuklu Siron

Tavuklu Siron
01 Şubat 2023

Gümüşhane mutfağıyla özdeşleşen siron, kurutulmuş yufkanın su ile açılmasıyla hazırlanır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen siron, genellikle tavuklu versiyonu ile sunulur. Bir mantı çeşidi olarak da bilinen tavuklu siron, yufkanın rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanır. Özellikle Karadeniz'de sık sık tüketilen bir yemektir. Hazırlanan tavuklu siron, sarımsaklı yo��urt eşliğinde sunulur. Malzemeler hazırsa, 2018 yılında coğrafi işaret alan tavuklu siron tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak pelmeni, Sinop mantısı ve yağ mantısı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 6 Kişi Kaydetti
Tavuklu Siron için

Malzemeler

  • 3 tane yufka
  • 1 tane tavuk göğsü
  • 3yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 2 bardak yoğurt
  • 2 diş sarımsak

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates, rendelenmiş 
  • 3 yemek kaşığı  zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı su 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber 
Tavuklu Siron

Nasıl Yapılır

  1. Yufkaları açarak iki uçtan rulo yapamaya başlayın. İki parmak kalınlığında yufkaları rulo halde kesin. 
  2. Kestiğiniz yufkaları dik şekilde fırın tepsisine dizin. 
  3. 180 derece fırında yufkalar renk alana kadar pişirin. 
  4. Bu sırada tavuk göğsünü bir tencerede tuz ile birlikte haşlayın. 
  5. Yufkaların üzerine haşlanan tavuğun suyu dökün ve yumuşatın. 
  6. Tavuk göğsünü didikleyerek 1 yemek kaşığı yağda kavurun. 
  7. Islanmış yufkaların üzerine tavukları koyun. 
  8. Ayrı bir tavada sos için olan bütün malzemeleri karıştırarak pişirin. 
  9. Yoğurt içine iki diş sarımsağı ezin ve karıştırın. 
  10. Tavuğun üzerine yoğurt ve sos dökün. 
  11. 2 yemek kaşığı yağı kızdırarak üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Tavuklu Siron Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Fırını önceden ısıtarak her tarafının eşit pişmesini sağlayabilirsiniz.
  2. Tarifte kullanacağınız yufkaların günlük olmasına özen gösterin.
  3. Eğer sironları tam kızarmadan fırından çıkarırsanız, yemek hamur gibi olacaktır.

1 Porsiyon Tavuklu Siron Kaç Kalori?

  1. Tavuklu sironun bir porsiyonu, yaklaşık 390 kalori değerindedir. Bir porsiyon, 200 gram siron içermektedir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo