Kalçalı But
01 Mart 2025

Tavuk kalçalı butları, zeytinyağı ve taze baharatlarla harmanlayarak altın rengi bir dış yüzey elde ediyor, ardından fırında pişirerek mükemmel yumuşaklıkta bir iç dokuya sahip oluyor. Yanında sunulan safranlı pirinç pilavı, sofranıza hem renk hem de aroma katarken, zeytinyağı ve tereyağıyla kavrulmuş soğanlar, tatları bir araya getirip damakları şenlendiriyor. İşte Kalçalı but yapılışı, tarifi ve malzemeleri: 

Fırında Hindi But tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Kalçalı but kaç kaloridir?

Bir porsiyon Kalçalı but 250 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Kalçalı But için

Malzemeler

Kalçalı But (Tavuk Butu) için:

  • 4 tavuk butu (kemikli ya da kemiksiz)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak, doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • Yeterince tuz ve karabiber
  • 1 limon (suyu ve kabuğu)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Safranlı Pirinç Pilavı için:

  • 1 su bardağı uzun taneli pirinç
  • 1/4 çay kaşığı safran
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 küçük soğan, ince doğranmış
  • 2 su bardağı tavuk suyu veya su
  • Yeterince tuz

Karamelize Soğan için:

  • 2 büyük soğan, ince dilimlenmiş
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yeterince tuz
Kalçalı But

Nasıl Yapılır

  1. Tavuk butlarını tuz, karabiber, kekik ve biberiye ile iyice baharatlayın.
  2. Geniş bir tavada zeytinyağını orta-yüksek ateşte ısıtın. Tavuk butlarını ekleyin ve her iki tarafını altın rengi olana kadar kızartın (her iki tarafını 5-6 dakika pişirin).
  3. Doğranmış sarımsağı ekleyin ve bir dakika daha pişirin.
  4. Limon suyu ve kabuğunu ekleyin, ardından tavukları önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin ve 25-30 dakika pişirin.
  5. Pişen tavukları fırından çıkarın ve tavada erittiğiniz tereyağında tavukları birkaç dakika daha çevirerek sosta bulayın.
  6. Safranı 2 yemek kaşığı sıcak suda 10 dakika bekletin.
  7. Orta büyüklükte bir tencerede tereyağını orta ateşte eritin. Doğranmış soğanı ekleyin ve şeffaflaşana kadar 5 dakika kadar soteleyin.
  8. Pirinci ekleyin ve 2 dakika boyunca karıştırarak kavurun.
  9. Tavuk suyunu (veya suyu), safranlı suyu (iplikleriyle birlikte) ve tuzu ekleyin.
  10. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatın ve 18-20 dakika kadar pişirin, pirinç suyunu çekmeli ve tamamen pişmeli.
  11. Pilavı ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin, ardından karıştırarak hava almasını sağlayın.
  12. Geniş bir tavada tereyağı ve zeytinyağını düşük ateşte eritin.
  13. İnce doğranmış soğanları ekleyin ve ara sıra karıştırarak yaklaşık 30-40 dakika boyunca düşük ateşte pişirin. Soğanlar yumuşayıp altın rengi alana kadar pişirin.
  14. Şeker ve tuzu ekleyin, soğanların daha da karamelize olması için 5 dakika kadar pişirin.
  15. Safranlı pilavı tabağa alın ve yanına kalçalı butu yerleştirin pilavın üzerine karamelize soğan ekleyin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Tavuk butu ve safranlı pilavın yanına, hafif bir sebze yemeği eklemek mükemmel bir denge sağlar. Özellikle fırınlanmış sebzeler (patates, havuç, kabak) veya buharda pişirilmiş sebzeler iyi bir uyum yakalar.
  • Hafif bir yeşil salata, özellikle zeytinyağı ve limonlu basit bir sos ile servis edildiğinde, yemeğinizin yanında ferahlatıcı bir denge sunar. Roka, marul, tere otu gibi yeşillikler ve domates, salatalık gibi taze sebzelerle hazırlayabilirsiniz.
  • Yemeğin yanında bir kâse yoğurt veya ayran, hem soğuk bir dokunuş ekler hem de yemeğin ağır lezzetini dengeler. Özellikle pilavla uyumlu olur.
  • Pilavın üstünü ince doğranmış taze otlarla (örneğin, maydanoz veya nane) süslemek hem görsel açıdan hoş bir detay yaratır hem de ek bir ferah aroma ekler.
Püf Noktası
  • Tavuk butlarını fırına vermeden önce iyice kızartarak dışını gevrekleştirmek, etin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Fırınlama sırasında tavukları arada bir yağla (ya da pişirme suyuyla) ıslatmak, etin kurumasını engeller ve daha sulu kalmasını sağlar.
  • Safranı pişirme esnasında sadece suya değil, biraz da tavuk suyuna eklemek, pilavın lezzetini zenginleştirir. Pilav pişerken karıştırmamaya dikkat edin, çünkü bu pilavın tane tane olmasını sağlar.
  • Soğanları düşük ateşte, sabırla karamelize etmek çok önemlidir. Hızlı pişirirseniz, soğanlar yanabilir. Şekerin eklenmesi, soğanların daha hızlı karamelize olmasına yardımcı olur, ancak tuz oranını ayarlamak da önemlidir. Soğanlar, karamelize olduktan sonra bir miktar bal ya da sirke ile lezzetini tamamlayabilirsiniz.
  • Hem tavuk hem de pilavda tuz miktarına dikkat etmek önemli. Safran, zengin bir aroma sağladığından pilavda tuz miktarını aşırıya kaçırmamak iyi olur. Tavuk butlarında baharatları da biraz önce eklemek, etin lezzetinin daha iyi içeriye işlemesini sağlar.
  • Pilav piştikten sonra 5-10 dakika dinlendirmek, pilavın tane tane olmasını sağlar. Servis sırasında pilavı sıcak tutmak için üzerine bir bez örtüp, üzerini kapalı tutabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo