Kitel

Kitel
17 Nisan 2024

İçli köfte denildiğinde herkesin aklına kızarmış içli köfte veya haşlanmış içli köfte gelir. Ancak yörelere göre bu köftenin yapılışı ve ismi değişiklik gösterebilir. Siirt ve Mardin mutfağında popüler olan kitel, aslında Süryani içli köftesidir. Bazı yörelerde ''kitel raha'' ismiyle de bilinir. İsmini kitel bulgurundan alan bu yemek, klasik içli köfteye göre daha kalın ve yassı bir şekildedir. Ayrıca iç dolgusunda kıymanın yanı sıra pirinç de kullanılır. Malzemeler hazırsa, kitel tarifi için detaylara geçebiliriz.

''İçli köftenin yanına ne gider?'' yazısında verdiğimiz önerileri, kitel tarifi için de kullanabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 35 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Kitel için

Malzemeler

Dışı için:

  • 500 gr köftelik bulgur veya kitel bulguru
  • 1-2 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 300 gr dana kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet soğan (ince doğranmış)
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 6 dal maydanoz (ince doğranmış)

Servis için:

  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
Kitel

Nasıl Yapılır

  1. Geniş bir tavaya, sıvıyağ ve yemeklik doğranmış soğanları alın. Pembeleşinceye kadar kavurun.
  2. Kavrulan soğanlara kıymayı ilave edin ve rengi dönene kadar pişirin.
  3. Kıyma piştikten sonra, önce baharatları, ardından tereyağını ilave edin. İç harç hazır olunca soğuması için bir kenara alın ve bekletin.
  4. Soğuyan karışıma haşlanmış pirinç ve maydanozu ilave edip karıştırın.
  5. Dışı için; Geniş bir tepsiye irmiği, bulguru ve tuzu aktarın. 
  6. Üzerine 1 bardak ılık suyu yavaş yavaş dökerek elinizle karıştırın.
  7. Bulgur yumuşayana kadar, yaklaşık 20 dakika boyunca, harcı iyice yoğurun. Arada yavaş yavaş su ilavesi yapabilirsiniz. 
  8. Yumuşayan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. 
  9. Avcunuzun içinde bastırın ve yassı şeklini verin. Ortasına bir tatlı kaşığı kıymalı harçtan ekleyin.
  10. Bulgurun kenarlarını dikkatlice kapatarak harcın iç kısımda kalmasını sağlayın.
  11. Üzerine elinizle bastırarak yassı bir hale getirin.
  12. Kitellerin hepsine şekil verdikten sonra, tencereye su alıp kaynatın ve içine tuz ekleyin.
  13. Kitelleri bu suya alın ve 7 dakika boyunca, kiteller su üzerine çıkana kadar haşlayın.
  14. Bir tavada tereyağını eritin ve içine pul biber ilave edin.
  15. Hazırladığınız kitelleri servis tabağına alın. Üzerine pul biberli sosu gezdirin ve maydanoz serpiştirin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Kiteli, naneli ayran eşliğinde servis edebilirsiniz. Dilerseniz, üzerine yoğurt ekleyebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Kitel bulguru, yöresel bir bulgurdur ve kitel yapımı için en lezzetli bulgurlardan biridir. Ancak kitel bulguru bulamazsanız ince bulgur kullanabilirsiniz.
  • İnce bulgur kullanacaksanız, dış harcını daha uzun süre yoğurmanız gerekebilir.
  • Damak zevkinize göre, iç harca dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo