Istakoz Yemeği

Istakoz Yemeği
24 Ağustos 2021

Değişik boyutlara ve renklere sahip olan ıstakoz, yenilebilir deniz canlısıdır. 5 kilo ağırlığa ve 35 cm uzunluğa kadar ulaşabilen ıstakoz, zor bulunduğu için diğer deniz canlılarına göre daha pahalıdır. 19. yüzyılda 'böcek' olarak görüldüğü için, mahkumlara ve fakir kesime verilse de, zaman içerisinde değeri artmıştır. Istakoz, farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Ancak hangi yöntem seçilirse seçilsin, mutlaka haşlanmak zorundadır. Başta B12 vitamini olmak üzere protein, fosfor, potasyum ve sodyum bakımından zengindir. Peki, evde ıstakoz nasıl yapılır? Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı ıstakoz yemeği tarifine geçebiliriz.

Farklı deniz ürünlerini sevenler karidesli taco, kalamar tava ve ıstakoz pilakili imam bayıldı tarifini deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Istakoz Yemeği için

Malzemeler

  • 1 kg ıstakoz
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay kaşığı tuz
Istakoz Yemeği

Nasıl Yapılır

  1. Istakozu büyük bir bıçak yardımıyla dikkatlice ikiye bölün ve içini temizleyin.
  2. Geniş bir kabın içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış sarımsakları karıştırın.
  3. Bu karışımı, ıstakozun içine sürün.
  4. Istakozu kabuklu kısmı dışarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin.
  5. Istakozun pişirme süresi, boyutuna göre ayarlanır. Bu yüzden alırken boyutuna dikkat edin.
  6. Pişirme işleminin ardından ıstakozu servis tabağına alın. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis edin. Afiyet olsun.

Istakoz Yemeği Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Istakozu deniz suyuyla haşlayın. Bu işlem içinin daha kolay pişmesini sağlar.
  2. Dilerseniz, haşlanmış ıstakoz da kullanabilirsiniz.
  3. Istakozu fırın yerine ızgarada da pişirebilirsiniz.
  4. Istakozu haşlanmış almayacaksanız, canlı olarak almanız gerekir. Aksi takdirde bakteriler ürer ve tehlikeli bir hale gelir.
  5. Istakozun her santimetresi için ortalama 1 dakika pişirmek gerekir. (20 cm boyutundaki ıstakoz, 20 dakika pişirilmelidir.)

1 Porsiyon Istakoz Yemeği Kaç Kalori?

  1. Pişmiş ıstakozun 100 gramı, yaklaşık 90 kaloridir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo