Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi

Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi
25 Nisan 2025

Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi: Soğuk kış günlerinin şifa dolu klasiği, yoğun kıvamı ve sarımsaklı-sirkeli servisiyle gönülleri fetheden terbiyeli işkembe çorbası tarifi, hem lokanta usulü hem de ev yapımı haliyle damaklarda iz bırakıyor. Doğru teknikle hazırlandığında kokusuz, kıvamlı ve son derece lezzetli hale gelen bu terbiyeli işkembe çorbası tarifi, ister özel misafirlere ister aile sofrasına layık bir başlangıç olacak. Geleneksel lezzetleri modern dokunuşlarla buluşturmak isteyenler için vazgeçilmez bir seçenek! Peki; terbiyeli işkembe çorbası nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Terbiyeli İşkembeli Paça Çorbası tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon terbiyeli işkembe çorbası kaç kaloridir?

Bir porsiyon terbiyeli işkembe çorbası 180 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi için

Malzemeler

İşkembe için:

  • 750 gr dana işkembe (temizlenmiş)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 defne yaprağı 

Çorba için:

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 su bardağı işkembe suyu (veya et suyu)
  • 2 diş sarımsak 

Terbiyesi için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu

Servis için:

  • Sarımsaklı sirke
  • Pul biber ve tereyağı sosu
  • Limon dilimleri
Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi

Nasıl Yapılır

  1. İşkembeyi birkaç kez bol suyla yıkayın. Üzerine sirke ve tuz ekleyerek bir süre bekletin, ardından tekrar durulayın.
  2. Bir tencerede üzerini geçecek kadar su, biraz tuz ve defne yaprağı ile yumuşayana kadar 40–60 dakika haşlayın. Haşlanan işkembeyi küçük küçük doğrayın, suyunu süzmeyin.
  3. Ayrı bir tencerede tereyağı ile unu kavurun (kokusu çıkana kadar). Üzerine azar azar işkembe suyunu ekleyin, topaklanmaması için karıştırın. Sarımsakları da ilave edin.
  4. Küp doğranmış işkembeyi tencereye alın. Kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatın.
  5. Yumurta sarısı, yoğurt, un ve limon suyunu bir kasede çırpın. Karışıma çorbadan 1-2 kepçe alıp ılıklaştırın (kesilmemesi için). Ardından yavaşça çorbaya dökün, sürekli karıştırarak terbiyeyi çorbaya yedirin.
  6. Çorbayı 5-10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Tuzunu, limonunu damak tadınıza göre ayarladıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Ezilmiş sarımsağı sirkeye karıştırın, küçük bir soslukta yanında sunun. Konuklar damak zevkine göre ekleyebilir.
  • 1 yemek kaşığı tereyağında pul biber veya toz kırmızı biber kızdırarak üzerine gezdirin. Hem görünüm hem aroma katıyor.
  • Yanına mutlaka taze limon dilimleri koyun. Servis sırasında birkaç damla limon çorbanın tadını bambaşka bir seviyeye taşır.
  • Fırınlanmış bayat ekmek küpleri veya tiftiklenmiş fırın pidesiyle birlikte servis etmek, lokanta tarzı bir deneyim yaratır.
  • Servis öncesinde çorba kaselerini ısıtırsanız çorba daha uzun süre sıcak kalır, lezzet kaybı olmaz.
Püf Noktası
  • Sirke ve unla ovalayarak yıkamak, kokuyu minimize eder. Temiz işkembe çorbanın lezzetini doğrudan etkiler.
  • İşkembe haşlama suyu, çorbanın karakterini belirler. Eğer çok bulanıksa süzerek kullanın, ama tamamen dökmeyin.
  • Yoğurtlu terbiyeyi kesilmemesi için önce çorbanın suyuyla ılıtın, sonra çorbaya azar azar dökün. Sürekli karıştırın.
  • Biraz sıcak su veya et suyu ile açabilirsiniz. Terbiyeli çorba yoğun ama içimi kolay olmalı.
  • İşkembeyi haşlayıp doğrayarak porsiyonluk şekilde buzluğa atabilir, ihtiyacınız olduğunda pratikçe çıkarıp çorba yapabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo