Kolonoskopi, kolon (bağırsak) ve rektum kanserini erken tespit edebilen ve hayat kurtardığı kanıtlanan doğru bir testtir. Esnek, ışıklı bir tüp kullanılarak polipler tespit edilebilir ve çıkarabilir. Kolonoskopi güvenli bir işlem olmasına rağmen bazen ağır kanamalara, kolonda yırtılmalara, divertikülit olarak bilinen kolondaki keselerin iltihaplanmasına veya enfeksiyonuna, şiddetli karın ağrısına ve kalp veya kan damarı hastalığı olan kişilerde sorunlara neden olabilir. Daha nadir komplikasyonlar kan nakline, ameliyata, hastanede yatışa veya nadiren ölüme neden olabilir. Test öncesi muhakkak diyet kısıtlanmalı ve önceden müshiller alınmalıdır.
Çoğu birey için kolon kanseri taraması 50 yaşında başlamalıdır. Kolonoskopide adenom veya kanser bulunmazsa ve risk faktörleriniz yoksa, bir sonraki test 10 yıl sonra yapılmalıdır. Bir veya iki küçük, düşük riskli adenom çıkarılırsa, muayene 5 ila 10 yıl içinde tekrarlanmalıdır. Nedeni kolonoskopinin çok az adenomu gözden kaçırması ve kolorektal kanserin yavaş büyümesidir. Dolayısıyla bir veya iki küçük, düşük riskli adenom çıkarılsa bile, en az beş yıl boyunca kanser geliştirme olasılığınız yoktur ve testi daha erken tekrarlamak çok az fayda sağlar.
İnflamatuar bağırsak hastalığınız (İBS) varsa, çoklu, büyük veya yüksek riskli adenom öyküsü; veya kolorektal kanser veya adenomu olan bir ebeveyn, kardeş veya çocuk mevcutsa sağlık uzmanınıza ne zaman ve ne sıklıkla kolonoskopi yaptırmanız gerektiğini sorun. Rutin kontroller genellikle 75 yaşından sonra gerekli değildir. Dışkı testleri kanser belirtileri bulabilir ve bağırsak hazırlığı gerektirmez. Bunun gibi alternatif bir testte bulunan anormallikler rektumu ve alt kolonu incelemek için, esnek sigmoidoskopi veya BT kolonografi gibi diğer testler ya da kolonoskopi ile takip edilmelidir.
Kolon kanserine karşı korunmak için yaşam tarzı değişiklikler yapın. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllar ve daha az yağlı yiyecekler, kırmızı veya işlenmiş et yiyin. Fazla kilolardan kurtulun, egzersiz yapın, alkolü sınırlayın ve sigara içmeyin.
Salça ve salça ilaveli besinler, baharatlar ve çeşni vericiler, taze ve konserve sebzeler ve sebze suları (tüm etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatalar) , taze ve konserve meyve ve meyve suları (Hazır ve taze sıkılmış meyve suları), kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya, soya fasulyesi, kuru bakla, kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam tahıl unundan yapılmış besinler, kepekli bisküviler, form bisküvileri, bulgur, patates, mısır, süt, yoğurt, ayran, kefir, kaymak, krema, tereyağı, margarin, sütlü tatlılar, şerbetli tatlılar, kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, leblebi…), kuru meyveler(kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, incir, yaban mersini…), kurutulmuş sebzeler, sucuk, salam, sosis, sakatatlar, et suyu ve tavuk suyu, zeytin.
Not: İşlemden bir gün önce önerilecek müshil olacak ve ondan sonra bir şey yenmeyecek. İşleme 2 saat kala su içiminin de kesilmesi gerekmektedir.
Şunlara da göz atın;