Zencefilin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Beslenme Ve Diyet Uzmanı Tuğba Günal zencefilin sağlığa faydaları nelerdir sorusunu sizler için cevapladı. İşte, zencefilin mucizevi yararları ve saklama koşulları..
Zencefilin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
24 Ocak 2025, 20:42

Zencefilgiller ailesinden gelen ve ince ve uzun yaprakları olan zencefil, hem sağlıklı hem de şifalı bir bitkidir. C vitamini ve B6 vitamini içeren zencefil ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini de içerir. Taze olarak ya da kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılan zencefil, pek çok rahatsızlık için şifa kaynağıdır.

zencefil

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

  1. Zencefilin, mis gibi ama bir o kadar da keskin kokusu ve aroması, içinde bulunan gingerol isimli bir bileşenden gelir. Gingerol, zencefilin faydalarının birçoğundan sorumlu olan zencefildeki ana biyoaktif bileşiktir.
  2. Güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri vardır. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde osteoartriti olan bireylerin eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.
  3. Egzersize bağlı kas ağrılarını azaltabildiğine dair çalışmalar da vardır. Zencefil bağırsaktaki zararlı bakteri ve parazitlerin, özellikle kalın bağırsakta sindirilmemiş karbonhidratlardan beslenen bakterilerin çoğunu temizler.
  4. Sindirim için önemli olan süt asidi bakterilerinin çoğalmasını destekler ve böylece gaz oluşumunu önler.
  5. Zencefil güçlü bir antioksidandır, kana akıcılık kazandırır, kalp kaslarını güçlendirir ve uyarır, ateşi düşürür ve iltihaplanmayı önler.
  6. Özellikle gebelikte meydana gelen mide bulantılarını, baş dönmesi ve kusmaları önlemede oldukça etkilidir.
  7. Bunun yanı sıra zencefil ve migren arasında da bir ilişki olduğu düşünülüyor. Kronik migreni olan 100 kişiyle yapılan bir çalışmada, 250 mg. zencefil tozunun migren ağrısını azaltmada bir ilaç kadar etkili olduğu bulunmuştur.
  8. Toz zencefil çayı bağırsak hareketlerinde artış yaparak tuvalete çıkışın düzenli olmasını sağlar. Kabızlık sorunu olanlar için önerilir.
  9. Yumurtalık kanserini tedavi edici özelliği bulunmaktadır , özellikle PCOS muzdarip ve yumurtalık kistleri küçültmek için doğal bir yöntem benimsemek istiyorsanız, toz zencefil ve limon suyu kullanabileceğiniz en doğal yöntem olacaktır.

zencefil

Zencefil Ne Kadar Tüketilmeli?

  1. Her besinde olduğu gibi zencefilde de dikkatli olmanız gereken bazı noktalar var. Bir fındık büyüklüğünde kök zencefil, ortalama dört gramdır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin raporlarına göre, günde dört gramdan daha fazla zencefil önerilmiyor. 
  2. Önerilen miktar günlük 1 çay kaşığı ucu büyüklüğüdür. Özellikle iki yaşın altındaki çocuklara zencefil kökü verilmemelidir. 
  3. Eğer safra taşlarınız varsa, zencefil kökü tüketmeden önce doktorunuza danışın. 

Önemli Not: Kalp, tiroid, kanama bozukluğu veya şeker gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa veya hamileyseniz, zencefil tüketmeden önce hekiminize sormanızda fayda var.

Yazar:

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Günal

Şunlara da göz atın:

  1. Zencefilli tarifler
  2. Zencefil nasıl yenir?
  3. Zencefil nasıl saklanır?
  4. Zencefil nasıl rendelenir?
  5. Zencefil yağının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo