Haşlanmış yumurtalarınızı buzdolabında çiğ yumurtalarla karıştırdınız mı? Asla şaşırmayın, aynı görünebilirler, ancak genellikle yumurtaların çiğ mi yoksa katı mı olduğunu hızlıca çevirerek anlayabilirsiniz: haşlanmış yumurtalar sabittir ve çiğ yumurtalar sallanır. Bu işe yaramazsa, bozulmamış yumurtanın pişip pişmediğini belirlemek için kullanabileceğiniz başka testler de vardır. Sizler için nasıl anlayacağınızı anlattık. İşte, yumurtaların çiğ ya da pişmiş olduğu nasıl anlaşılır:
Yumurtayı Sallamak
- Yumurtayı pürüzsüz, düz bir yüzeye koyun ve döndürün. Yumurtayı parmaklarınızın ve elinizin başparmağının arasında tutun. Keskin bir çevirme hareketi ile yumurtayı bir top gibi yan yatırın. Kullandığınız hareket biraz parmak şıklatmak gibi olmalıdır. Şimdi sabit, düzenli bir hızda dönüyor olmalıdır.
- Mutfağınızda kullanabileceğiniz bazı düz yüzeyler kesme tahtası, tezgah üstü ve hatta lavabonun altıdır.
- Dönmesini hızlı bir şekilde durdurun. İşaret parmağınızı işaret ediyormuş gibi uzatın. Parmağınızı hızla dönen yumurtanın ortasına yerleştirin. Dönmeyi bırakmalı. Yumurta durur durmaz parmağınızı hemen yumurtadan çekin.
- Yumurtanın hareketini hızlı bir şekilde durdurmak için yeterince sert bastırın. Bir saniye kadar bir süre içinde dönmeden hareketsizliğe geçmelidir.
- Yumurtaya ne olduğunu izleyin. Yumurtanız katı veya çiğ olmasına göre bu noktada farklı davranacaktır. Aşağıya bakın:
- Yumurta hareketsiz kalırsa katı yumurtadır.
- Yumurta yavaş yavaş dönmeye veya sallanmaya devam ederse pişmemiş demektir. Bunun nedeni, sıvı beyaz ve sarının hala kabuğun içinde dönmesidir. Sıvı içerik hareket ettikçe yumurtanın ağırlık merkezi değişir ve yumurtanın hareket etmeye devam etmesine neden olur.
- Daha hızlı bir test için, dönerken yumurtanın hareketini izleyin. Yukarıdaki test, yumurtanızın katı kaynamış olup olmadığını size doğru bir şekilde söylemelidir. Bununla birlikte, bu bilgiyi yumurtanın dönüş şeklini dikkatlice izleyerek de alabilirsiniz - parmağınızla durdurmanız gerekmez. Bu, aynı anda birçok yumurtayı test etmeniz gerekiyorsa kullanışlıdır.
- Yumurta bir tepe gibi hızlı ve düzenli bir şekilde dönüyorsa, yumurta katı kaynatılmıştır. Ağırlık merkezi sabittir.
- Yavaş dönüyorsa, büyük bir yalpalıyorsa veya dönmesi zorsa, hamdır. Yumurta dönerken içindeki sıvı yer değiştirir ve dengesini bozar.
Diğer Yöntemler
- Yumurtayı sallayın. Yumurtayı parmaklarınızın ucuna alın ve hafifçe sallayın. Yumurtadan aldığınız duyguya konsantre olun.
- Yumurta sert kaynatılırsa, kaya gibi katı hissedecektir.
- Yumurta sıvıysa, sallarken içindeki sıvının hareket ettiğini ve hareket ettiğini hissedebileceksiniz.
- Küçük hava kabarcığı akışlarını arayın. Yumurtayı bir tencereye veya çok sıcak su kabına koyun (neredeyse kaynatmak en iyisidir). Yumurtanın kabuğundan çıkan küçük kabarcık akışlarını arayın. Test bittiğinde yumurtaları kaynatmak istemiyorsanız hızlıca çıkarın.
- Yumurta çiğ ise bu baloncukları göreceksiniz. Yumurta kabukları tamamen katı değildir - aslında bazen gazların geçmesine izin verebilecek binlerce küçük delik ile kaplıdırlar. Yumurtanın ısıtılması, kabuğun içindeki gazın genişlemesini ve bu deliklerden geçmesini sağlayarak kabarcıklar oluşturur.
- Yumurta kaynatılırsa, muhtemelen bu kabarcıkları görmezsiniz çünkü kaynama işlemi sırasında gaz zaten dışarı atılmıştır.
- Yumurtanın içinden bir el feneri geçirin. Geceyi bekleyin veya yumurtanız ve parlak bir el feneri ile karanlık bir odaya gidin. El fenerini açın ve yumurtanın yanına tutun. Bu test en iyi şekilde daha küçük el fenerleri ile çalışır, böylece el fenerinin kenarı yumurta kabuğuna karşı sıkı bir "mühür" oluşturur.
- Yumurta fener gibi yanıyorsa çiğdir. İçerideki sıvı ışığın geçmesine izin verir.
- Yumurta koyu ve opak ise katı pişmiş demektir. Katı beyaz ve sarısı ışığın geçmesine izin vermez.
Şunlara da göz atın;
- Taze ve bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
- Yumurtalı tarifler
- Yumurta üzerindeki kodların anlamları
- Yumurta kabuğunun kullanım alanları