Bazen yiyecekleri yemeden, başka bir şey için kullanmadan veya dondurucuda saklamadan önce soğuması gerekir. Ne yazık ki, herkesin soğumasını bekleyecek zamanı yoktur ve yiyecekleri iki saatten uzun süre tezgahta bırakmak tehlikelidir. Sizler için nasıl yiyeceklerinizi hızla soğutursunuz anlattık. İşte, yiyecekler nasıl hızlı soğutulur:
Yiyecekler Nasıl Soğutulur?
- Yiyeceklerinizi çok uzun süre tezgahta bırakmayın. Yiyeceklerinizi yenilebilir bir sıcaklığa soğutmak için bu bölümü kullanın. İki saatten fazla dışarıda bırakmayın.
- Yiyecekleri daha küçük porsiyonlara bölün. Az miktarda yiyecek, çok miktarda yiyecekten daha hızlı soğur. Bir parça biftek veya patates gibi katı bir katı soğutmaya çalışıyorsanız, onu daha küçük parçalara ayırmayı deneyin. Bir sıvıyı soğutmaya çalışıyorsanız, onu daha büyük ama daha sığ bir kaba veya iki, daha küçük kaba dökmeyi deneyin.
- Yiyecekleri bir fanın önüne koyun. Hareket eden hava, ısıyı yemeğinizden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Yiyecekleri eşit şekilde soğuması için sık sık karıştırdığınızdan emin olun. Vantilatörünüz yoksa, bunun yerine sert bir kağıt veya klasörle havalandırmayı deneyin.
- Yiyecekleri kabın içinde karıştırın. Yüzeye en yakın yiyecekler en hızlı soğur. Yiyeceklerinizi karıştırarak, sıcak yiyecekleri soğuması için yüzeye çıkaracaksınız. Zaten soğuk olan yiyecekler dibe çökecek ve yemeğinizin geri kalanını soğutmaya yardımcı olacaktır.
- Sıcak çorbaya bir buz küpü ekleyin. Soğuğun dağılmasına yardımcı olmak için çorbayı sık sık karıştırın. Bunun dezavantajı, eriyen buzun çorbanın lezzetini seyreltebilmesidir.
- Yiyecekleri hava geçirmez bir kutuya koyun ve soğuk, akan suyun altında tutun. Kabı ters çevirin, böylece soğuk su her taraftan vurur. Sık sık kabı açın ve yemeği karıştırın. Bu soğuğu dağıtacak ve daha eşit soğumasına yardımcı olacaktır.
Dondurmak İçin Yiyecekler Nasıl Soğutulur?
- Yiyeceklerinizi buzdolabında veya derin dondurucuda saklamadan önce hızlıca soğutun. Sıcak yiyecekleri buzdolabında/dondurucuda saklarsanız, etraftaki yiyecekler çözülmeye ve bozulmaya başlar. Yemeğiniz de eşit şekilde soğumayacaktır. Aynı zamanda, hızlı bir şekilde soğutmanız gerekir, yoksa yemeğiniz bakteriler için üreme alanı haline gelir. Yiyeceklerinizi buzdolabında/dondurucuda saklamayı planlıyorsanız, önce 4°C sıcaklığa ulaşmalıdır.
- Hava akışını sürdürün. Bir vantilatörü veya bir pencereyi açmayı deneyin. Bu, havayı karıştırmaya ve sıcak havayı soğuyan gıdadan uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Serbest duran bir vantilatörünüz varsa, onu soğutmak istediğiniz yiyeceğe doğrultun.
- Yeniden kızartılmış fasulye ve güveç gibi kalın gıdaları gevşekçe kapatılmış, sığ tava veya tencerelerde saklayın.
- Bu yöntem çorba ve sos gibi sıvılar için de iyidir.
- Plastik veya cam yerine paslanmaz çelik gibi metal kaplar kullanmaya çalışın. Soğuyacaklar.
- Herhangi bir sığ kap bulamazsanız, yiyecekleri daha büyük bir kabın dibine 5 cm kalınlığında ince bir tabaka halinde yayın.
Şunlara da göz atın;
- Browninin daha ıslak olması için ne yapılmalı?
- Nişasta nasıl topaklanmaz?
- İyi uyku için yastığa ne yapılmalı
- Zeytinyağlılar için 10 püf nokta