Yılan eti, Türk mutfağı ve daha birçok mutfakta tüketilmeyen bir et çeşididir. Daha çok Asya ve Afrika ülkelerinde tüketilen yılan eti, bazı mutfaklarda çorba ve sulu yemek olarak kullanılır. Ancak dikkatli tüketilmesi gereken et türlerinden biridir. Bunun sebebi, yılan çeşitlerinin zehirli olmasıdır. Zehirli yılan eti, insan sağlığı açısından çok sakıncalı olduğu için, doğada bulunan yılanlar tüketilmez. Bunun yerine uzman kişiler tarafından temizlenen ve pişirilen, restoranlarda satılan etler daha fazla tercih edilir.
Daha önce söylediğimiz gibi, yılan eti tüketimi, bazı ülkelerde yasaldır ve yaygındır. Yılan eti, parazit enfeksiyonlarına neden olabileceği için, temizleme işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalı, mutlaka tamamen pişmesi gerekir. Tavuk ve balık etine benzer bir tatta olduğu söylenilen yılan eti, tavuk etine göre daha kalın ve kemikli bir yapıdadır. Yılan eti tüketimi, çoğu ülkede dini, kültürel ve sağlıksal sebeplerden ötürü yasaktır. Örneğin, ülkemizde haram olarak kabul edilen yılan eti, Hindistan'da koruma kapsamında olduğu için yasaktır.
Bazı yılan türleri zehirli olduğu için, yılan eti tüketimi yasal olan ve doğru yöntemlerle pişirilmiş mutfaklarda tüketilir.
Asya ülkelerinde kolayca bulunan yılan eti, genellikle aşağıdaki ülkelerde tüketilir.
Yılan etini tüketmek için, öncelikle kafa ve kuyruk kısmı kesilir. Ardından derisi soyulur ve içindeki bağırsaklar çıkartılır. Geriye kalan et ince ince kesilerek pişirildikten sonra servis edilir.
Yılan eti tüketen ülkelerde, genelde yerel yılan türleri tercih edilir. Vietnam'da kobra yılanı popülerken, Çin'de su yılanı ve piton türleri tercih edilir. Teksas ve Florida'da ise çıngıraklı yılan tüketilir. Yerel pazarlarda satılan yılan etinin zehir içermemesine de dikkat etmek gerekir.
Yılan eti yaygın olarak tüketilmese de, birçok toplum tarafından çevre ve biyolojik çeşitlilik açısından eleştirilmiştir. Ekosistemde önemli bir rolü olan yılanların avlanması, bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Şunlara da göz atın;