Yaprak Güzeli Kolyos Bakımı Nasıl Yapılır?

İç mekanlarda dekoratif amaçlarla yetiştirilen yaprak güzeli çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte, yaprak güzeli kolyos bakımı hakkında merak edilenler:
Yaprak Güzeli Kolyos Bakımı Nasıl Yapılır?
18 Eylül 2024, 14:04

Halk arasında kolyos olarak da bilinen yaprak güzeli, bakımı zahmetsiz olan çiçeklerden biridir. Hem iç, hem de dış mekanlarda yetiştirilen bu bitki, güzel yapraklara sahiptir. Yapraklarında sarı, mor, kırmızı, yeşil, mavi ve beyaz renklerinin tonlarına rastlamak mümkündür. Gösterişli bir çiçek olduğu içim, iç mekan dekorasyonunda yer verilir. 

Yaprak Güzeli Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Işık: Güneşli ve aydınlık ortamları seven yaprak güzeli, doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bunun yerine dolaylı yoldan ışık alabileceği ferah ve aydınlık alanlara yerleştirilmesi önerilir. 
  2. Toprak seçimi: Çor sert ve çok ağır topraklardan hoşlanmayan yaprak güzeli, humus bakımından zengin organik topraklarda daha verimli bir şekilde yetişir. Toprağın iyi drene edilmiş olması gerekir. Sert topraklar, bitkinin havasız kalmasına ve çürümesine yol açabilir. 
  3. Sulama: Yaprak güzeli, suyu seven bitkilerden biridir. Yaz aylarında toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Kış aylarında ise sulama sıklığı azaltılmalıdır. Sulama işlemi için, toprağın nemi kontrol edilir. Eğer toprak nemli ise, sulama işlemi ertesi güne bırakılabilir. Sulama işleminde oda sıcaklığında dinlendirilmiş temiz su kullanılması ve mümkünse aynı günlerde sulama yapılması önerilir. 

yaprak güzeli

  1. Saksı: Boyutuna uygun bir saksı seçilmelidir. Bitkinin gelişimine bağlı olarak 2 yılda bir ilkbahar aylarında saksı değişimi yapılabilir. Saksı değişimi sırasında, yeni toprak eklemesi yaparak bitkinin verimi artırılabilir. 
  2. Ortam: Yaprak güzeli, yaz aylarında iç mekanlarda, bahçede ve balkonda yetiştirilebilir. Ancak kış aylarında ortam sıcaklığı en az 15 derece olmalıdır. Bu yüzden kış aylarında mutlaka iç mekanlara taşınması önerilir.
  3. Gübreleme: Yaprak güzeli, her yıl gübrelenebilir. Şubat ve Mart aylarında haftada bir kez gübreleme yaprak bitkinin verimini artırır. 
  4. Budama: Yaprak bitkisi, genellikle Şubat ayında budanır. Ancak diğer zamanlarda da budama yapılabilir. Bitkideki hasta yapraklar budama makası ile kesilerek bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Eğer sararan veya hastalanan yapraklar budanmazsa, bitkinin tamamı hasar görebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Japon gülü bakımı nasıl yapılır?
  2. Bodrum papatyası bakımı nasıl yapılır?
  3. Cennet çiçeği küfeya bakımı nasıl yapılır?
  4. Aşk merdiveni çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Begonya bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo