İltihaplanma, vücudunuzun yaralanmaya tepki vermesinin doğal yoludur. Belirli yiyecekler açısından zengin bir diyet, bazı kronik sağlık sorunlarına katkıda bulunan uzun vadeli iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da bağışıklığınızı düşürerek hastalıklara karşı daha açık olmanıza yol açabilir. Bazı besinlerin yüksek miktarda tüketimi, kronik iltihaplanmaya yol açar. Bu da metabolik bozukluklar ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırır.
İltihaplanmaya Neden Olan Besinler
Şekerle tatlandırılmış yiyecek ve içeceklerin yüksek miktarda tüketimi bağışıklık fonksiyonunu bozabilir ve kronik inflamasyona yol açabilir. Zamanla, aşırı şeker alımı obezite ve metabolik sendrom gibi durumlara da yol açabilir. 2024 tarihli bir çalışma, inflamasyon ve metabolik bozukluklar arasında çift yönlü bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Obezite veya insülin direnci gibi durumlar da inflamasyona katkıda bulunarak döngüyü güçlendirebilir. Gazlı içecekler, tatlandırılmış meyve ve kahveler, kurabiye, kek, dondurma gibi tatlılar, şekerlemeler ve kahvaltıllık gevrekler bu yiyeceklere örnektir.
Rafine karbonhidratlar, liflerinin çoğu alınmış yiyeceklerdir. Lif, tokluk hissini artırmaya yardımcı olur, kan şekeri yönetimini iyileştirir ve bağırsağınızdaki yararlı bakterileri besler. Rafine karbonhidratlar daha hızlı sindirilir ve yenmesi daha kolaydır. Sonuç olarak, vücutta aşırı yağ ve metabolik sorunlara yol açarak iltihaplanmaya neden olabilirler. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz un, makarna, tahıllar ve hamur işleri rafine karbonhidratlar bakımından zengindir.
Kırmızı ve işlenmiş etler, diğer hayvansal gıda kaynaklarına göre doymuş yağ bakımından daha yüksektir. Sosis, salam, sucuk gibi şarküteri etleri yağ bakımından yüksek olduğu için, çok fazla tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Önceki çalışmalar, etleri yüksek sıcaklıklarda pişirirken oluşan bileşiklerin iltihaplanmaya yol açtığını öne sürüyor. Kırmızı ve işlenmiş et bakımından zengin bir diyet, kilo alımı yoluyla iltihaplanmaya katkıda bulunabilse de, iltihaplanma belirteçleri üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Yiyecek kızartıldığında, içerdiği suyun bir kısmı yağla değiştirilir. Bu, kalori içeriğini artırır ve bu da iltihaplanmaya katkıda bulunabilir. Birçok kızarmış yiyecek, kanola, mısır ve soya fasulyesi yağları gibi omega-6 yağ asitleri içeren bitkisel yağlarla pişirilir. Yüksek miktarda omega-6 ve düşük miktarda omega-3 tüketmek iltihaplanmaya katkıda bulunabilir. 2021'de yapılan kontrollü bir çalışma, kızarmış et tüketmenin sistemik iltihaplanma seviyelerinin artmasıyla ilişkili bağırsak mikrobiyotasında değişikliklere yol açabileceğini bulmuştur.
Şunlara da göz atın;