Üzüm, hem lezzeti, hem de kullanımıyla yüzümüzde gülümseme bırakan meyvelerden biridir. Yeşilden mora farklı çeşitleri olan üzümün, yaprakları da lezzetli sarmaların yapımında kullanılır. Profesyonel üzüm yetiştiriciliğinde tohumla çoğaltma, çelikle çoğaltma ve aşı ile çoğaltma gibi farklı teknikler kullanılır. Ancak evde kendi üzüm bağını kurmak isteyenler hem bahçe, hem de saksıya ekim yaparak üzüm yetiştiriciliğine başlayabilir.
Saksıda Üzüm Nasıl Yetiştirilir?
- Doğru bir şekilde üzüm yetiştirmek için, sağlıklı ve verimli bir üzüm fidesi temin etmeniz önemlidir.
- Saksı seçimi: Üzüm yetiştiriciliği için derin ve geniş bir saksı kullanmaya özen gösterin. Üzüm, sarmaşık şeklinde büyüyen bir bitki olduğu için saksının geniş olması köklerinin yayılmasını kolaylaştırır. Aynı şekilde saksının drenaj deliklerinin olmasına da çok dikkat edin.
- Toprak seçimi: Besin maddeleri bakımından zengin toprakları tercih edin. Üzüm fideleri, alkali, asitli ve nötr topraklarda yetiştirilebiliyor. Toprağın pH değerinin 9'un altında olmasını öneririz.
- Fide dikimi yaparken zamana çok dikkat etmeniz gerekir. Genellikle üzüm ekimi, ilkbahar ve yaz aylarında yapılır. Ancak saksıda yetiştirecekseniz, yaz sonuna kadar ekim işlemini devam ettirebilirsiniz.
- Saksıyı toprakla doldurun ve fideler için yeterli bir alan bırakın. Fideyi dikkatlice yerleştirin ve üzerini çok bastırmadan toprakla örtün. İlk can suyunu verin.
- Işık: Üzüm fidesini bolca güneş ışığı almayı sever. Bu yüzden dolaylı olarak sabah ve öğle güneşi alabileceği bir yere yerleştirin. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Aşırı güneş, fidenin kısa sürede kurumasına yol açabilir.
- Sulama: Üzüm fidesi, güneş ışığı aldıkça kurumaya meyillidir. Bu yüzden sulama sıklığını toprak kurumayacak şekilde ayarlayın. Toprağı nemli tutacak şekilde sulayabilirsiniz. Ancak aşırı suya maruz bırakmayın.
- Üzüm, bağ şeklinde büyüdüğü için gelişim aşamasında destek çubuğu kullanmak çok önemlidir. Bitki kafesleri ve bitki destekleri üzüm bağının sarmaşık gibi büyümesine ve gelişmesine yardım eder.
- Bitkiniz tomurcuklandığında, gübreleme işlemi yapabilirsiniz. Fosfor ve potasyum bakımından zengin olan gübreler, belirli aralıklarla verildiğinde bitkinin gelişimine katkıda bulunur.
- Üzüm bitkisinin meyve vermesini sağlamak için, mutlaka aşılama işlemi yapılması gerekir.
Üzüm Hasadı Nasıl Yapılır?
- Olgunlaşan üzümü hasat etmek için, mutlaka budama makası veya bıçak kullanmanız gerekir.
- Olgunlaşan üzümler salkımlarından dikkatli bir şekilde koparılır.
- Kesilen salkımların yavaşça kaplara konulması önerilir.
- Salkımlar, sapından tutularak kesilmelidir, elle koparılması önerilmez.
Şunlara da göz atın;
- Kapalı alanda yetiştirebileceğiniz sebzeler
- Pırasa nasıl yetiştirilir?
- Ahududu nasıl yetiştirilir?
- Kumkuat nasıl yetiştirilir?
- Papaya nas��l yetiştirilir?