Asmagiller familyasına ait bir meyve olan üzüm, bağ adı verilen geniş alanlarda yetiştirilir. Anavatanı Kafkasya ve Küçük Asya'yı kapsayan bir bölge olan üzüm, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilir. Ege Bölgesi'nde Manisa ve İzmir, Güneydoğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu üzüm üretiminin en çok yapıldığı yerlerdir. Güçlü bir antioksidan olan bu meyve, hazımsızlığı giderir. Astıma karşı iyi gelmesinin yanı sıra, kolesterolü de dengeler. Üzümü yaz kış demeden afiyetle yiyebilmek için, kurutma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Üzüm Güneşte Nasıl Kurutulur?
- Hem kolay, hem de doğal olduğu için en çok güneşte kurutma yöntemi tercih edilir. Öncelikle üzümleri saplarından ayırın ve bol su ile yıkayın.
- Büyük bir tepsinin içerisine yıkadığınız üzümleri dizin. Ancak birbirleri ile temas etmemelerine özen gösterin.
- Karınca ve böceklerin gelmesini önlemek için, tepsinin üzerini ince bir tülbent yardımıyla örtün.
- Tepsiyi güneş gören bir yere yerleştirin ve 4-5 gün güneşin altında kurutmaya bırakın.
- Her tarafın eşit miktarda kuruması için, her gün ters yüz edin.
- Üzümleri çok nemli havalarda mutlaka içeri alın. Yaklaşık 24 derece sıcaklık, üzümlerin kuruması için en ideal derecedir.
- Üzümler tamamen kuruduğunda temiz cam bir kavanozda veya metal bir kabın içerisinde muhafaza edebilirsiniz.
Üzüm Fırında Nasıl Kurutulur?
- İlk olarak fırını 100 dereceye ayarlayın ve ısıtın. 15 dakika boyunca fırını ön ısıtmada bırakın. Bu aşamada üzümleri kesinlikle fırına koymayın.
- 15 dakikanın ardından fırının ısısını 60 dereceye düşürün.
- Bu esnada fırın tepsisine, üzümleri aralıklı olacak şekilde dizin.
- Fırının ısısını düşürdükten sonra, üzümleri fırına atın. Hava dolaşımı olması için fırının kapağını az miktarda açık bırakın.
- Üzümleri bu şekilde yaklaşık 4 saatte kurutabilirsiniz. Dilerseniz, saatte bir kez tahta kaşık yardımıyla ters yüz edebilirsiniz.
- Verilen süre fırının performansına ve üzüm türüne göre değişiklik gösterebilir.
- Kuru üzümleri oda sıcaklığında soğuttuktan sonra cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Dehidratör İle Üzüm Nasıl Kurutulur?
- Dehidratör, kurutma işlemini çok kolaylaştıran bir cihazdır.
- Üzümleri saplarından ayırın ve yıkayın. Üzüm tanelerini dehidratör cihazının tepsisine yerleştirin.
- Tanelerin birbiriyle hiçbir şekilde temas etmediğinden emin olun.
- Dehidratörü 57 derece sıcaklığa ayarlayın. Eğer dehidratörde meyveleri kurutmak için özel bir ayar varsa, ona ayarlayabilirsiniz.
- Üzümlerin çoğu ortalama 24 saat içinde kuruyacaktır. Ancak erken kuruma ihtimaline karşı üzümleri 2 saatte bir kontrol edin.
- 24 saatten sonra üzümler kurumadıysa bir süre daha bekleyebilirsiniz.
Kuru Üzüm Nasıl Tüketilir?
Kuru üzüm, sade bir şekilde atıştırmalık olarak tüketilir. Kuru üzümün en yaygın kullanımı ise aşure tarifidir. Bunun dışında tatlı ve kek tariflerinde de kullanılabilir.
Şunlara da göz atın;
- Kuru üzümün faydaları nelerdir?
- Kayısı nasıl kurutulur?
- İncir nasıl kurutulur?
- Portakal nasıl kurutulur?
- Elma nasıl kurutulur?