Bir kumarbazın açlığı sayesinde icat edilen sandviç ya da bir balerinin zarafetini yansıtan Pavlova tatlısı! Tarihi figürlerin mutfakta nasıl iz bıraktığını keşfetmek, lezzet yolculuğunu çok daha heyecanlı hale getirmektedir. Tarihi kişilerden adını alan yiyecekler oldukça ilginçtir ve çoğu zaman bu kişilerle ilgili anekdotlar içerir. İşte bazı örnekler!
Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'ın adını taşıyan bu tatlı, kat kat milföy hamuru ve krema ile yapılır. Aslında Fransız mutfağının bir klasiği olsa da, adının Napolyon ile bağlantısı tam olarak net değildir.
İtalya Kraliçesi Margherita di Savoia'dan adını alır. 1889'da Napoli'de bir pizza ustası, domates, mozzarella ve fesleğen kullanarak İtalyan bayrağının renklerini yansıtan bir pizza yapmış ve bunu kraliçeye ithaf etmiştir.
İngiliz General ve Başbakan Arthur Wellesley, 1. Wellington Dükü'nden adını alır. Biftek, mantar, hardal ve milföy hamuruyla yapılan bu yemek, onun zaferlerinden sonra popülerleşmiştir.
Ünlü Rus balerin Anna Pavlova'nın adını taşıyan hafif ve kabarık bir tatlıdır. Bu tatlı, Avustralya veya Yeni Zelanda kökenli olup, dansçının zarafetini yansıttığı için ona ithaf edilmiştir.
Kimi kaynaklara göre Amerikalı bir banker olan Lemuel Benedict, kimi kaynaklara göre ise New Yorklu bir restoran müdavimi olan Commodore E.C. Benedict'ten adını almıştır. Poşe yumurta, hollandez sos ve İngiliz muffin'i içeren bu kahvaltı klasiği, ismini taşıyan kişinin özel siparişiyle doğmuştur.
Sandwich Kontu John Montagu, kumar oynarken yemeğe ara vermek istemediği için ekmek arasına et koymayı tercih etmiş ve böylece "sandviç" icat edilmiştir.
Japon mutfağında yer alan ve fırında pişirilen beşamel soslu pirinç yemeği, Amiral Andrea Doria'nın adını taşır.
Avustralyalı opera sanatçısı Nellie Melba'nın onuruna adlandırılmıştır. Fransız şef Auguste Escoffier, onun için özel olarak bu tatlıyı hazırlamıştır.
Caesar Cardini adında bir İtalyan-Amerikan şef tarafından yaratılmıştır. İsmi Julius Caesar ile bir ilgisi yoktur.
Fransız yazar ve diplomat François-René de Chateaubriand'ın onuruna adlandırılmış bir biftek yemeğidir. Bunlar gibi, birçok yiyecek ve yemek tarihi figürlerden esinlenerek adlandırılmıştır.
Şunlara da göz atın: