Uzun süreli açlık ve susuzluğun obezite ameliyatı olan hastalarda sıvı-elektrolit eksikliğine sebep olarak böbrek rahatsızlığı, düşük tansiyon, halsizlik, yorgunluk gibi tablolara yol açabilir. Bu yüzden obezite ameliyatından sonra hastalarımızın bir yıl oruç tutmasını önermiyoruz. Birinci yılın sonunda hekim, hasta ve diyetisyen işbirliği ile kontrollü bir şekilde oruç tutulmaya başlanabilir.
Tüp mide ameliyatları, mide hacminin küçültülmesi (sleeve veya obezite ameliyatı) ve mide küçültme ile birlikte gıda emiliminin azaltılmasını (gastrik bypass) sağlar. Yapılan ameliyattan bağımsız olarak metabolizma düzelinceye ve hedeflenen kiloya ulaşılıncaya kadar diyetisyen kontrolünde düzenli beslenme ve su tüketimi çok önemlidir.
Obezite ameliyatı sonrası az miktarda ancak sık aralıklarla yemek ve yeterli miktarda sıvı alımı gerekmesi nedeniyle oruç tutulmasını ilk 1 yıl içinde önermiyoruz. Çünkü uzun süreli açlık ve susuzluk sıvı-elektrolit eksikliğine ve bu da böbrek rahatsızlığı, düşük tansiyon, halsizlik, yorgunluk gibi tablolara yol açabilir. Oruç süresi boyunca maruz kalınan uzun süreli açlık sonrası iftarda yenilen yüksek karbonhidrat ve yağlı yiyecekler, gastrik bypasslı hastalarda Dumping Sendromu’na neden olabilir. Hastalar yemek sonrasında hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma, çarpıntı, terleme, baş dönmesi ve ishal şikâyetleri hissedebilirler.
Yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı, obezite ameliyatından sonra hastalarımızın iftar, sahur ve ara öğünlerde gerekli enerjiyi dengeli şekilde alabilmeleri için bir yıl oruç tutmasını önermiyoruz. Birinci yılın sonunda hekim hasta ve diyetisyen işbirliği ile kontrollü bir şekilde oruç tutulmaya başlanabilir.
Ameliyat sonrasında 1. yılını doldurmuş hastalar ise eşlik eden sağlık problemleri yoksa, sağlıklı bir Ramazan menüsü planlayarak oruç tutabilirler. Oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenler ise şöyle sıralanabilir;
Şunlara da göz atın;