Palamutgillerden bir balık türü olarak torik balığı, kendine has bir lezzete sahiptir. Gezmeyi seven bu balık, kısa sürede büyümeye başlar. Uskumru ailesiyle ortak yönlere sahip olan torik, Karadeniz ve Akdeniz'de yaygın olarak görülür. Marmara kıyılarında da görülebilir. Konserve balıkçılığında kullanılan torik balığının eti lezzetli ve yağlıdır. Göz ve kemik sağlığına faydalı olan bu balığın mavi çizgileri vardır ve karın kısmında gümüş tonlar görülür. Toriğin yavrusuna, halk arasında gaco denir.
Torik Balığı Nasıl Pişirilir?
- Torik alırken, mutlaka taze olmasına dikkat etmek gerekir. Gözlerinin canlı durması, balığın taze olduğunun göstergesidir.
- Pişirmeye geçmeden önce temizlenmesi gerekir. Bunun için karın kısmına kesik atılır ve iç organları bıçağın ucu yardımıyla dışarı alınır.
- Torik temizlendikten sonra dilimlenebilir veya filetosu çıkarılabilir.
- Torik balığını tavada pişirmek için, temizledikten sonra tuzlayarak 1 saat buzdolabında dinlendirmeniz gerekir. Sonra tavada az yağda önlü arkalı kızartmanız yeterli olacaktır.
- Torik balığını güveçte pişirmek için, sebzelerle harmanlamanız gerekir. Kırmızı biber ve mantar, torik balığına çok yakışır. Güveç kabına alınan toriğin üzerine zeytinyağı ve defne yaprağı ekledikten sonra 180 dereceli fırında pişirebilirsiniz.
- Torik balığını ızgarada pişirmek için, dilimlediğiniz balıkları biber salçası, baharat, tereyağı ve sirke ile harmanlayın. 1 saat buzdolabında bekletin. Ardından ızgarada önlü arkalı pişirin ve servis edin.
- Torik balığını, lakerda yapımında da kullanabilirsiniz.
- Torik balığı, yağlı bir balık olduğu için özel bir teknikle pişirilebilir. Bunun için sar pişir kağıtları kullanarak buharda pişirmeniz gerekir. Özel sosuyla lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.
Torik balığına, en çok pul biber, kekik, biberiye, fesleğen, karabiber, tuz, sarımsak tozu ve defne yaprağı yakışır. Bu malzemeleri kullanarak özel bir sos hazırlayabilirsiniz.
Torik Nasıl Avlanır?
Torik, dalgalı denizleri çok sever. Dişleri güçlü olduğu için misinaları kopartabilir. Bu yüzden güçlü bir olta takımı kullanılmalıdır. Torik balığı, Ekim, Kasım ve Aralık ayında avlanabilir. Suda kamufle olan iğneler tercih edilmelidir. En çok Akdeniz'de görülen torik balığı, belli dönemlerde Karadeniz ve Marmara kıyılarında da gözlemlenebilir.
Şunlara da göz atın;
- Dil balığı nasıl pişirilir?
- Kalkan nasıl pişirilir?
- Sazan nasıl pişirilir?
- Gümüş balığı nasıl pişirilir?
- Yayın balığı nasıl pişirilir?