Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan taze fasulye, Karadeniz, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Yaz mevsiminde yetişen bu sebze, özellikle Haziran ayında tezgahlardaki yerini alır. Ancak çok sevilen bu lezzet, konserve yöntemi ile saklanır ve kış aylarında da sofralarımızı güzelleştirir. Taze fasulye denildiğinde ilk akla gelen versiyonu zeytinyağlısı olsa da, aslında oldukça farklı tariflerde kullanımı da mümkündür.
Daha önce dediğimiz gibi zeytinyağlı taze fasulye, bu sebzenin en yaygın kullanım şeklidir. Fasulye, salça, soğan ve domates ile hazırlanan bu yemek, doyurucu bir menü sunmak isteyenler için idealdir.
Fasulye dizmesi, özellikle yöresel mutfaklarda tercih edilen bir yemektir. Yalnızca 7 malzemeden oluşan fasulye dizmesi, düşük kalorili olduğu için diyet listelerine de eklenebilir. Tarif detaylarından zeytinyağlı fasulye dizmesinin videolu anlatımına ulaşabilirsiniz.
Taze fasulyeyi, zeytinyağı, soğan ve domatesle bir araya getirerek konserve yapımında kullanabilirsiniz. Hazırladığınız konserveleri serin bir yerde muhafaza etmeyi unutmayın.
Taze fasulye, pirinç ve fındık yağı ile hazırlanan dibleli pilav, özellikle Karadeniz mutfağında sık sık tüketilir. Hazırlaması 15, pişirmesi 20 dakika olan bu pilav, etli yemeklerin yanında sunulabilir.
Barbunya, taze fasulye, havuç ve domates ile hazırlanan bu yemek, taze fasulyeyi zenginleştirmek isteyenler için idealdir. Hem besleyici, hem de doyurucu etkisiyle uzun süre tok tutar.
Taze fasulye ile nefis mi nefis bir börek hazırlamaya ne dersiniz? Çay saatlerine çok yakışan bu böreği, hazır yufka kullanarak daha kolay bir şekilde sunabilirsiniz.
Fırında kurutularak hazırlanan taze fasulye, beyaz peynir, tulum peynir ve domates ile zenginleştirilir. Farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Yalnızca 7 malzemeden oluşan kıymalı taze fasulye, klasik fasulyeye benzer şekilde hazırlanır. Tarifte kullanılacak kıymanın güzelce çekilmiş olmasına dikkat edin.
Etsiz güveç tarifi arayanlar için, kaşar peyniri, karamelize soğan ve taze fasulye ile hazırlanan nefis bir tarifimiz var.
Etsiz yemek yemem diyenler için, taze fasulyenin tavukla yapılan versiyonunu sizlere sunuyoruz. Hazırladığınız yemeği zencefil, susam yağı ve biber sosu ile tatlandırabilirsiniz.
Taze fasulyeyi sadece yemeklerde değil, tart yapımında da tercih edebilirsiniz. Tart dolgusu için, krema, tuzsuz peynir ve maydanoz kullanabilirsiniz. Şık bir sunum için, fasulyeleri çaprazlamasına yerleştirebilirsiniz.
Taze fasulye ile yapabileceğiniz nefis tariflerden biri de, kızartmadır. Unlu karışıma buladığınız fasulyeleri kızarttıktan sonra, domates sosu eşliğinde sunabilirsiniz.
Taze fasulye, mozzarella peyniri ve kapya biber ile hazırlanan bu kek, çay saatleri için idealdir. Özellikle farklı kek tarifleri denemek isteyenlerin mutlaka denemesi gereken tariflerden biridir.
Şunlara da göz atın;