'Etsiz yemek yiyemem' diyenlerin ilk tercihi haline gelen tavuk, birçok tarifte kendine yer bulur. Beyaz et kategorisinde yer alan tavuk, protein deposu olarak bilinir. Sade veya sebzelerle harmanlanarak sunulabilir. Ana yemeklerin yanı sıra çorba, pilav, salata ve mezelerin içerisinde de kullanılan tavuk eti, düşük kalorili bir besindir. Genellikle but, kuşbaşı ve göğüs bölgesi tüketilir. İsteğe göre kızartma, haşlama, fırınlama ve ızgara şeklinde pişirilebilir. Peki, tavuk ile hazırlayabileceğiniz en farklı ve lezzetli yemekler nelerdir? İşte, sofralarınıza çok yakışacak 20 farklı tavuk yemeği tarifi:
Daha fazlası için tavuk yemekleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.
En sevilen sokak lezzetleri arasında yer alan tantuni, tavuk etinin ince ince doğranıp baharatlanmasıyla hazırlanır. İsteğe göre lavaş veya sandviç ekmeği içerisinde sunulur.
Asya mutfağından dünyaya yayılan noodle, bir makarna çeşididir. Tavuklu sebzeli noodle, tavuk göğsü, brokoli, mantar ve soya sosu ile hazırlanır. Farklı tatlar denemek isteyenlerin favorisidir.
Hint mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan tavuk tikka, iri parçaları tavuk butlardan hazırlanır. Yapımında bol bol baharat kullanılan tandoori, naan veya tandır ekmeği ile birlikte servis edilir.
Fileto tavuk etini, kaşar peyniri, biber, sarımsak gibi malzemelerle doldurarak nefis bir sarma hazırlamaya ne dersiniz? Ana yemek olarak sunulan sebzeli tavuk sarmayı, fırında kolayca pişirebilirsiniz.
Fırında pişirildiği için kalori değeri düşük olan tavuk eti, demir bakımından oldukça zengindir. Kas sistemini güçlendirdiği için, özellikle çocuklara önerilen besinler arasında yer alır. Pilav ve sebzelerle birlikte sunulan fırında tavuk tarifi ile sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Sofralarına farklı bir renk katmak isteyenler için önerimiz sultan kebabı. İncecik yufka ile hazırlanan bu kebap isteğe göre tavuk yerine kırmızı et ile birlikte sunulabilir. Üzeri beşamel sosla zenginleştirilmektedir.
Özel günlerde hem şık, hem de lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenler için ızgara sebzeli milföyleri sunuyoruz. Tavuk bagetlerin milföye sarılarak pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, ızgara sebzeler eşliğinde servis edilir.
Dolmayı bir de böyle deneyin! İç pilav ile doldurulan tavuk dolması, kalabalık sofraların en sevilen tarifleri arasında yer alıyor. Baharat ve kuru meyvelerle süslenen bu yemek, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Hemen hemen her zevke hitap eden tavuk dolması herkesin favorisi olacak.
Kemiksiz tavuk etini, pilavlı iç harç ile doldurduk ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Kısa sürede hazırlanan piliç topkapı tarifini sosla buluşturduktan sonra, fırına atıyoruz. Geriye sadece bu lezzetin tadını çıkarmak kalıyor.
Son zamanlarda adını sıkça duyuran bir yemeğiniz var. Köri soslu tavuk, tavuk butlar ile hazırlanan hem ekonomik, hem de kolay bir yemektir. Protein bakımından zengin olan bu yemek, özellikle gelişim çağındaki çocuklar için önerilir.
Bütün bir tavuk kullanmak istemeyenler için de, nefis bir önerimiz var. Kemiksiz tavuk pirzolaları bal ve hardallı sos eşliğinde marine ediyoruz. İrlanda mutfağına özgü bir lezzet olan ballı hardallı tavuğu, yaklaşık 25 dakika da hazırlayabilirsiniz.
Kuşbaşı tavuk eti, sebzeli karışım ve sos ile hazırlanan tavuk şişler, kalabalık sofraların vazgeçilmezi. Özellikle hafif beslenmek isteyenler için, bol sebze ile sunabileceğiniz bir alternatif.
30 dakikada hazırlayabileceğiniz kolay bir yemek mi arıyorsunuz? O halde, kalça butlar tam size göre! Kızartma usulüyle pişirilen kalça butları, bol yeşillik ve salata ile birlikte sunabilirsiniz.
Tavuğun en sevilen bölgeleri arasında yer alan but, genellikle haşlayarak veya ızgarada pişirilir. Yumuşak olduğu için pilav çeşitleri ile birlikte servis edilen tavuk butları, özel günlerde de sıkça tercih edilir. Aromatik bir tat elde etmek için, kaya tuzu ile marine edilmesi önerilir.
Farklı kültürleri mutfağına taşımak isteyenleri böyle alalım. Fas mutfağından dünyaya yayılan tajin, kuru meyve, kuruyemiş ve baharatlar eşliğinde sunulur. Aromatik bir tadı vardır.
Ceviz ve tavuğu hiç birlikte denediniz mi? Haşlama usulüyle hazırlanan bu yemek, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Meze ve aperatiflerle birlikte servis edilir.
Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu yemek, damla sakızı ve tavuğun muhteşem uyumundan oluşur. Sakız aromasının yoğun olduğu çok lezzetli bir yemektir.
Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılan pipian sosu, yeşil domates ve biber karışımından oluşur. Soslanan tavuklar, sıcak sıcak servis edilir.
Hint mutfağının sevilen tatlarından biri olan murgh makani, baharatla zenginleştirilir. Tereyağlı tavuk olarak da bilinir.
Tavuk göğsü, yeşil elma ve kereviz ile hazırlanan bu salata, diyet listeleri için idealdir. Hem doyurucu, hem düşük kalorili, hem de proteinli yeşil elmalı tavuk salatasını sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;