Dünyanın en geniş gastronomi veri tabanına sahip olan Taste Atlas, kullanıcı ve eleştirmenlerin verdiği puanlara göre en iyi ve en kötü yemekleri açıklıyor. Bu kez de, dünyanın en iyi deniz ürünleri yemekleri listesi yayımlandı. Listeye Türkiye'den yalnızca 1 yemek dahil edildi. İşte, Taste Atlas'a göre dünyanın en iyi deniz ürünleri yemekleri:
Listenin ilk sırasında Endonezya mutfağından pempek bulunuyor. Kıyılmış balık eti ve tapyoka ile hazırlanan pempek, aslında balık köftesi olarak da bilinir.
Meksika mutfağıyla özdeşleşen bu yemeğin birçok farklı çeşidi mevcuttur. Ancak genellikle karides, domates, zeytinyağı chipotle biberi, zencefil ve portakal suyu karışımından oluşur.
Dünyanın en iyi deniz ürünleri yemekleri listesinde 3. sırada Japonya yer alıyor. İnce dilimlenmiş çeşitli çiğ deniz ürünlerinin, buharda pişirilmiş pirinç üzerinde servis edilmesiyle hazırlanan kaisendon, mevsime göre ton balığı, çipura, karides ve deniz tarağından oluşabilir.
Portekiz mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, istiridyelerin sarımsak, limon suyu ve zeytinyağlı sos ile bir araya getirilmesiyle hazırlanır. Sosun içinde farklı malzemeler de kullanılabilir.
Japon mutfağında çok sevilen tekkadon, sashimi tarzındaki çiğ ton balıklarının sirke aromalı pirincin üzerine serilmesiyle hazırlanır. Genelde yeşil soğan ve nori yosunuyla süslenir. Soya sosuyla birlikte servis edilir.
Listenin 6. sırasında yine Japon mutfağından bir lezzet bulunuyor. Geleneksel bir suşi türü olan bu yemek, pirinç ve yağlı ton balığından oluşur. Yemeğin ağızda eriyen bir dokusu vardır.
Finlandiya mutfağında çok sevilen bu yemek, gökkuşağı alabalığı veya somon ile hazırlanır. Balık, dikey bir tahtaya yerleştirilir ve açık ateşin önünde tütsülenir. Üzerine limon suyu ve bal gezdirilir.
Orta yağlı ton balığı ile kaplanan bu yemek, elle preslenmiş suşi pirincinin üzerinde servis edilir. Tek lokmada yenir. Soya sosu ve zencefil turşusu ile birlikte servis edilir.
Yunan adası Symi ile özdeşleşen bu lezzet, Symi karidesi ile hazırlanır. Klasik karidese göre çok küçük boyutlardadır. Genellikle zeytinyağı ve sarımsakla çıtır çıtır kızartılır.
Listenin 10. sırasında Jamaika mutfağından biberli karides yer alıyor. Karidesin baharatlarla birlikte aromalandırılmasıyla hazırlanan bu yemek, aslında bir sokak yemeğidir.
Listenin 26. sırasında bulunan kalamar tava ise, Türk mutfağından listeye dahil edilen tek yemektir.
Şunlara da göz atın;