Sütlü Tatlı Hazırlarken Yapılan Hatalar

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan sütlü tatlıları hazırlarken yapılan hataları sizler için derledik. İşte, hemen herkesin sütlü tatlı hazırlarken yaptığı 9 hata:
Sütlü Tatlı Hazırlarken Yapılan Hatalar
24 Nisan 2024, 22:25

Sütlü tatlılar hem hafifliği, hem de pratikliğiyle birbirinden lezzetli tariflerden oluşur. Şerbetli tatlılardan daha çok mutfaklarımıza konuk olan sütlü tatlılar, bazı püf noktaları ile daha lezzetli bir hale gelir. Muhallebi, tavuk göğsü, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlıları hazırlarken kıvamı istediğiniz gibi olmuyorsa, aşağıdaki hataları mutlaka gözden geçirin. Belki siz de fark etmeden bu hataları yapıyorsunuzdur. İşte, mutlaka doğrusunu öğrenmeniz gereken sütlü tatlılar;



  1. Taze malzeme kullanın.

Başta süt olmak üzere tarifte kullanacağınız tüm malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Özellikle süt ve yumurtanın taze olmasına dikkat etmeli, bayat ürünler kullanmamalısınız.

  1. Paslanmaz çelik tencere kullanın.

Sütlü tatlı yaparken alüminyum tencere, tava ve kaşıklar kullanmayın. Çünkü bu araç gereçler süt kaynamaya başlayınca ona rengini verir. Bu durum zararlı maddelerin oluşumuna da yol açabilir. Bu nedenle paslanmaz çelik kullanmanız gerekir. 

  1. Metal kaşık kullanmayın.

Tatlı yapımında kullanacağınız kaşık ve kepçeler de çok önemlidir. Karıştırmak için metal ürünleri tercih etmeyin. Çünkü metal kaşıklar, tatlının kısa sürede sulanmasına neden olur. Bunun yerine tahta kaşık kullanmak daha doğru olacaktır.

  1. Malzemeleri karıştırmadan tencereyi ocağa almayın.

Malzemeleri tencereye aldıktan sonra hemen ocağın altını açmayın. Ateşi yakmadan önce malzemeleri güzelce karıştırmak, daha iyi harmanlanmasını ve kıvamın daha pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.

  1. Nişastayı açmadan kullanmayın.

Tarifte nişasta kullanacaksanız, doğrunun tatlının içerisine eklemeyin. Aksi takdirde topaklanmalar oluşacak ve kıvamı bozulacaktır. Bunun yerine nişastayı bir kabın içerisine alın. Üzerine az miktarda süt veya su ekleyerek açılmasını sağlayın. Açtığınız nişastayı tenceredeki tatlıya ekleyin.



  1. Toz şekeri doğru zamanda ekleyin.

Toz şekeri doğru zamanda eklemezseniz, tatlının kıvamında sorun yaşayabilirsiniz. Muhallebi gibi kısa sürede pişen tatlılarda toz şekeri en başta, sütlaç gibi uzun süre pişen tatlılarda ise şekeri sonlara doğru eklemeniz gerekir. Bunun nedeni tatlıyı erkenden ekleyip kararmasını ve yanmasını önlemektir.

  1. Tatlıları yüksek ateşte pişirmeyin.

Özellikle puding gibi tatlıların yapımında ocağı yüksek ateşe ayarlayarak tatlıyı hızlı bir şekilde pişirmeye çalışmayın. Bu durum hem besin değerinin, hem de lezzetinin azalmasına yol açar. Ayrıca yüksek ateş, tatlının dibinin tutmasına da neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca kısık ateşte pişirmeye çalışın.

  1. Aromatik tatlıları doğru zamanda ekleyin.

Vanilya, damla sakızı, rendelenmiş limon, portakal kabuğu gibi aromatik besinleri tatlıya en sonunda eklemelisiniz. Eğer aromatik ürünleri en başta eklerseniz, mis gibi kokusu kısa sürede yok olacaktır. Bu yüzden tatlı kıvam aldıktan sonra eklemeniz önerilir.

  1. Fırın sütlaç yaparken mutlaka su ekleyin.

Fırın sütlaç yaparken tatlıyı güveç kaplarına paylaştırıp doğrudan fırına veriyorsanız, kıvamında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Fırın tepsisine kaselerin yarısını geçmeyecek şekilde su ekleyin. Su kaynamaya başlayınca sütlaçların üzerine değmeyeceğinden emin olun.


Şunlara da göz atın;

  1. Hafif bayram tatlıları
  2. Değişik tatlı tarifleri
  3. Kolay meyveli tatlılar
  4. Soğuk yaz tatlıları
  5. Yumurtasız tatlılar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo