Sütlü tatlılar hem hafifliği, hem de pratikliğiyle birbirinden lezzetli tariflerden oluşur. Şerbetli tatlılardan daha çok mutfaklarımıza konuk olan sütlü tatlılar, bazı püf noktaları ile daha lezzetli bir hale gelir. Muhallebi, tavuk göğsü, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlıları hazırlarken kıvamı istediğiniz gibi olmuyorsa, aşağıdaki hataları mutlaka gözden geçirin. Belki siz de fark etmeden bu hataları yapıyorsunuzdur. İşte, mutlaka doğrusunu öğrenmeniz gereken sütlü tatlılar;
Başta süt olmak üzere tarifte kullanacağınız tüm malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Özellikle süt ve yumurtanın taze olmasına dikkat etmeli, bayat ürünler kullanmamalısınız.
Sütlü tatlı yaparken alüminyum tencere, tava ve kaşıklar kullanmayın. Çünkü bu araç gereçler süt kaynamaya başlayınca ona rengini verir. Bu durum zararlı maddelerin oluşumuna da yol açabilir. Bu nedenle paslanmaz çelik kullanmanız gerekir.
Tatlı yapımında kullanacağınız kaşık ve kepçeler de çok önemlidir. Karıştırmak için metal ürünleri tercih etmeyin. Çünkü metal kaşıklar, tatlının kısa sürede sulanmasına neden olur. Bunun yerine tahta kaşık kullanmak daha doğru olacaktır.
Malzemeleri tencereye aldıktan sonra hemen ocağın altını açmayın. Ateşi yakmadan önce malzemeleri güzelce karıştırmak, daha iyi harmanlanmasını ve kıvamın daha pürüzsüz olmasını sağlayacaktır.
Tarifte nişasta kullanacaksanız, doğrunun tatlının içerisine eklemeyin. Aksi takdirde topaklanmalar oluşacak ve kıvamı bozulacaktır. Bunun yerine nişastayı bir kabın içerisine alın. Üzerine az miktarda süt veya su ekleyerek açılmasını sağlayın. Açtığınız nişastayı tenceredeki tatlıya ekleyin.
Toz şekeri doğru zamanda eklemezseniz, tatlının kıvamında sorun yaşayabilirsiniz. Muhallebi gibi kısa sürede pişen tatlılarda toz şekeri en başta, sütlaç gibi uzun süre pişen tatlılarda ise şekeri sonlara doğru eklemeniz gerekir. Bunun nedeni tatlıyı erkenden ekleyip kararmasını ve yanmasını önlemektir.
Özellikle puding gibi tatlıların yapımında ocağı yüksek ateşe ayarlayarak tatlıyı hızlı bir şekilde pişirmeye çalışmayın. Bu durum hem besin değerinin, hem de lezzetinin azalmasına yol açar. Ayrıca yüksek ateş, tatlının dibinin tutmasına da neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca kısık ateşte pişirmeye çalışın.
Vanilya, damla sakızı, rendelenmiş limon, portakal kabuğu gibi aromatik besinleri tatlıya en sonunda eklemelisiniz. Eğer aromatik ürünleri en başta eklerseniz, mis gibi kokusu kısa sürede yok olacaktır. Bu yüzden tatlı kıvam aldıktan sonra eklemeniz önerilir.
Fırın sütlaç yaparken tatlıyı güveç kaplarına paylaştırıp doğrudan fırına veriyorsanız, kıvamında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Fırın tepsisine kaselerin yarısını geçmeyecek şekilde su ekleyin. Su kaynamaya başlayınca sütlaçların üzerine değmeyeceğinden emin olun.
Şunlara da göz atın;