Susam yağının potansiyel ikameleri arasında zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı, ceviz yağı, avokado yağı ve yer fıstığı yağı bulunur. Fındık tadı ve aromasıyla bilinen susam yağı, salata sosları, erişte ve tavuk tarifleri gibi pek çok yemeğe kendi imzası olan susam aromasını verir. Ancak susam tohumlarına alerjiniz varsa veya susam yağı bulamadıysanız, bir alternatif arayacaksınız.
Normal susam yağı çiğ susam tohumlarından yapılır. Genellikle yemeklik yağ olarak kullanılır veya cevizli, dünyevi bir tat vermek için marinatlara eklenir.
Zeytinyağı, birçok farklı şekilde kullanılabilme özelliği ve etkileyici besin profili sayesinde susam yağına mükemmel bir alternatiftir. Aslında zeytinyağı, sağlık açısından birçok potansiyel faydasıyla ünlüdür. Bunun nedeni polifenol antioksidanları ve kalp-sağlıklı tekli doymamış yağlar sağlamasıdır. Normal zeytinyağına göre daha hafif, daha nötr bir tada sahip olan hafif zeytinyağını tercih ettiğinizden emin olun.
Üzüm çekirdeği yağı, nötr tadıyla popüler bir bitkisel yağdır ve bu da onu çeşitli tariflere mükemmel bir katkı sağlar. Özellikle çoklu doymamış yağ asitleri bakımından yüksektir ve her porsiyonda doyurucu bir E vitamini dozu içerir. E vitamini, serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı bileşikleri nötralize ederek iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olabilir. En iyi sonuçları elde etmek için, marinatlarda, tavada kızartmalarda ve erişte yemeklerinde susam yağı için 1:1 oranında üzüm çekirdeği yağı kullanın.
Adından da anlaşılacağı gibi ceviz yağı cevizden elde edilir. Enflamasyonu azaltma ve kalp hastalığına karşı koruma yetenekleri açısından kapsamlı olarak araştırılan harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Ceviz yağı, pişirildiğinde biraz acılaşan zengin, fındıksı bir tada sahiptir. Bu nedenle, soslar veya salata sosları gibi pişirme gerektirmeyen tariflerde susam yağı yerine kullanmak en iyisidir.
Avokado yağı hafif bir tada ve yüksek dumanlanma noktasına sahiptir. Bu, yağın parçalanmaya ve duman üretmeye başladığı sıcaklıktır. Göz sağlığı için gerekli bir bileşik olan lutein de dahil olmak üzere birçok antioksidan açısından zengindir. Yüksek dumanlanma noktası nedeniyle avokado yağı, kızarmış pilav gibi yüksek ısıda pişirilen yemekler için uygundur. 1:1 oranında susam yağının yerini alabilir.
Yer fıstığı yağı, özellikle susam alerjisi olan kişiler için susam yağının yaygın bir alternatifidir. Yer fıstığı yağı, iyi miktarda E vitamini sağlamanın yanı sıra, her ikisi de kalp sağlığını destekleyen tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar bakımından yüksektir. Hafif tadı ve yüksek dumanlanma noktası, onu kızarmış pilav, erişte, tavada kızartma ve tavuk gibi yemeklerin pişirilmesi için ideal kılar.
Perilla yağı, perilla bitkisinin tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Zengin, cevizli tadı, onu kızartılmış susam yağının harika bir alternatifi yapar. Dahası, harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır ve zihinsel sağlık da dahil olmak üzere sağlığın çeşitli yönlerini desteklediği gösterilmiştir.
Şunlara da göz atın;