Son kullanma tarihi geçmiş yumurtaları doğru şekilde saklarsanız yemek güvenli olabilir. Ancak son kullanma tarihi geçmiş ancak güvenli olan yumurtalar ile bozulmuş yumurtalar arasındaki farkı bilmek önemlidir. Yumurta dünya çapında evlerin temel gıda maddesidir.
Besleyici ve uygun fiyatlı bir protein kaynağıdır. Ayrıca günün her saatinde hızlı bir yemek hazırlıyorlar, bu nedenle insanların yumurtaları el altında bulundurmayı sevmeleri şaşırtıcı değil. Ancak bir karton yumurtayı birkaç hafta buzdolabında bıraktıysanız, bunların hala yemenin güvenli olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz.
Yumurta kartonlarının üzerinde genellikle "son kullanma tarihi" veya "son satış tarihi" gibi bir tarih basılıdır. Bu tarihler yumurtaların kaç yaşında olduğunu öğrenmeyi kolaylaştırır. Ancak onları uygun şekilde saklarsanız, yumurtalar son kullanma tarihlerinin çok ötesinde dayanabilir ve yine de yenilebilir. Öte yandan kontamine olmuş veya uygunsuz şekilde saklanan yumurtalar bozulabilir ve zararlı bakteriler içerebilir. Bu yazıda, son kullanma tarihi geçmiş yumurtaları yemenin ne zaman güvenli olduğunu ve maksimum tazelik için yumurtalarınızı nasıl saklayacağınızı açıklamaktadır.
Yıkanıp buzdolabında saklanan kabuklu yumurtalar ortalama 3-5 hafta taze kalır. Diğer çabuk bozulan proteinlerle karşılaştırıldığında yumurtaların raf ömrü oldukça uzundur. Çoğu süt ve et, açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 1 hafta taze kalır.
Yine de mağazadan yumurta satın aldığınızda, rafta ne kadar süre kaldıklarını ve eve getirdiğinizde ne kadar süre taze kalacaklarını bilmek zor olabilir. Yumurta kartonlarına basılan tarih etiketlerinin kullanışlı olduğu yer burasıdır. Tarih etiketleri, yumurtalarınızın ne kadar süre taze kalacağını ve yenmesi güvenli olacağını belirlemenize yardımcı olur.
Yumurtalar genellikle işlendikleri ve paketlendikleri tarih veya son kullanma tarihi ile etiketlenir, ancak kaynağa ve bölgenizdeki düzenlemelere bağlı olarak bazı yumurtalarda herhangi bir tarih etiketi bulunmayabilir. Yumurta kartonlarının üzerindeki en yaygın tarih etiketlerinden birkaçı şunlardır:
Uygun depolama ile yumurtalar genellikle paketlenme tarihinden (toplandıkları, temizlendiği ve buzdolabında saklandıkları tarih) 3-5 hafta sonra taze kalır.
5 haftadan sonra yumurtalarınızın tazeliği azalmaya başlayabilir. Tadını ve rengini kaybedebilirler ve hatta doku biraz değişebilir. Haftalar geçtikçe, buzdolabında saklasanız bile yumurtaların kalitesi düşmeye devam edecektir. Yine de bakteri veya küf kirliliğinden uzak kaldıkları sürece günlerce veya haftalarca yenilebilirler.
Yumurtalar, hayvanların ve insanların sindirim kanallarında yaşayan ve bunları etkileyen bir bakteri türü olan Salmonella'nın büyümesi açısından oldukça yüksek riskli bir besindir.
Salmonella bakterileri, gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın nedenlerinden biridir ve ateş, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi yan etkilere neden olur.
Yumurtaları satın aldığınızda yumurtaların içinde veya dışında Salmonella bulunması mümkündür. Yumurtalar buzdolabındayken bile bakteriler çoğalmaya devam edebilir. Bu, taze yumurtaların saklanması konusunda her şeyi doğru yapıyor olsanız bile, Salmonella'dan hastalanma ihtimalinizin hala küçük olabileceği anlamına gelir.
Kirlenmiş bir yumurtadan gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanmaktan kaçınmanın en iyi yolu, yumurtalarınızı her zaman minimum 71°C iç sıcaklığa kadar pişirmektir. Elinizde mutfak termometresi yok mu? Endişelenmeyin, yumurtalarınızı sarıları sertleşene ve beyazları artık akıcı veya yarı saydam olmayana kadar pişirdiğinizden emin olun.
Son kullanma tarihi geçmiş yumurtalardan kimler kaçınmalı?
Bazı insan grupları yumurtalardan hastalanmaya diğerlerinden daha duyarlı olabilir. Küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler ve devam eden hastalıkları olan kişilerin Salmonella'ya yakalanma riski daha yüksek olduğundan son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş ve çiğ yumurtalardan tamamen kaçınmak onlar için en iyisi olabilir. Çoğu insan Salmonella enfeksiyonlarından iyileşir ve semptomları yalnızca birkaç gün sonra azalır. Bununla birlikte, yüksek riskli popülasyonlarda hastalık daha endişe vericidir çünkü hastaneye kaldırılmayı gerektiren yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.
Bir yumurtanın kartonunun üzerinde gösterilen tarih etiketini geçmesi onun mutlaka bozulduğu anlamına gelmez. Ancak son kullanma tarihi, yumurtaların bozulup bozulmadığını belirlemek için kullanabileceğiniz pratik bir araçtır.
Yumurtalar son kullanma tarihine birkaç gün veya hafta kalmışsa ve onları buzdolabında güvenli bir şekilde saklıyorsanız, kaliteleri düşmeye başlamış olsa da büyük olasılıkla bozulmamışlardır. Yumurtaların kartondaki son kullanma tarihi geçmişse, hâlâ yemenin güvenli olup olmadığına karar vermeden önce muhtemelen onları daha fazla değerlendirmeniz gerekir. Yumurtaların bozulup bozulmadığına karar vermenin birkaç basit yolu:
Yumurtalar sonsuza kadar dayanmasa da uygun temizlik ve saklama onları şaşırtıcı derecede uzun süre güvenli ve taze tutabilir. Bu yöntemler aynı zamanda bakterilerin büyümesinin önlenmesine de yardımcı olur. Güvenlik ve uzun raf ömrü için yumurtaları saklarken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta:
Pek çok kişi yumurtalarını buzdolabında saklıyor, ancak çiftlikte taze yumurtaların doğrudan tezgahınızda saklanabileceğini de duymuş olabilirsiniz. Yumurtaların yıkanmadığı ve sabit oda sıcaklığında tutulduğu sürece tezgah üzerinde kısa bir süre güvenli bir şekilde saklanabileceği doğrudur. Yumurta yıkandıktan sonra Salmonella gibi bakterilerin kabuğun dışından içeriye aktarılması daha olasıdır. Böylece tezgahta yalnızca yıkanmamış yumurtalar güvenle saklanabilir. O zaman bile, daha yüksek sıcaklıklar ve sıcaklık dalgalanmaları, yumurtaların buzdolabında saklanan yumurtalara göre daha çabuk bozulmasına ve kalitesinin düşmesine neden olabilir (3, 7, 13, 14).
Yumurtaları saklamanın en iyi yolu yaklaşık 4–5°C sıcaklığa ayarlanmış bir buzdolabındadır. Uzmanlar, kabuktaki yumurtaların dondurulmasını önermiyor çünkü içindeki içeriğin genişleyip kabuğa zarar vermesi muhtemeldir.
Birkaç laboratuvar çalışması ayrıca daha soğuk sıcaklıkların ve soğutmanın yumurtanın Salmonella ile kontamine olma olasılığını önemli ölçüde azalttığını öne sürüyor.
Bu nedenle Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi kurumlar, soğutulmamış yumurtalardan tamamen uzak durulmasını önermektedir.
Mümkünse yumurtaları buzdolabının kapısında tutmaktan kaçının ve bunun yerine buzdolabının ana bölümündeki bir rafa koyun. Kapı, en sık açık havaya maruz kaldığı için en sıcak noktadır. Yumurtalarınız buzdolabındayken üzerine kabuklarına zarar verecek ağır bir şey koymayın ve bakterilerin yayılmasını önlemek için çiğ etlerden uzak tutun.
Bilim insanları, yumurtaları Salmonella ve diğer bakterilerden uzak tutmanın, örneğin yumurtaları bakterileri dışarıda tutmaya yardımcı olan bitki bazlı biyofilmlerle kaplamak gibi yeni yollar keşfetmeye devam ediyor. Ancak yumurtaları güvenlik ve tazelik açısından saklamanın en iyi yolu onları buzdolabında tutmak olabilir.
İşleme sırasında pastörize yumurtalar, içindeki yumurtayı pişirmeden kabuğun dışındaki bakterileri öldürecek kadar ılık suda ısıtılır. Bu nedenle Salmonella veya diğer bakterileri içerme olasılıkları daha düşük olabilir. Pastörize yumurtalar daha yüksek risk altında olan kişiler için iyi bir seçimdir.
Özellikle hastaysanız, hamileyseniz, çocuksanız veya bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı bir yetişkinseniz, pastörize yumurtaları tercih etmek, gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanmaktan kaçınmanıza yardımcı olmak için iyi bir fikirdir.
Pastörize yumurtalar, Sezar sosu veya hollandaise sosu gibi çiğ yumurta gerektiren tariflerde de faydalıdır.
Şunlara da göz atın;