Şef Yunus Emre Akçakoç'tan 7 Nefis Tatlı Tarifi

Çay saatlerinde sunabileceğiniz lezzetli tatlılar arıyorsanız sizi böyle alalım. Şef Yunus Emre Akçakoç, tadı damağınızda kalacak 7 nefis tatlı tarifini paylaştı.
Şef Yunus Emre Akçakoç'tan 7 Nefis Tatlı Tarifi
01 Ağustos 2024, 13:33

Orman meyveli kruvasan, göçmen böreği ya da çikolatalı fındıklı babka… Mutfağınızda yeni reçetelere yer açmak istiyorsanız sizler için harika önerilerimiz var. Göçmen Artisan Bakery’nin mutfağına girdik ve şef Yunus Emre Akçakoç’un leziz tariflerini aldık. Bakalım sizin favoriniz hangisi olacak?

Şef Yunus Emre Akçakoç, Göçmen Artisan Bakery’de modern ve geleneksel lezzetler sunma misyonuyla hareket ediyor.

Fotoğraflar: Özgür Bakır

  1. Fıstıklı Swiss Roll

fıstıklı swiss roll

Malzemeler;

  1. Hamuru için:
  2. 100 gr un        
  3. 100 gr toz şeker        
  4. 6 gr kabartma tozu      
  5. 62 ml su        
  6. 375 gr yumurta  
  7. 1 gr vanilya    
  8. 30 gr fıstık toz
  9. 10 gr krater fıstık aroması      
  10. Üst kreması için:
  11. 300 gr krema    
  12. 9 gr krater fıstık aroması      
  13. 10 gr fıstık tozu
  14. Kreması için:
  15. 250 gr hazır krema      
  16. 0,5 litre su    
  17. 250 gr bitkisel şanti    
  18. 30 gr krater fıstık aroması

Yapılışı: Un, şeker, kabartma tozu, su, yumurta, vanilya ve fıstık aromasını bir kabın içine koyun, hamur kıvamına gelene dek yoğurun. Yağladığınız fırın tepsisine döküp 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Bu arada kremasını hazırlamak için hazır krema miksini çırpıcı kabına dökün. Su ilavesi yaparak, mikserde orta derecede 4 dakika çırpın. Çırparak hazırladığınız kremaya, yine mikserde 5 dakika orta devirde çırptığınız krem şantiyi ve fıstık aromasını ilave ederek kremayla harmanlayın. Fırında pişirdiğiniz kekiniz oda sıcaklığına geldiğinde hazırladığınız kremayı spatula yardımıyla kekinizin üzerine sürün. Rulo haline getirin. Ruloyu 6 eşit parçaya kesin. Her bir rulonun üzerine krema, fıstık aroması ve fıstık tozunu ekleyerek hazırladığınız üst kremasını, şanti torbası yardımıyla sıkın ve üzerini fıstık ile süsleyin.

  1. İtalyan Çöreği Maritozzo

maritozzo

Malzemeler;

  1. 500 gr un
  2. 1 paket instant maya
  3. 100 gr şeker
  4. 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  5. 2 adet yumurta
  6. 1 çay bardağı süt
  7. Bir tutam tuz
  8. Rendelenmiş limon kabuğu (1 adet limonun kabuğu)
  9. 1 çay bardağı sıcak su
  10. Vanilya özü (isteğe bağlı)
  11. Dolgu için:
  12. Taze çırpılmış krema
  13. Pudra şekeri

Yapılışı: Unu bir karıştırma kabına eleyin ve ortasını açın. Maya ve şekeri ılık sütün içinde eritin. Birkaç dakika bekleyin, köpürmeye başlayacak. Maya karışımını unun ortasına ekleyin. Üzerine yumuşamış tereyağı, yumurtaların birini (diğerini hamurun üzerine sürmek için ayırın), tuz, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilya özünü ekleyin. Malzemeleri yoğurun. Hamur pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Eğer hamur çok kuru ise az miktarda su ekleyebilirsiniz. Hamuru bir top haline getirin ve üzerini bir bezle örtüp ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkana kadar bekleyin. Mayalanan hamuru tezgaha alın ve eşit büyüklükte parçalara ayırın. Her parçayı yuvarlayın ve hafifçe bastırarak disk şekli verin. Hamur disklerini yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine dizin. Maritozzo’ları tekrar 20-30 dakika kadar tepside mayalanmaya bırakın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin, yaklaşık 20-25 dakika. Fırından çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyin ve çöreğin ortasına bir yarık açarak taze çırpılmış krema ile doldurun. Servis öncesi üzerlerine pudra şekeri serpin.

  1. Kavala Kurabiyesi

kavala kurabiyesi

Malzemeler;

  1. 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  2. 1 su bardağı pudra şekeri
  3. 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya badem
  4. 1 su bardağı nişasta
  5. 1 su bardağı buğday unu
  6. 2 su bardağı pirinç unu (veya normal un)
  7. 1 çay bardağı sıvı yağ
  8. 1 paket kabartma tozu
  9. 1 paket vanilya
  10. Yarım limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
  11. Üzeri için:
  12. Pudra şekeri

Yapılışı: Fırını 165 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Geniş bir karıştırma kabında oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar iyice karıştırın. Ardından sırasıyla nişasta, buğday unu, pirinç unu, sıvı yağ, dövülmüş ceviz veya badem, kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyerek yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın, her bir parçayı yuvarlayın ve ardından yarım ay şeklinde şekillendirin. Şekillendirilmiş kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 165 derece fırında, kurabiyeler pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kurabiyelerin hafifçe soğumasını bekleyin ve ardından üzerine pudra şekeri serpiştirin.

  1. Orman Meyveli Kruvasan

orman meyveli kruvasan

Malzemeler;

  1. 1 su bardağı süt
  2. 1/4 su bardağı toz şeker
  3. 1 paket (7 gram) instant maya
  4. 3 su bardağı un
  5. 1/2 tatlı kaşığı tuz
  6. 1 su bardağı tereyağı (soğuk ama yumuşamış)
  7. 1 yumurta (üzeri için)
  8. Pastacı kreması için:
  9. 2 su bardağı süt
  10. 4 yumurta sarısı
  11. 1/2 su bardağı şeker
  12. 1/4 su bardağı un
  13. 1/4 su bardağı mısır nişastası
  14. 1/2 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 vanilya çubuğunun içi
  15. İsteğe bağlı olarak rendelenmiş limon veya portakal kabuğu
  16. Sunum için:
  17. 20 gr yaban mersini
  18. 20 gr frambuaz (isteğe göre diğer orman meyveleri)
  19. Nane veya yenilebilir çiçek
  20. Red Velvet kek tozu

Yapılışı: Sütü ılık hale getirin. Toz şekeri ve mayayı sütün içinde eritin. Bir kenarda 5 dakika kadar bekletin, mayanın aktive olmasını sağlayın. Unu ve tuzu bir kaseye eleyin. Ardından mayalı sütü ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra hamuru bir top haline getirin ve üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra, tezgahınızı unlayın ve hamuru merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın. Daha sonra soğuk tereyağını hamurun ortasına yerleştirin ve hamurun iki kenarını tereyağı ile kapatın, tereyağını sarmalayın. Hamuru hafifçe merdaneyle uzatın ve üçe katlayın, ardından buzdolabına koyup 2 saat dinlendirin. Bu işlemi 2 kez daha tekrarlayın, her seferinde hamuru üçe katlayıp buzdolabında dinlendirin. Hamuru son kez buzdolabından aldıktan sonra tezgahı unlayın ve yaklaşık 1/2 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Ardından hamuru üçgen şeklinde kesin. Her üçgenin geniş tarafından başlayarak rulo şeklinde sarın. Kruvasanları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine biraz açılmaları için hafifçe bastırın. Kruvasanları kapalı fırın içerisinde biraz sıcak suyu eşliğinde  1 saat kadar mayalandırın. Mayalanma tamamlandığında üzerine hafifçe çırpılmış yumurta sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengi olana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Pastacı kreması için; Bir tencerede sütü orta ateşte ısıtın. Kaynama noktasına gelene kadar ısıttıktan sonra ocaktan alın ve bir kenara koyun. Bir karıştırma kabında yumurta sarılarını ve şekeri iyice çırpın. Un ve mısır nişastasını ekleyin, pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Yavaşça ılık sütü yumurta karışımına ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmaları önleyin. Karışımı tekrar tencereye alın ve orta ateşte, koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvam aldığında ocaktan alın. Vanilya özütünü veya vanilya çubuğunun içini ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu ekleyin, karıştırın. Kremanın üzerini streç filmle kaplayarak hava temasını önleyin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Pastacı kreması soğuduktan sonra kullanabilirsiniz. Kruvasanınızı tam bölmeyecek şekilde ortadan dikine yarın. Arasına sıkma torbası yardımıyla pastacı kremanızı doldurun. Orman meyveleri ile pastacı kremasını kapatacak şekilde gönlünüzce süsleyin. Nane  ya da çiçek ile sunumu tamamlarken; tabağınıza ahenk katmak için Red Velvet tozu kullanabilirsiniz.

  1. Çilekli Kruvasan

çilekli kruvasan

Malzemeler;

  1. 1 su bardağı süt
  2. 1/4 su bardağı toz şeker
  3. 1 paket (7 gram) instant maya
  4. 3 su bardağı un
  5. 1/2 tatlı kaşığı tuz
  6. 1 su bardağı tereyağı (soğuk ama yumuşamış)
  7. 1 yumurta (üzeri için)
  8. Pastacı kreması için:
  9. 2 su bardağı süt
  10. 4 yumurta sarısı
  11. 1/2 su bardağı şeker
  12. 1/4 su bardağı un
  13. 1/4 su bardağı mısır nişastası
  14. 1/2 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 vanilya çubuğunun içi
  15. İsteğe bağlı olarak rendelenmiş limon veya portakal kabuğu (tercihe göre)
  16. Orman meyveli sos için:
  17. 100 gr frambuaz
  18. 100 gr çilek
  19. 100 gr şeker
  20. Sunum için:
  21. 120 gr çilek
  22. 10 gr çiğ badem
  23. Bir miktar nane
  24. Pudra şekeri

Yapılışı: Sütü ılık hale getirin. Toz şekeri ve mayayı sütün içinde eritin. Bir kenarda 5 dakika kadar bekletin, mayanın aktive olmasını sağlayın. Unu ve tuzu bir kaseye eleyin. Ardından mayalı sütü ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra hamuru bir top haline getirin ve üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra, tezgahınızı unlayın ve hamuru merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın. Daha sonra soğuk tereyağını hamurun ortasına yerleştirin ve hamurun iki kenarını tereyağı ile kapatın, tereyağını sarmalayın. Hamuru hafifçe merdaneyle uzatın ve üçe katlayın, ardından buzdolabına koyup 2 saat dinlendirin. Bu işlemi 2 kez daha tekrarlayın, her seferinde hamuru üçe katlayıp buzdolabında dinlendirin. Hamuru son kez buzdolabından aldıktan sonra tezgahı unlayın ve yaklaşık 1/2 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Ardından hamuru üçgen şeklinde kesin. Her üçgenin geniş tarafından başlayarak rulo şeklinde sarın. Kruvasanları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine biraz açılmaları için hafifçe bastırın. Kruvasanları kapalı fırın içerisinde biraz sıcak suyu eşliğinde  1 saat kadar mayalandırın. Mayalanma tamamlandığında üzerine hafifçe çırpılmış yumurta sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengi olana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Pastacı kreması için; Bir tencerede sütü orta ateşte ısıtın. Kaynama noktasına gelene kadar ısıttıktan sonra ocaktan alın ve bir kenara koyun. Bir karıştırma kabında yumurta sarılarını ve şekeri iyice çırpın. Un ve mısır nişastasını ekleyin, pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Yavaşça ılık sütü yumurta karışımına ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmaları önleyin. Karışımı tekrar tencereye alın ve orta ateşte, koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvam aldığında ocaktan alın. Vanilya özütünü veya vanilya çubuğunun içini ve isteğe bağlı olarak rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu ekleyin, karıştırın. Kremanın üzerini streç filmle kaplayarak hava temasını önleyin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Pastacı kreması soğuduktan sonra kullanabilirsiniz. Orman meyveli sos için; Tüm malzemeleri bir tencere içerisinde birleştirip kısık ateşte kaynatın. Kaynama başladıktan 5 dakika sonra blender yardımıyla püre haline getirin ve soğutun. Kruvasanınızı yatay şekilde ortadan ikiye bölün. Arasına pastacı kremanızı sıkın ve çileklerinizi özenle dizin. Üzerini kapattıktan sonra pudra şekeri serpin. Servis edeceğiniz tabağınızı da pastacı kreması ile süsleyerek bademle taçlandırın. Son olarak orman meyvesi sosunuzu bir nane ile süsleyerek servis edin.

  1. Kıymalı Göçmen Böreği

kıymalı göçmen böreği

Malzemeler;

  1. Hamuru için:
  2. 1.15 kg un
  3. 700 gr su
  4. 20 gr tuz
  5. 65 gr sıvı yağ
  6. İç harcı için:
  7. 2 adet orta boy soğan
  8. 1 gr karabiber
  9. 1 gr pul biber
  10. 4 gr tuz
  11. 400 gr kavrulmuş kıyma

Yapılışı: Un, tuz ve suyu bir kabın içine alarak hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurları 10 eşit parçaya bölün ve beze halinde yuvarlayın. Bezeleri biraz unladıktan sonra merdane ile ortalama 10 cm çapında açın ve üzerlerini sıvı yağ ile yağlayın. Yağladığınız bezeleri üst üste gelecek şekilde tepsiye dizin. 2 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Yağladığınız 2 bezeyi üst üste koyun, üzerlerini hafif bastırın. Sonra elle çekerek yuvarlak şekilde açın. Açtığınız yufkanın üzerini tekrar sıvı yağla yağlayın. Yufkanın bir tarafına iç malzemesini koyun ve rulo haline getirin. Rulo yaptığınız hamurları tepsilere (ister yuvarlak, ister dikdörtgen) koyun. Bitmiş böreğin üzerini tekrar sıvı yağla yağlayın. İç harcın hazırlanışı; Önce 2 adet orta boy soğanı küp şeklinde doğrayın. 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile ocakta kavurun. Üzerine yaklaşık 400 gr kavrulmuş kıyma ekleyin. En son karabiber ve pul biber ekleyin, güzelce harmanlayın. Hazırladığınız böreği 180 derecede, 25-30 dakika, üstü kızarana kadar pişirin.

  1. Çikolatalı ve Fındıklı Babka

çikolatalı ve fındıklı babka

Malzemeler;

  1. Hamuru için:
  2. 400 gr ekmeklik un
  3. 8 gr tuz        
  4. 40 gr toz şeker  
  5. 40 gr tereyağı
  6. 16 gr maya      
  7. 216 ml süt      
  8. 250 gr çikolatalı fındık kreması
  9. 75 gr pirinç fındık    
  10. Şurubu için:
  11. 28 gr esmer şeker        
  12. 18 ml su

Yapılışı: Ekmeklik un, tuz, şeker, tereyağı, maya ve sütü bir kaba alıp hamur kıvamına getirin. Hamuru oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirin. Hamur dinlenirken ayrı bir yerde esmer şeker ve suyu bir kaba alarak çırpma teliyle karıştırın. Dinlenen hamuru, un ve merdane ile ince bir şekilde açın. Açtığınız hamurun üzerine çikolatalı fındık kremanızı spatula ile sürün. Sürdüğünüz kremanızın üzerine fındıkları  serpin ve ikiye katlayın. Katladığınız bu hamur parçalarını kek kalıbına girecek şekilde dikdörtgen olarak kesin. Daha sonra bu dikdörtgen parçaları uzunlamasına 5 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı kendi etrafında döndürün ve rulo yapıp sararak kek kalıplarınıza yerleştirin. 190 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika pişirin. Ocakta esmer şekeri suyla 5 dakika kaynatarak hazırladığınız şurubu pişmiş babkalarınızın üzerine sürün.

Şunlara da göz atın;

  1. Dünya tatlıları
  2. Peynirli tatlı tarifleri
  3. Elmalı tatlı tarifleri
  4. Kolay tatlı tarifleri
  5. Pişmeyen tatlı tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo