Şef Yıldız Öz Samaha sizler için hem çok lezzetli hem de özgün yemekler hazırladı. Rengarenk sofralar kurmak istiyorsanız bu tariflere bayılacaksınız. Enginar dolması, kuşkonmazlı bahar pilavı, limonlu muhallebi, kereviz pastası ve tatlı çarşaf böreğiyle sofralarınıza hem lezzet hem de sağlık katın.
Fotoğraflar: Özgür Bakır
Malzemeler;
Yapılışı: Enginarları yan yatırıp uç kısımlarını kesin, daha sonra bir kaşık yardımı ile tüylü kısımlarını alın. Pişirirken düz durmaları için sap kısımlarını çiçeğe yakın olan kısımdan kesin. Derin bir kasede limonlu su hazırlayıp kararmamaları için enginarları içinde bekletin. İç harcını hazırlamak için pirinçleri nişastası gidene kadar yıkayın, derin bir kaseye alın. Ardından kuru soğan ve maydanozu ince kıyıp baharatlarla beraber üzerine ekleyip karıştırın. Zeytinyağı ve tuzu ekledikten sonra enginarları alabildiği kadar doldurup pişireceğiniz tencereye alın. Zeytinyağı, limon dilimleri ve suyu ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte pirinçler iyice yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatıp soğumasını bekleyin. Dolmaları servis tabağına alın, üzerine dereotu ve zeytinyağı serperek servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Kuru soğan, havuç ve kuşkonmazların dip kısımlarını çok küçük doğrayın. Derin bir tencereye zeytinyağını alıp kızdırın. Önce soğanları, ardından havuç ve kuşkonmazları ekleyip kavurun. Bezelye, pirinç, limon suyu, tuz ve ince doğradığınız dereotlarını ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Suyunu ekledikten sonra kapağı kapalı olarak, suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatın. Biraz zeytinyağı ekleyin, karıştırın ve demlenmesi için 5-6 dakika kadar bekleyin. Ardından servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Sap kerevizleri doğrayın ve blender’da lapa haline gelene kadar çekin. Daha sonra kenara alarak hafif suyunu süzdürün. Derin bir kaseye elediğiniz unu alın, üzerine yoğurt, yumurta, zeytinyağı, haşhaş, kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Püre haline getirdiğiniz kerevizleri de ekleyip tekrar iyice karıştırın. Yağlayıp hafifçe unladığınız bir kek kalıbına karışımı boşaltın ve önceden ısıtılmış, 180 derecelik fırında ortalama 30 dakika kadar pişmeye bırakın. Fırından aldıktan sonra soğumasını bekleyin. Servis tabağına kek kalıbını ters çevirin ve orta kısmına süzme yoğurt ekleyin. Kalan sap kerevizleri ve dilediğiniz sebzeleri hafif yağda kavurup üzerine ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Tereyağını tavada eritip biraz soğutun. Baklava yufkalarını tezgahın üzerine alarak birbirine yapışmaması için hafif havalandırın. Fırça yardımı ile yufkaları yağlayın. Ardından çarşaf katlar gibi yufkaları katlayın ve yağladığınız fırına dayanıklı kabın içerisine gelişi güzel yerleştirin. Tüm yufkalar bitine kadar aynı işlemi yapın. Mikserde yumurta, şeker, yoğurt ve kalan tereyağını ekleyip çırpın. Hazırladığınız karışımı yufkaların üzerine eşit şekilde dökerek frambuazları ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine biberiye ekleyip sıcak servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Derin bir tencereye süt, nişasta ve şekeri ilave ederek çırpma teli ile karıştırın. Şeker eridikten sonra ocağın altını açın ve zerdeçal ile limon kabuğu rendesini ilave edin. Muhallebi kıvamına gelince ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağını, limon suyunu ve vanilini de ekleyip hızlıca karıştırın. Ardından silikon kalıplara alarak ortalama 2 saat kadar buzdolabında bekletin. Muhallebiniz hazır olunca kalıplardan alarak hindistancevizi ile her yerini kaplayın. Orta kısımlarına antepfıstığı ekleyerek servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;