Ekim-kasım sayımız için kıymetli Şef Somer Sivrioğlu ile buluştuk. Hem yemeğe dair konuştuk hem de merak edilenleri sorduk. Ayrıca sizler için şefimizin leziz restoranı Efendy İstanbul’da çok özel bir çekim yaptık ve tariflerini aldık. Bu keyifli restorana mutlaka uğramanızı öneririz.
Fotoğraflar: Özgür Bakır
Malzemeler;
Yapılışı: Kırmızı soğan zeytinyağında kavrulur, salçalar eklenir ve 10-15 dakika kavurulduktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan salçalı soğana haşlanmış firik ve tüm baharatlar eklenir. En son olarak taze soğan ve maydanozla iyice karıştırın. Bir süre dinlendikten sonra servise hazır. Batırığı salamura asma yapraklarıyla birlikte servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: İç harç için; Kıymayı kavurun: Tereyağını geniş bir tavada eritin ve kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. Soğanları ekleyin: İnce doğranmış soğanları ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar yumuşayınca biber ve domates salçasını ekleyin. Baharatları ekleyin: Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin. Ceviz ekleyin: Karışıma cevizi ekleyip karıştırın. Ocağın altını kapatın ve iç harcı soğumaya bırakın.
Dış harç için; Bulgur ve irmiği ıslatma: İnce bulgur ve irmiği derin bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve 10-15 dakika şişmeye bırakın. Yoğurma: Şişen bulgura un, biber salçası, tuz ekleyin. Karışıma azar azar su ekleyerek pürüzsüz bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamur ele yapışmayacak kadar yumuşak olmalıdır.
Köftelerin şekillendirilmesi; Hamurdan toplar yapın: Hazırladığınız dış harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayın. İçini açın: İşaret parmağınızı kullanarak hamurun ortasını ince bir şekilde açın. İç harcı doldurun: Soğuyan iç harçtan bir miktar alıp açtığınız hamurun içine yerleştirin. Köfteyi dikkatlice kapatın ve yuvarlayarak şekillendirin. Tüm köfteler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Köftelerin haşlanması; Suyu kaynatın: Geniş bir tencereye suyu alın ve tuzu ekleyip kaynatın. Köfteleri haşlayın: Köfteleri kaynar suya atın. Köfteler suyun yüzeyine çıktığında haşlanmış demektir. (Yaklaşık 5 dakika.) Süzün ve servis edin: Köfteleri delikli kepçe ile sudan çıkarıp süzün. Sıcak olarak servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Haşlanm��ş nohutları mutfak robotuna koyun. Nohutların daha pürüzsüz bir kıvam alması için kabuklarını soyabilirsiniz. Üzerine tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyin. Karışımı pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. Kıvam çok yoğun gelirse azar azar su ekleyip yeniden karıştırın. Hazırladığınız humusu servis tabağına alın. Üzerine haşlanmış nohut ve kapariyi kızartıp edamame ve kurutulmuş domates ekleyip servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Köfte harcını hazırlayın: Kıyma, rende sarımsak, kurutulmuş domates, tuz, karabiber, kimyon ve toz biberi bir kapta iyice yoğurun. Harcı yaklaşık 15 dakika yoğurun, dinlendirin. Köfteleri şekillendirin: Dinlenen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avuç içinde şekil vererek yassı köfteler haline getirin. Sosun hazırlanması: Bir tavada zeytinyağını ısıtın, Ardından domates püresini, tuzu ekleyin. Sosu kaynatın ve kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Köfteleri pişirin: Köfteleri bir tavada veya ızgarada her iki tarafı da iyice kızarana kadar pişirin. Servis: Pideleri veya ekmekleri bir tepsiye yerleştirin. Pidelerin üzerine hazırladığınız domates sosunu dökün. Üzerine köfteleri yerleştirerek sıcak servis yapın.
Piyaz malzemeleri;
1 Bütün malzemeleri robottan çekin, humus kıvamına geldiğinde hazır demek.
Maydanoz sosu malzemeleri;
Malzemeleri bir araya getirin: Maydanoz, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve kırmızı soğanı bir kapta karıştırın.
Karıştırın: Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Sosu bir süre dinlendirerek lezzetlerin birleşmesini sağlayın.
Malzemeler;
Yapılışı; Domates, soğan ve biberler robottan geçirilir ve suyu süzdürülüp kalan harç ile kıyma iyice yoğurulur. Fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız köfte harcını tepsiye yayın, üzerini düzleştirin. Doğranmış yeşil biber ve domatesleri köftenin üzerine yerleştirin. Domates salçasını bir kapta suyla karıştırarak köftenin üzerine sürün. Tuz ve karabiberi ekleyin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 30-35 dakika, köfte iyice pişene kadar pişirin. Tepsi kebabını dilimleyerek sıcak servis yapın. Yanında tırnak pide ile servis edin.
Tırnak pide malzemeleri;
Ilık suya şeker ve mayayı ekleyin, 5-10 dakika bekleyin. Kabardığında un ve tuzu bir kaba alın, ortasını açın ve mayalı suyu ekleyin. Yoğurun. İsteğe bağlı olarak zeytinyağını da ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamuru 10-15 dakika yoğurun, üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru unlu bir yüzeye alın. 6 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı oval şekilde açın (yaklaşık 1-2 cm kalınlığında). Önceden ısıtılmış 220°C fırında 12-15 dakika, üzeri altın rengini alana kadar pişirin. Islatılan ekmeğin üzerine köfteler eklendikten sonra piyaz sos ve maydanoz sostan eklenip servise sunulur.
Malzemeler;
Yapılışı: Taze kadayıfı ince ince ayırın. Eritilmiş tereyağını, zeytinyağını ve portakal kabuklarını kadayıfın üzerine dökün ve elinizle iyice karıştırarak yağların kadayıfa eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Her bir karidesi bir tutam kadayıfla sıkıca sarın. Kadayıfın karidesin etrafında düzgün bir şekilde kapandığından emin olun. Kızgın derin yağda 2-3 dakika pişirin.
Muhammara malzemeleri;
Ceviz hariç tüm malzemeleri robottan çekin, daha sonra dövülmüş cevizi ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın. Servise hazır. Tabağa 2 yemek kaşığı muhammara koyun. Kızarttığınız 2 adet karidesi üstüne koyarak servise sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;