Buharda pişirme, yiyecekleri pişirmek için kullanılan bir mutfak tekniğidir. Kaynayan suyun üzerine bir aparat konularak yapılan buharda pişirme, haşlamadan oldukça farklıdır. Çünkü su ve yiyecekler arasında boşluk bırakılır. Yiyecekler suya değmeden, kaynar sudan çıkan buharda pişirilir. Genelde buharda pişirici sepetler olsa da, aslında özel bir ekipmana ihtiyacınız yok. Bir tencere ve yiyecekleri suyun üzerinde tutmak için kullanabileceğiniz aparat yardımıyla kolaylıkla bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Buharda pişirme, en çok sebzeler için kullanılır.
Haşlama ve kızartma gibi geleneksel yöntemler, ne yazık ki yiyeceklerin besin değerlerini kaybetmesine yol açar. Buharda pişirme ise, sebzelerde bulunan vitamin ve mineralleri korur. Özellikle B vitamini, C vitamini ve niasin gibi vitaminlerin gücünü artırır. Bu da daha fazla vitamin almanıza yardımcı olur.
Buharda pişirme işlemi için yalnızca su ve buhar kullanılır. Yani yiyecekleri pişirirken hiçbir şekilde yağ kullanmanız gerekmez. Bu da hem kilo kaybı açısından, hem de genel sağlık açısından olumlu sonuçlar doğurur.
Buharda pişirme işlemi, sebze ve meyvelerin yumuşamasını sağlar. Bu sayede besinler daha kolay sindirilebilir. Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların görülmesini de engeller.
Buharda pişirme, sebzelerin aynı anda pişirilmesini sağlar. Tek tek sebzeleri ayırmanız ve farklı zamanlarda pişirmeniz gerekmez. Ayrıca pişirme kapları da kolay bir şekilde temizlenir. Çünkü içinde yapışkan maddeler yoktur.
Yemek pişirirken yağ kullanılmadığı için, buharda pişirme yöntemi kolesterolün kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca ilave yağ içermediği için tansiyon ve kan şekerini de yönetmenize yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın;