Sabah kahvaltılarında sofralarınıza konuk olacak nefis mi nefis pişiye kim hayır diyebilir ki? Tek ısırıkta bile mutlu olmanızı sağlayacak pişi, peynir, zeytin ve çayın en lezzetli eşlikçilerinden biridir. Özellikle pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi olan pişi, kızartma usulüyle pişirilir. Mükemmel bir pişi denildiğinde ise, puf puf kabaran ve her ısırıkta çıtırlığını hissettiren pişiler gelir aklımıza. Tam da bu yüzden, hem çıtır, hem de kabaran pişiler yapmak için sizi böyle alıyoruz. İşte, tam kıvamında pişi yapmak için bilmeniz gereken 8 püf nokta:
Pişiyi mayalı veya mayasız yapıyorsanız, içinde kullanacağınız sıvı malzemelerin ılık olmasına dikkat edin. Yoğurt, su ve süt gibi malzemeleri oda sıcaklığında ılıttıktan sonra kullanın. Bu sayede hamurlarınız daha iyi kabaracaktır.
Hamurun daha iyi kabarması için, süte ek olarak soda da kullanın. Soda, hamurun iki katına çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca hamurun yağ çekmesini de önler.
Pişi hamurunun kabarması için, mayalı versiyonunu deneyebilirsiniz. Ancak mayasız pişi yapmak istiyorsanız, kabartma tozu ve karbonattan yardım alabilirsiniz.
Pişi hamuru, yumuşak olmalı. Ancak cıvık bir şekilde bırakılmamalı. Un eklemesi yaparak, ele yapışmayacak bir hamur elde edebilirsiniz.
Mayalı hamurların kabarması için en az 40 dakika dinlendirilmesi gerektiğini biliyoruz. Ancak mayasız hamur yaparken de, 5-10 dakika hamuru dinlendirerek daha iyi kabarmalarını sağlayabilirsiniz.
Pişiye düzgün bir şekil vermek istiyorsanız, bardakların ağız kısmını kullanabilirsiniz. Bu sayede, doğrudan yuvarlak pişiler elde edebilirsiniz.
Pişinin yağ çekmesini eklemek için, pişi hamuruna 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Sirke, pişinin daha iyi kabarmasını ve daha az yağ çekmesini sağlar.
Bu püf noktası, aslında tüm kızartmalar için geçerli. Pişirme aşamasına geçtiğinizde, servis tabağına kağıt havlu serin. Kızaran pişileri kağıt havlu üzerine alarak fazla yağın süzülmesini sağlar. Şimdiden afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;