Portakal, içeriğinde bulunan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde tercih edilen meyvelerden biridir. Kış aylarında en lezzetli halleri ile tezgahlarda yerini alır. Bilimsel adı Citrus X sinensis olan portakal, ağaçta yetişen bir meyvedir. Turunçgillere ait bir meyve olan portakal, ülkemizde en çok Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Güney Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. C vitamini deposu olan portakal, B viitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bakımından da zengindir. Kan basıncını düşüren portakal, aynı zamanda kolesterolü de dengeler. Kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Kolajen üretimini hızlandırır, cildin yenilenmesini sağlar. Bu kadar sağlıklı olan portakal sade olarak tüketildiği gibi tatlı ve tuzlu tariflerin içerisine de dahil edilebilir. İşte, portakal ile hazırlanan tuzlu tarifler:
Kışa özel bir ferahlık ve lezzet patlaması sunan portakallı roka salatası, taze ve canlı malzemelerin bir araya gelmesiyle adeta bir şölen sunuyor.
Portakal, soya sosu ve tavuk göğsü ile hazırlanan portakallı tavuk, Çin mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Süslemek için susam ve frenk soğanı kullanılabilir
Kereviz zeytinyağlı yemeklerde sık sık kullanılır. Özellikle portakal suyu ile nefis bir uyum içinde olan bu sebze, sonbahar ve kış aylarında sevilerek tüketilir.
Mevsiminde hazırlayacağınız kerevizi portakal ile lezzetlendirebilir. Çanak şeklinde sunumu ile şık sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Lokum gibi tatlı ve lezzetli kuzu tandır, bu tarif içerisinde portakal ile tatlandırılır. Uzun süreler fırında pişen kuzu eti pilav ya da salata ile servis edilebilir.
Genellikle limon ile sunulan levreği bir de portakal ile deneyin. Portakallı levrek taze biberiye ile lezzetlendirilir.
Portakal suyu ile lezzentlendirilen brokoliler, sıcak meze olarak servis edilir. Kaşar ile sunulur.
Soya soslu ve portakallı biftek şiş, Asya usulü lezzetli bir ettir. Yanında basmati pilav ile tüketebilirsiniz.
Zeytinyağlı sultani bezelyeye narenciye aromaları eklemek için portakal ekleyin. Portakalın aroması havuç ve bezelye ile uyumlu olacaktır.
Portakallı, lezzetli bir iç pilav önerimiz var. Portakal suyu, portakal kabuğu ve kuru üzüm ile lezzetlendirilen portakkalı pilav et yemeklerinizin yanına çok yakışacak.
Şunlara da göz atın;